Jan Denemark
17. prosince 2020 • 09:33

Obranář Jaškin se v KHL proměnil ve střelce: Pochopil jsem svou roli

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těžko lze z hlavy říct jméno hokejisty, který v posledních letech vylétl po změně dresu nahoru tolik, jako Dmitrij Jaškin v Dynamu Moskva. Poté, co se rozhodl pro odchod z Ameriky, nemá KHL lepšího střelce. Jaškin vládne suverénním způsobem. „Daleko více jsem pochopil, v jakých pozicích bych se měl na ledě pohybovat,“ poodhalil tajemství ruského střeleckého procitnutí.



Zatímco v NHL plnil v St. Louis i Washingtonu roli psa obranáře posílaného na nejlepší formace soupeře, nyní je situace přesně opačná. Takové, jako býval on, teď na něj posílají trenéři soupeřů. Mají jediný úkol. Zastavit střelecké choutky Dmitrije Jaškina. Upřímně řečeno, moc se jim to nedaří. Ve dvou ročnících totiž český forvard nasázel pětapadesát branek v 93 duelech. Slušná fazóna.

Tabulka střelců KHL:
1. Dmitrij Jaškin 24 gólů
2. Alexej Makejev 18 gólů
2. Nigel Dawes 18 gólů

„Mám dojem, že tenhle ročník se zatím tak daří především díky sehranosti. S Vadimem Šipačovem už spolu hrajeme rok. Máme rozdělené role. Já vybojuji puk, předám mu ho a snažím se mu otevřít, aby mě mohl najít,“ popsal Jaškin klasické rozdělení rolí nahrávač-střelec. „A to, jak on dovede nahrát, je skvělé,“ dodal.

Je vidět, že za necelé dva roky se může kompletně změnit hráčovo vnímání sebe sama. Pokud ho totiž tolik let trenéři tvrdošíjně nasazují jen v jedné obranné situaci, málokdy o sobě začne zničehonic přemýšlet jako o elitním střelci. Jenže z kolonky hráče na znepříjemňování života soupeřům už se odchovanec Jaškin jednou provždy vymanil. „Velká očekávání jsem si teď na sebe vytvořil sám a jsem za to jedině rád,“ okomentoval střelec zvýšené nároky na svou osobu.

Jaškin poprvé pod Pešánem

Těžit z toho bude i reprezentace. Jak by ne, takových střelců nemáme po Evropě rozesetých desítky. „Mně se přístup trenéra Pešána líbí, vypadá to na svižný hokej ve velkém pohybu,“ shrnul dojmy Jaškin po premiérovém tréninku.

Jde o první setkání trenéra a nejlepšího střelce KHL. Při minulé nominaci se totiž Jaškinovo jméno mezi vyvolenými nejdříve objevilo, ale zanedlouho přilétla z Moskvy omluvenka. „Mrzelo mě to, ale měl jsem zranění, se kterým jsem hrál poslední zápasy před Karjalou. Musel jsem ho doléčit,“ pokrčil rameny.

Právě i vysoká očekávání v národním dresu hezky dokreslují Jaškinovu proměnu. Nastoupí v první formaci, opírat se o něj budou přesilové hry, centři se budou snažit mu dopřát plnohodnotný přihrávkový servis. „Myslím, že si s Davidem Kašem a Andrejem Nestrašilem vyhovíme. Těším se na to,“ dodává hvězda Dynama.

11,2 Tolik zápasů potřeboval Dmitrij Jaškin na jeden gól v NHL
1,7 Tolik zápasů potřebuje Dmitrij Jaškin na jeden gól v KHL

Góly

Domácí: 03:15. Sund, 17:45. Ruohomaa, 22:05. J. Karjalainen, 33:44. Rantakari

Hosté: 12:10. Jašek, 22:21. Lakatoš, 34:46. Jaškin

Sestavy

Domácí: Olkinuora (Juvonen) – Kaski, Sund (C), Rantakari, Salo, Hietanen, Lindbohm, Pokka, Vittasmäki – Ojamäki, Ilomäki, Pesonen – Puustinen, Ruohomaa, Ju. Nättinen – J. Karjalainen, Tyrväinen, Junttila – H. Ikonen, R. Leino, Turunen – Paajanen.

Hosté: Furch (Will) – Šustr (A), Mašín, D. Sklenička, Vitásek, Košťálek, Pýcha, Gazda – Jaškin, D. Kaše, A. Nestrašil (C) – Radil, Sedlák, Šťastný – Lenc (A), Jašek, Rousek – P. Zdráhal, A. Zbořil, Lakatoš – Kodýtek.

Rozhodčí

Stadion

Ledový palác, Moskva

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud