5. listopadu 2008 • 15:46

Květoň: Jsem hrozně překvapený

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třinecký útočník David Květoň je ve dvaceti letech nejmladším hráčem výběru českých hokejistů pro turnaj Karjala, přesto mohl v národním týmu debutovat už dříve než teprve nyní v Helsinkách.



Před současným trenérem Vladimírem Růžičkou mu chtěl dát šanci už jeho předchůdce Alois Hadamczik, ale před rokem jej ponechal v kádru české dvacítky, která se připravovala na domácí mistrovství světa. Tam si navíc Květoň hned v prvním utkání poranil rameno a musel si kvůli delší pauze na první pozvánku počkat.

"Byl jsem trošku zklamaný, protože jsem sezonu měl podobně nastartovanou. Ale bohužel přišlo zranění, nedalo se nic dělat, smířil jsem se s tím," vrátil se Květoň v rozhovoru pro ČTK k minulé sezoně. Vůbec nečekal, že mu Růžička dá důvěru hned v první akci po svém návratu na lavičku. "Byl jsem hrozně překvapený. Každého to potěší, zvlášť v mém věku."

Rodák z Nového Jičína zvolil jinou cestu než řada jeho vrstevníků. Je draftovaný New Yorkem Rangers, ale sen o NHL si pokouší splnit přes působení v Evropě, zatímco řada mladých hráčů míří do kanadských juniorských soutěží. Květoň si však vybojoval už v sedmnácti letech stálé místo v tehdy extraligovém Vsetíně, v předešlých dvou sezonách už nasbíral sedm startů.

"Když je možnost hrát tady za dospělé, tak je podle mého názoru lepší zůstat. Ale zase některým klukům to v zámoří vyšlo, jiným ne. Je to každého rozhodnutí," podotkl Květoň.

Krátce si také sice zahrál QMJHL za Gatineau Olympiques v sezoně 2006/07, ale prioritou byla Evropa. "Byl jsem tam draftovaný, zúčastnil jsem se kempu v New Yorku a poslali mě tam. Něco málo jsem tam odehrál a šel jsem zpátky do Vsetína. Řekl jsem si, že extraliga má lepší hokejovou úroveň, tak jsem se vrátil, protože jsem měl možnost hrát, a vůbec toho nelituju," vrátil se Květoň ke svému rozhodnutí zámořskou juniorskou soutěž nehrát.

Jenže v sezoně, kdy nikdo z extraligy nesestupoval, byl Vsetín beznadějně poslední. "Když už byla situace špatná, tak jsem se domluvil, že to tam odjedu zkusit za juniorku. Byl jsem tam čtyři měsíce," doplnil. Vsetín pak byl kvůli dluhům z nejvyšší soutěže vyloučen, ale Květoň se dohodl na smlouvě v Třinci. "Někdo jde za NHL tak, někdo jinak."

V 18 zápasech v této sezoně zaznamenal 17 bodů za deset branek a sedm asistencí. Radost dělají Květoňovi v poslední době už i výsledky Ocelářů. "Třinci se teď konečně daří, formu cítím osobně dobrou. Zatím je to dobře našlápnuté, takže uvidíme, protože každý zápas může přijít třeba zranění. Hlavně ať to jde Třinci, abychom se neplácali dole," přál si.

Ve čtvrtečním utkání českých hokejistů v Helsinkách proti Finsku by měl být jen na lavičce jako třináctý útočník, příležitost dostane pravděpodobně až o víkendu proti Švédsku či Rusku. "Možná trošku nervozita bude, ale snažím se to nepociťovat. Určitě to bude hodně rychlé, takže to chce hrát jednoduše a bojovat," prohlásil rodák z Nového Jičína.

Za sebou má dva šampionáty hráčů do osmnácti let a v roce 2006 si přivezl ze švédského Ängelholmu bronz. Dvakrát hrál i na mistrovství světa dvacítek. "Zkušenosti se budou hodit, ale dospělý hokej je úplně něco jiného. Každá chyba je znát," uvědomuje si Květoň.

V národním týmu se letmo potkal i se svým vzorem Jaromírem Jágrem, jehož poznal už i na kempu Rangers. Pochytit se snaží něco od všech reprezentantů.

"Učím se, dívám se na každý pohyb i na tréninku. Je vidět, že jsou to fakt špičkoví hráči," dodal největší český talent působící v Evropě z generace, která věkově skončila ve dvacítce.

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud