14. dubna 2011 • 22:18

Osmnáctka na úvod MS zdolala Švédy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté vstoupili úspěšně do mistrovství světa hráčů do 18 let v Drážďanech a porazili Švédsko 2:1. Svěřenci trenérů Jiřího Šolce a Martin Hostáka dnes sice prohrávali od 11. minuty po trefě Filipa Forsberga, ale v závěrečné třetině zápas v přesilovkách otočili. Vyrovnal Tomáš Kvapil a v 52. minutě rozhodl Dmitrij Jaškin. Další zápas čeká český tým v pátek od 19:30 proti Kanadě.



Švédové měli v úvodu tlak, ale gólman Machovský zasáhl při šancích Kelfboma i Blomstranda. Češi, kteří hráli bez zraněného kapitána Sedláka, přečkali oslabení při Hertlově trestu a pak otestovali gólmana Lundströma Rousek s Beranem. Po faulu Boyce Rotevalla pak hrál český tým v početní výhodě, ale Seveřané se ubránili a v 11. minutě se dostali do vedení. Před Machovského se dostal Forsberg a zamířil přesně k tyči.

O několik vteřin později měli Češi štěstí, že Nilsson trefil jen tyč. V 18. minutě nebezpečně tečoval před švédským gólmanem Hyka, na druhé straně v přečíslení zahrozili Nermark s Arvidssonem, jehož vychytal Machovský.

V úvodu druhého dějství se vyznamenal opět český gólman proti osamocenému Nermarkovi a pak i proti Forsbergovi a Björklundovi. Na druhé straně chyběla přesnost Jaškinovi. Tlak měli Švédové, ale hrozili i Češi. Od modré vypálil nebezpečně Hyka, Frk a Hyka ztroskotali na Lundströmovi.

Při přesilovce čtyř proti třem Šolcův výběr své šance nevyužil. Blomkvist po návratu z trestné lavice neproměnil sólo bekhendovým blafákem a Machovský vykryl i dorážku Boyce Rotevalla, který měl odkrytou branku.

V úvodu závěrečného dějství zlikvidoval velkou šanci Zibanejada Machovský a v 44. minutě při Vikstrandově vyloučení vyrovnal střelou od modré čáry Kvapil, jemuž nabil kapitán Hrbas. Pak se Machovský dvakrát vyznamenal proti Williamu Karlssonvi a při přesilovce českého týmu jej nepřekonal ani Nermark. Právě po jeho faulu v početní výhodě otočil přesnou střelou k pravé tyči skóre Jaškin.

Švédové byli i ve zbytku zápasu nešťastní z českého brankáře, který si připsal celkem 44 úspěšných zásahů. V závěru Češi odolali i při Jaškinově vyloučení a soupeřově power play.

Je to jen první krok, krotil nadšení Jaškin
Čeští hokejisté se radovali z úspěšného vstupu do mistrovství světa hráčů do osmnácti let, když dokázali zdolat úřadující vicemistry Švédy, ale nadšení po výhře krotí. Vědí, že jde o první krok k základnímu cíli, kterým je postup do čtvrtfinále, díky němuž by zároveň unikli skupině o udržení.

Švédové od začátku český tým jasně přehrávali. V první třetině přestříleli výběr trenéra Jiřího Šolce 16:5 a dlouho vedli 1:0. Ve třetí třetině se ale obraz zápasu otočil.

"My jsme před začátkem třetiny věděli, že máme šance a že když dáme gól, tak se může všechno otočit. To se nakonec potvrdilo," řekl útočník Dmitrij Jaškin, který utkání gólem v 52. minutě po pěkné individuální akci rozhodl.

"Snažil jsem se zamířit do horního rohu, ale člověk v tu chvíli ani moc nepřemýšlí. Šlo to od tyčky, takže jsem měl i trochu štěstí," dodal.

Útočník pražské Slavie se však nepovažoval za klíčového hráče českého týmu. "Náš brankář Matěj Machovský zachytal fantasticky a on je hvězda týmu. Oni už pak vůbec nevěděli, jak na něj a v tu chvíli to bylo jenom na nás," chválil Jaškin gólmana Bramptonu.

V závěru zápasu Švédové evidentně znervózněli a české reprezentaci hodně pomohli svými zbytečnými vyloučeními. "Snažili se nás hodně dohrávat a z toho vyústily fauly. Ale dohrávání platí na všechny týmy a myslím, že to tady bude hrát každý," řekl důrazný forvard. "Je to jenom první krok. My se budeme snažit hrát pořád tu svoji hru a uvidíme, jak to půjde," uzavřel Jaškin.

V pátek čeká českou reprezentaci zápas proti favoritovi z Kanady. "Kanada má výhodu, že ještě nehrála a bude mít více sil. Budeme vycházet z dobré defenzivy a čekat na brejky," řekl trenér Šolc.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud