8. listopadu 2018 • 20:42

Česko - Švédsko 2:3. Říha začal u reprezentace porážkou

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté vstoupili do sezony pod novým koučem Milošem Říhou starším porážkou. Na úvod turnaje Karjala i celé série Euro Hockey Tour podlehli v Praze v Tipsport Areně před 9723 diváky Švédsku 2:3.



Na úvodní gól Jakoba Lilji odpověděl velmi rychle Petr Zámorský, v průběhu druhé třetiny ale Švédové odskočili na dvoubrankový rozdíl zásluhou Nicka Sörensena a Jonathana Davidssona. Jan Kolář ještě snížil, o vyrovnání však Češi celou třetí dvacetiminutovku usilovali marně.

Ve druhém utkání na turnaji narazí český tým po přesunu do Helsinek v sobotu od 16:30 SEČ na domácí Finy. V neděli v Hartwall Areně pak uzavře vystoupení na Karjale soubojem s Rusy (12:30).

Ostrému začátku předcházelo společné slavnostní buly šéfa Mezinárodní hokejové federace Reného Fasela a Jaromíra Jágra, který se od zaplněných tribun dočkal bouřlivého přijetí. Následovala vzpomínka na 70. výročí tragického nehody letadla s československými hokejisty nad kanálem La Manche.

Jakub Nakládal překonal švédského brankáře Johanssona během duelu Karjala Cupu mezi Českem a Švédskem
Jakub Nakládal překonal švédského brankáře Johanssona během duelu Karjala Cupu mezi Českem a Švédskem

Už po 94 vteřinách si český tým vyzkoušel hru v početní výhodě, ale nebyl v ní nikterak nebezpečný. Až na konci čtvrté minuty Hanzl ranou z první prověřil Larse Johanssona.

Seveřané odpověděli o chvilku později, kdy se ke střele i následné nebezpečné dorážce dostal Josefson, v obou případech si však brankář Jakub Kovář dokázal poradit. V deváté minutě šli hosté do vedení. Larsson ustál dva souboje o puk a předložil ho mezi kruhy Liljovi, jenž ranou bez přípravy trefil přesně.

Dvě minuty a sekundu po úvodní trefě bylo vyrovnáno. Češi se dostali do přečíslení tři na dva, Kubalík ostrou nahrávkou trefil žerď hole najíždějícího Zámorského, a přestože Johansson stihl zakročit betonem, odražený kotouč ho lobem přeplachtil až za brankovou čáru.

Na konci 26. minuty vyslal ránu Horák, ale vedení si nedlouho poté vzali zpět Švédové. Po vyhraném buly zkusil štěstí od modré čáry Bengtsson, do jehož pokusu stihl ještě sáhnout Sörensen a kotouč po odrazu od Kovářovy masky skončil v brance.

Po polovině utkání vychytal Kovář v závěru švédské přesilovky Brodina. Ve 33. minutě však přišla velká chyba Červeného, který se u hrazení uvnitř českého obranného pásma nechal obrat o puk, Nygard rychle našel volného Davidssona, jenž s pomocí tyče přidal třetí trefu.

Kovář o návratu do repre: Jsem rád, že mi ještě neodzvonilo
Video se připravuje ...

O necelé dvě minuty později však přišlo oživení. Sekáč za brankou dlouho vybíral, komu pošle přihrávku, nakonec si vybral najíždějícího beka Koláře a udělal dobře. Kolář se trefil přesně k tyči a Češi byli znovu na dostřel. Vzápětí se ale museli bránit při trestu Zámorského.

Švédové ve třetím dějství, do nějž naskočil z pozice třináctého útočníka i Zdráhal, pozorně hájili těsný náskok. Na konci 49. minuty měl vyrovnání na holi Kubalík, jenže poskakující puk v ideální pozici mezi kruhy netrefil naplno.

Říhův výběr toužil srovnat krok, stupňoval obrátky a švédská střídačka zareagovala oddechovým časem. Domácí následně nevyužili přesilovku, záhy musel v čase 57:16 pykat Josefson, jenž si vysloužil důraznou pozornost českých hráčů po ataku na Kováře. Přesně 100 vteřin před koncem šel na led Kubalík místo Kováře, ale stav se už nezměnil.

Góly

Domácí: 10:31. Zámorský, 34:34. J. Kolář

Hosté: 08:32. Lilja, 28:41. Sörensen, 32:44. Davidsson

Sestavy

Domácí: Jakub Kovář (Hrubec) – Nakládal (C), J. Kolář (A), Mozík, J. Krejčík, Zámorský, Jordán, M. Doudera, D. Musil – Sekáč, Nestrašil, D. Kubalík – R. Kousal, Tomášek, H. Zohorna – Řepík (A), R. Hanzl, Červený – Vincour, Horák, Lenc – P. Zdráhal.

Hosté: L. Johansson (Hellberg) – Bertilsson, Persson, Sellgren, Arnesson, Wikstrand (A), Bengtsson – Nygard, Lilja, Josefson (A) – Brodin, Sörensen, Rasmussen – Wedin, Lander (C), Davidsson – Fröberg, L. Johansson, Larsson.

Rozhodčí

Roman Gofman, Jurij Oskirko – Josef Špůr, Daniel Hynek

Stadion

Tipsport Aréna, Praha- Holešovice

Říha po svém debutu: Švédové byli lepší jen v koncovce
Video se připravuje ...

Legendární Pavel Richter: Gólmany máme vynikající, horší je pouze obrana
Video se připravuje ...

Jasný vzkaz pro Říhu: Z Bratislavy chci medaili, hlásí šéf svazu Král
Video se připravuje ...

Jágr s Haškem v Naganu byli nejvíc, říká prezident IIHF René Fasel
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud