9. března 2018 • 21:30

SESTŘIH: Sparta - Liberec 1:4. Tygři postupují, Pražané končí v slzách

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Severočeská šelma byla bezmilostná, svou kořist roztrhala. Liberečtí hokejisté slaví po třetím zápase předkola play off výhru 4:1 nad Spartou a především postup do čtvrtfinále, o které Pražany připravili jednoznačně rozdílem 3:0. Hráčům v rudém dresu tak končí sezona, ve které si prošli velkým trápením. Vyřazení nesl velice těžce se slzami v očích kouč František Výborný. Naopak v pozitivní náladě jde dál výběr kouče Filipa Pešána. V další fázi vyřazovací části čeká nažhavené Bílé Tygry hradecký Mountfield. 



Pro Spartu celkově nepovedená sezona, do níž Pražané vstupovali jako jeden z hlavních favoritů na titul, končí. Po loňském zklamání v podobě vyřazení ve čtvrtfinále obsadí v konečném účtování desátou příčku, která jim patřila i po dlouhodobé fázi. Dnešní porážkou protáhl klub sérii proher ve vyřazovací části už na deset.

Dlouho bezbrankový zápas se rozhodl až v poslední třetině, kdy skórovali útočníci Dominik Lakatoš a Petr Jelínek. Sparta sice ještě odpověděla v 54. minutě trefou Roberta Říčky, jenže už o 15 vteřin později kontroval Tomáš Filippi. Při power play pečetil postup Liberce Jaroslav Vlach.

Domácí vedl do boje místo distancovaného Vrány s kapitánským "céčkem" jiný zkušený forvard Řepík. A Sparta začala úplně jinak v porovnání s mdlým výkonem, který předvedla ve středu pod Ještědem. Od začátku dobře bruslila a snažila se o co nejčetnější střelbu, jenže narážela po celý zápas na výborně chytajícího Willa.

Bek Ďaloga ukázal svou rychlost, když se rozjel v obranném pásmu Sparty a rázem se ocitl v přečíslení dvou na jednoho s Pšeničkou, ten však v obrovské šanci zakončil těsně mimo. V šesté minutě hráli domácí první přesilovku, na jejímž konci našel Klimek zadovkou od zadního hrazení Jarůška, jenže toho vychytal Will.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Liberec 1:4. Bílí Tygři přejeli Pražany a slaví postup
Video se připravuje ...

Na začátku 10. minuty poprvé vážněji zahrozili i Severočeši, když se dostal blízko na dostřel Jelínek, ani Aittokallio se ale nenechal zahanbit. Sparta poté opět přitlačila hosty před Willem, ale do přestávky byl nejblíže úvodní trefě Bakoš, jeho bekhend lapil Aittokallio.

Zkraje druhého dějství využil Ordoš špatného střídání Pražanů k přečíslení dvou na jednoho, v koncovce ale selhal. Pak měl v krátkém sledu dvě dobré možnosti Pech: první vykryl pohotovou lapačkou Will, ve druhé se kotouč odrazil od jeho brusle těsně vedle tyče. Při hře ve čtyřech na obou stranách si na Aittokalliovi vylámal zuby Filippi.

Liberec byl postupně čím dál aktivnější dopředu a na koně ho posadil přesně po 43 minutách Lakatoš. Sice ho těsně bránil Černoch, ale liberecký forvard i tak z otočky vystřelil a Aittokallio neutěsnil mezírku u bližší tyče. V polovině 49. minuty navíc zasadil Spartě při signalizované početní výhodě druhou ránu Jelínek.

V čase 53:33 Sparta ještě ožila díky povedené kombinaci během hry čtyři na čtyři, na jejímž konci byl Říčka, jenže Filippi jen krátce po opětovném zahájení hry našlápl z vlastní obranné modré čáry, Michálek ho stíhal marně a Filippi precizním bekhendovým blafákem poslal Liberec mezi nejlepší osmičku. Power play Sparty ukončil Vlach.

Ohlasy trenérů:

František Výborný (Sparta): "Dneska nemůžeme hráčům nic vytknout. Hrozně jsme tady chtěli hrát i zítra, ale bohužel z přesilovek nedáme gól, to je těžké. Pak inkasujeme gól se štěstím. Jak se říká, připravenému štěstí přeje, a to nás letos nepotkalo. Je to smutek, protože jsem věřil, že se zvedneme. Věřím, že se Sparta z toho poučí a zase bude dobrá. Tohle určitě není příčka, kde by chtěla být. Přestože je liga vyrovnaná, Sparta by měla být výš. Věřil jsem, že vyhrajeme 1:0, že dáme gól ve třetí třetině. Byli jsme aktivní, měli jsme šance. Ale Liberec dá góly z přesilovek a my ne. Jsou tam nejlepší hráči, které máme, ale neprostřelíme to. Dneska to byl kámen úrazu, protože jsme mohli jít do vedení. Byli jsme minimálně vyrovnaným soupeřem."

Filip Pešán (Liberec): "Nechtěli jsme hrát hokej nahoru dolů, protože jsme věděli, že tady může přijít spousta vyloučení, také spousta gólů, což jsme nechtěli. Chtěli jsme se zatáhnout, změnit trochu tempo hry oproti domácím zápasům a myslím, že se nám to povedlo. Rozhodovalo se dnes v malých detailech. Hráči Sparty nevynechali absolutně ani jeden puk, nepustili ani metr ledu. Viděl jsem extrémně bojovnou Spartu, extrémní nasazení od všech hráč, ale my jsme se domácím vyrovnali a byli možná o chloupek lepší."

Zklamaný Výborný v slzách: Tohle si ponesu do hrobu
Video se připravuje ...

Poslední zápas ve Spartě, prohlásil zklamaný Hlinka. Připustil úplný konec kariéry
Video se připravuje ...

Sparťan Michal Řepík se snaží překonat gólmana Romana Willa
Sparťan Michal Řepík se snaží překonat gólmana Romana Willa

Góly

Domácí: 53:33. Říčka

Hosté: 43:00. Lakatoš, 48:24. P. Jelínek, 53:48. Filippi, 58:26. J. Vlach

Sestavy

Domácí: Aittokallio (Honzík) – Z. Michálek (A), T. Pavelka, A. Kulda, Ďaloga, Mikuš, T. Voráček, Piskáček – Řepík (C), J. Hlinka, Buchtele – Jarůšek, Pech (A), Říčka – Kudrna, Klimek, Reichenberg – Uher, Černoch, Pšenička.

Hosté: Will (Janus) – Ševc (C), Pyrochta, Šmíd (A), Maier, Derner, Jánošík – Jašek, P. Jelínek (A), L. Krenželok – Bakoš, Redenbach, Ordoš – Bulíř, Filippi, M. Kvapil – Lakatoš, J. Vlach, A. Dlouhý.

Rozhodčí

Hejduk, Pražák – Ondráček, Špůr

Stadion

O2 arena, Praha 9–Libeň

Návštěva

10 575 diváků

Sparta - Liberec: První gól zápasu, prosadil se Lakatoš, 0:1
Video se připravuje ...

Sparta - Liberec: Pražané v problémech, Ševc přidal další gól hostů, 0:2
Video se připravuje ...

Sparta - Liberec: Už se to mele, Jarůšek se pustil do strkanice s protihráčem
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Sparta - Liberec: První gól domácích vstřelil Robert Říčka, 1:2
Video se připravuje ...

Sparta - Liberec: Parádní zakončení Tomáše Filippiho, 1:3
Video se připravuje ...

Sparta - Liberec: Domácím končí sezona, Vlach trefil prázdnou bránu, 1:4
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud