Tomáš Kropáček
5. května 2022 • 09:35

Švédské hokejové hry 2022: jaký je program generálky na MS v hokeji?

Autor: Tomáš Kropáček, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před blížícím se hokejovým šampionátem ve Finsku odehraje česká reprezentace závěrečný turnaj série Euro Hockey Tour. V rámci Švédských hokejových her se Češi ve Stockholmu od 5. května postupně střetnou se Švédskem, Finskem a Švýcarskem. Jaký je kompletní program generálky na MS v hokeji 2022?



Švédské hokejové hry 2022 - program

Datum a čas Dějiště Zápas
čtvrtek 5. května od 17:30 Tampere Finsko - Švýcarsko ONLINE
čtvrtek 5. května od 19:00 Stockholm Švédsko - ČESKO ONLINE
sobota 7. května od 12:00 Stockholm Finsko - ČESKO ONLINE
sobota 7. května od 16:00 Stockholm Švédsko - Švýcarsko ONLINE
neděle 8. května od 12:00 Stockholm Švýcarsko - ČESKO ONLINE
neděle 8. května od 16:00 Stockholm Švédsko - Finsko ONLINE

Švédské hokejové hry v roce 2022 hostí Avicii Arena ve Stockholmu, která je pojmenována na počest zesnulého švédského DJ, držitele ocenění Grammy. Závěrečný turnaj Euro Hockey Tour si zahraje i Švýcarsko, které nahradí vyloučené Rusko.

Aktuální složení české hokejové reprezentace

Nominace domácího Švédska

Hokejisté Švédska mají v nominaci na domácí Beijer Hockey Games ve Stockholmu nově i brankáře Magnuse Hellberga, který po únorových olympijských hrách v Pekingu zamířil ze Soči z KHL do Ameriky a odchytal za Detroit Red Wings tři zápasy. Ze zámoří se do týmu zařadí také útočník Jonatan Berggren, který patří rovněž Red Wings a působil na farmě v Grand Rapids v AHL.

Finové na Švédské hry se třemi posilami z NHL

Tři posily z NHL zařadil do nominace na Švédské hokejové hry trenér finských hokejistů Jukka Jalonen. V generálce před domácím mistrovstvím světa bude mít k dispozici brankáře Harriho Säteriho z Arizony, obránce Henriho Jokiharjua z Buffala a útočníka Joela Armiu z Montrealu.

Pořadatel nadcházejícího MS otestuje v úvodním střetnutí Švédských her se Švýcarskem i halu v Tampere, která bude hostit hlavní část hokejového šampionátu. Poté se Finové přesunou do Stockholmu.

Brankáři: Niclas Westerholm (SaiPa Lappeenranta), Jussi Olkinuora (Magnitogorsk/KHL), Harri Säteri (Arizona/NHL), Frans Tuohimaa (Nižněkamsk/KHL),
obránci: Otto Leskinen, Mikael Seppälä (oba Tappara Tampere), Oliwer Kaski, Ville Pokka (oba Omsk/KHL), Kalle Maalahti (SaiPa Lappeenranta), Atte Ohtamaa (Kärpät Oulu), Vili Saarijärvi (Lukko Rauma), Juuso Hietanen (Ambri-Piotta/Švýc.), Mikko Lehtonen (Petrohrad/KHL), Henri Jokiharju (Buffalo/NHL), Sami Vatanen (Ženeva/Švýc.),
útočníci: Miro Aaltonen, Niko Ojamäki (oba Podolsk/KHL), Teemu Hartikainen, Sakari Manninen (oba Ufa/KHL), Toni Rajala, Jere Sallinen (oba Biel-Bienne/Švýc.), Marko Anttila (Ilves Tampere), Hannes Björninen (Pelicans Lahti), Jere Innala (IFK Helsinky), Saku Mäenalanen (Kärpät Oulu), Markus Nenonen (Hämeenlinna), Markus Nurmi (TPS Turku), Petrus Palmu (Jukurit Mikkeli), Joel Armia (Montreal/NHL), Valtteri Filppula (Ženeva/Švýc.), Juho Lammikko (Vancouver/NHL), Harri Pesonen (Langnau/Švýc.).

Švýcarsko na Švédských hokejových hrách 2022

Dvě posily z NHL se představí v barvách hokejistů Švýcarska na Beijer Hockey Games v Tampere a ve Stockholmu. Kouč Patrick Fischer bude mít k dispozici obránce Deana Kukana z Columbusu a Janise Mosera z Arizony. Nechybí osmatřicetiletý útočník Andres Ambühl z Davosu, který startoval na pěti olympijských hrách a loni v Rize vyrovnal šestnáctou účastí rekord světových šampionátů krajana Mathiase Segera. Příští týden ve Finsku se může stát rekordmanem.

Brankáři: Sandro Aeschlimann (Davos), Reto Berra (Fribourg-Gottéron),
obránci: Lukas Frick, Andrea Glauser (oba Lausanne), Dominik Egli (Davos), Michael Fora (Ambri-Piotta), Simon Le Coultre (Ženeva), Romain Loeffel (Lugano), Dean Kukan (Columbus/NHL), Janis Moser (Arizona/NHL),
útočníci: Andres Ambühl, Enzo Corvi (oba Davos), Christoph Bertschy, Damien Riat (oba Lausanne), Marco Miranda, Noah Rod (oba Ženeva), Nando Eggenberger (Rapperswil-Jona), André Heim (Ambri-Piotta), Mike Künzle (Biel-Bienne), Killian Mottet (Fribourg-Gottéron), Tristan Scherwey (Bern), Calvin Thürkauf (Lugano).

Vstupenky na Švédské hokejové hry 2022

Pokuid plánujete podpořit české hokejisty na nadcházejícím MS a vydáváte se na sever Evropy v předstihu, vstupenky na zápasy ve Stockholmu jsou stále v prodeji na webu pořadatele. Vstupenky na jednotlivé zápasy stojí 255 švédských korun (cca 600 Kč). Výhodněji ale vyjde pořízení celodenního balíčku, které jsou v prodeji na víkendové zápasy a nejlevnější stojí 80 SEK (cca 190 Kč).

Historie Švédských hokejových her

Letos oficiálně Beijer Hockey Games se poprvé konal v roce 1980 jako Švédský pohár, následně vystřídal řadu názvů podle aktuálního partnerů turnaje, který je součástí série Euro Hockey Tour od rou 1997. Nejúspěšnějším týmem na turnaji jsou domácí Švédové, kteří Švédské hokejové hry vyhráli dvanáctkrát. Naopak české hokejové reprezentaci se ve Švédsku moc nedaří dotáhnout turnaj do vítězného konce. Od roku 1997 Češi vyhráli pouze dvakrát, zato jedenáctkrát obsadili 2. místo.

Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud