11. listopadu 2008 • 11:03

Čeští hokejisté Růžičku potěšili

Autor: Miroslav Grossmann
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Dobrá zpráva pro národní mužstvo. Kontinentální hokejová liga nejenom bere, ale také dává. Díky silné soutěži v Evropě mají reprezentační trenéři k dispozici během celé sezony velký výběr kvalitních hráčů.



Ukázalo se to i na turnaji Karjala. Jeho kvalita byla oproti předchozím letům vyšší. A podílel se na tom i český výběr.

Devět hráčů z Evropy bylo na posledním světovém šampionátu. Není to malé číslo, zvláště když se hrálo v Kanadě, na úzkém ledě. Teď však může mít starý kontinent na mistrovství ještě větší zastoupení. Karjala. Cup , který skončil tento víkend v Helsinkách, ukázal, že v evropských soutěžích je z čeho vybírat.

Někteří kandidáti na MS
BRANKÁŘI
Miroslav KOPŘIVA (Kladno)

OBRÁNCI
Petr ČÁSLAVA (Pardubice), Karel RACHŮNEK (Dynamo Moskva), Karel PILAŘ (Magnitogorsk), Angel KRSTEV (Vítkovice), Miroslav BLAŤÁK (Ufa)

ÚTOČNÍCI
Jaroslav BEDNÁŘ, Roman ČERVENKA (oba Slavia), Jan BULIS (Mytišči), Petr ČAJÁNEK (Dynamo Moskva), Leoš ČERMÁK (Ufa), Jaroslav HLINKA, Jan HLAVÁČ (oba Linköping), Jaromír JÁGR, Jakub KLEPIŠ, (oba Omsk), Jan MAREK (Magnitogorsk), Josef VAŠÍČEK, Zbyněk IRGL (Jaroslavl)


„Celkem to šlo. Kluci odvedli slušný výkon. Některé akce byly velice dobré a padaly velice pěkné góly. Je dobré, že jsme skončili druzí, ne poslední jako dřív,“ chválí výběr Vladimír Martinec, trojnásobný mistr světa a úspěšný reprezentační asistent. Zamlouval se mu i celý turnaj. „Bylo to dost živé. Vydržel jsem se na to dívat.“

Národní tým skončil na druhém místě. A měl i na víc. Vždyť o klíčové body, které ho mohly posunout k triumfu, ho připravily až samostatné nájezdy. A proti Rusům nebyl Růžičkův výběr daleko od výhry v normální hrací dobře. Jen kdyby zužitkoval svoji aktivitu...

To všechno je příjemný posun oproti zavedeným zvyklostem. Vždyť turnaje Euro Hockey Tour ztrácely v posledních letech na významu i na kvalitě. A český tým na nich sbíral spíše porážky po často nevýrazných výkonech.
Na zlepšení má velký podíl existence KHL. Nová soutěž dokáže udržet řadu elitních borců v Evropě. A některé dokonce naláká zpátky ze zámoří. Hráči jako Rachůnek, Vašíček nebo Čajánek můžou národnímu týmu odvést výbornou práci.

Miroslav Blaťák v souboji s Alexanderem Radulovem
Miroslav Blaťák v souboji s Alexanderem Radulovem


„Je fakt, že se hodně kluků vrátilo. V zámoří už jich není tolik na samotné špici, aby připadali v úvahu pro nároďák,“ všímá si Martinec. „Určitě je tu víc kvalitních hráčů než v minulosti,“ dodává.

Mělo by to znamenat, že se na šampionát dostane více hráčů z Evropy. A to je příznivé pro trenéry. Mohou jádro týmu dávat dohromady už během sezony. Praxe, která skončila v 90. letech, může doznat alespoň částečného oživení.

Martinec je však opatrný. Je podle něj příliš brzy na nějaké závěry. „Dřív když toho hráči na turnajích moc nepředváděli, se už předem se psalo, že nemají šanci se dostat na mistrovství. Nebyla to pravda. A teď se mluví o tom, že se by se tam mohli dostat skoro všichni. Nevěřím tomu. Bude to zase nějaký poměr těch, kteří hrají v Kanadě a kteří hrají v Evropě,“ říká.

Špatně se ale neukázala ani extraliga. „Potěšili mě hlavně hráči z české ligy, nikdo se neztratil. Ukázali kvalitu svojí a kvalitu ligy,“ uvedl Josef Augusta, trenér dvojnásobných mistrů světa. Domácí soutěž přece jen v posledních letech netrpí takovým odlivem. Rozhodující fáze sezony je sice ještě daleko, ale výkony řady hráčů byly příjemným zjištěním. Třeba obránců Krsteva nebo Němce. Dobře chytali oba brankáři Kopřiva a Mensator.

Navíc řada dalších kandidátů na start ve Švýcarsku do Helsinek ani nejela. Z KHL kromě Jágra také třeba Pilař. Z extraligy dostali volno slávisté Červenka a Bednář, ze Švédska Hlinka s Hlaváčem.

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud