Jaroslav Kalina
9. listopadu 2018 • 04:45

Kulisa hokejového výročí: dresy pokřtil potlesk i pískot, Čechům přál i Gretzky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nová éra začala bez vítězství, zato s plnou parádou. Hokejová reprezentace se v rámci 110. výročí od vzniku českého hokeje před domácími fanoušky poprvé představila v nových dresech a premiérově s trenérem Milošem Říhou na střídačce. Utkání proti tradičnímu soupeři ze Švédska Češi sice prohráli 2:3, ale oslavy si i přes porážku nesmírně užili. Z prvního utkání reprezentační sezony se díky úžasné atmosféře čítající 9723 diváků stala akce, na kterou budou lidé dlouho vzpomínat.



Když už se musí oslavit jubileum českého hokeje, tak jedině velkolepě. Český svaz ledního hokeje si dal velkou práci na tom, aby se 110. výročí náležitě oslavilo. Doprovodný program, který připomněl velké momenty české hokejové historie, diváky vtáhl.

První krůčky, premiérový titul mistrů světa, domácí šampionáty, Nagano, či zlatý hattrick…. Každému Čechovi v pražské Tipsport areně musel v ten moment běhat mráz po zádech. „Mně tedy rozhodně běhal. Lidé byli naprosto skvělí. V těchto chvílích musí být člověk hrdý na to, že je Čech,“ rozplýval se gólman Jakub Kovář.

Od začátku do konce byl zápas se Švédy ve znamení hokejových legend. Úvodní buly přišel jako čestný host vhodit Jaromír Jágr společně s prezidentem IIHF Reném Faselem. Živoucí ikona českého hokeje z Kladna dostala od fanoušků na tribunách obrovský potlesk a jásot. Podobná situace se opakovala i na konci zápasu při udílení cen pro hráče utkání, které předával bývalý úspěšný tenista Radek Štěpánek, velký hokejový nadšenec.

Oslavy 110 let českého hokeje ale doplnily i pozdravy od světových hvězd. Hodně zdaru do dalších let popřál prezident ruského hokeje Vladislav Treťjak, který se dostavil osobně. Dále popřál na kostce za Slovensko bývalý útočník Miroslav Šatan. Z Finska se ozval Jarri Kurri. Na Čechy si vzpomněl i legendární švédský bek Niklas Lidström. Největší aplaus však sklidilo přání od Wayna Gretzkého. Ze zprávy od nejlepšího hráče v historii NHL jásala celá hala.

Wayne Gretzky se zjevil na kostce v pražské Tipsport arény
Wayne Gretzky se zjevil na kostce v pražské Tipsport arény

Úžasně provedená byla i show, které měla fanouškům ještě jednou oficiálně představit nové reprezentační logo a dresy. Při svém prvotním odhalení vyvolalo v řadách hokejových nadšenců i hráčů smíšené emoce. Před duelem se Švédskem však nové trikoty pokřtil velký potlesk, který přehlušil pískající jedince.

„Bylo to tak rychlé, že jsem ani neměl čas to vnímat. Důležitý je ale výkon, snažili jsme se bojovat celých 60 minut. Dresy ať už posoudí fanoušci, jestli mají radši tyhle, nebo ty staré,“ myslel si obránce Petr Zámorský.

Autor prvního českého gólu proti seveřanům si atmosféru pochvaloval. „Byla výborná, paráda. Diváci byli fantastičtí, takže skvěle,“ usmíval se.

Nadšený byl i člen elitního českého útoku Jiří Sekáč. „Pecka! Jak už jsem říkal, hrál jsem tu dřív a mám na to hrozně dobrý vzpomínky. Zápas se Švédskem mě jen utvrdil v tom, že tahle hala je super, i když má už nějaký svůj věk. Jsem strašně rád, že jsem si tady mohl zase jednou po čase zahrát a ještě před takovým publikem,“ culil se útočník Kazaně.

Zámorskému chyběly gólíky, Sekáč mluví o "super" Říhovi
Video se připravuje ...

Kovář o návratu do repre: Jsem rád, že mi ještě neodzvonilo
Video se připravuje ...

Říha po svém debutu: Švédové byli lepší jen v koncovce
Video se připravuje ...

Liběna Hlinková: Odkaz Ivana stále žije. V Kanadě si ho váží
Video se připravuje ...

Jágr s Haškem v Naganu byli nejvíc, říká prezident IIHF René Fasel
Video se připravuje ...

Legendární Pavel Richter: Gólmany máme vynikající, horší je pouze obrana
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud