21. září 2008 • 19:35

České Budějovice zdolaly Kladno

Autor: Petr Mešejda
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jihočeši dokázali smazat dvoubrankové manko a dospěli k úvodnímu vítězství sezony. Na něj se ale pořádně nadřeli, jistotu tříbodového úlovku museli hlídat až do samého závěru. Naopak Kladno utrpělo první porážku v sezoně.



Co zaznělo
Ernest Bokroš (České Budějovice): "V kabině se kluci hecovali, že musíme dobře začít, ale sotva jsem vlezli na led, už jsme prohrávali. Za stavu 0:2 bylo velice obtížné se zvednout. Přesto se nám to podařilo a vítězstvím jsme si dokázali, že zápasy musíme nikoli odehrát, ale vydřít. Stále nehrajeme to, co bychom měli a jsme pod obrovským tlakem, do kterého jsem se dostali špatným vstupem do soutěže a sami se z něho také musíme dostat."

Zdeněk Müller (Kladno): "Měli jsme výborný nástup a do poloviny utkání byli lepším mužstvem. Za stavu 2:2 se však domácí zvedli a my se už nedostali zpět do tempa. Ještě předtím za stavu 2:1 pro nás jsem nevyužili přesilovku pět na tři, což byl zřejmě rozhodující moment zápasu. S výsledkem nemůžeme být spokojeni, ale teď už myslíme na úterní kolo."

Byl to netradiční obrat v budějovickém podání. V předchozích třech domácích představeních totiž Bokrošovi svěřenci vždy vedli, ale zápas nakonec nezvládli především ve druhé třetině a odcházeli z ledu se sklopenými hlavami. V neděli tomu bylo přesně naopak.

Kladno se v úvodu těšilo z dvougólového náskoku, jenže ten neudrželo a v samém závěru o všechny body přišlo. „Myslím si, že rozhodla naše nevyužitá přesilovka pět na tři při stavu 2:1. To byl klíčový moment zápasu,“ ujišťoval hostující kouč Zdeněk Müller.

Paterova pětka marně svírala půldruhé minuty Jihočechy v jejich třetině, ale v těžkých chvílích podržel tým gólman Turek.

Oproti zvyklostem měly Budějovice mizerný nástup. Neuběhla ani minuta a kladenská lavička už jásala. Rychlý Frolíkův nájezd snadno dokončil do odkryté klece střelec Tomajko.

„Kdybyste viděli, jak jsme se na začátek koncentrovali a připravovali. V kabině se kluci hecovali, že musíme dobře začít. Pak přijdeme na led a za chvíli inkasujeme,“ kroutil nevěřícně hlavou domácí kouč Ernest Bokroš, který moc dobře ví, že předváděná hra má v podání jeho svěřenců daleko do loňských výkonů.

Série porážek dostala Budějovice pod silný tlak z mnoha stran. „Ale do tohoto stavu jsme se ale dostali sami a sami se z něho musíme dostat. A musíme zapomenout na minulost. Nejbližší zápasy nemůžeme odehrát, ale vydřít. A až si srovnáme hlavy a dostaví se pohoda na hokejky, tak teprve potom třeba přijde líbivý hokej,“ dodal vzápětí.

Včera to byla pohledná podívaná snad až v závěru, kdy dva rychlé úniky pomohly změnit remízový stav ve prospěch Budějovic. „Spíše jsme to vítězství ubojovali,“ přiznal autor vítězné trefy mezi Kopřivovy betony Tomáš Kůrka. „O druhé přestávce jsme si říkali, že máme výhodu, když jsme nepříznivý stav dotáhli. Ke konci jsme chtěli hlavně vyčkávat na chybu a rozhodnout. To se nám povedlo,“ těšilo domácího útočníka.

Rozhodnutí však ale mohlo přijít už před druhou pauzou. Při třech postupných kladenských trestech hráli domácí dvě minuty v přesile dvou hráčů v poli, ale bránící kladenskou trojici pořádně ani nerozebrali. „Nějaké střely tam byly. Ale chce to víc stínit brankáři. Na tom musíme zapracovat a tak dlouhou výhodu příště využít,“ podotkl domácí centr Ivan Huml.

Mountfield České Budějovice - Geus Okna Kladno 4:2 (1:2, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 16. L. Poživil (Veselý), 33. Toman (Huml), 52. Kůrka (Toman), 57. Huml (Kůrka, Duda) - 1. Tomajko (Frolík), 13. Hájek (Kalla).

Rozhodčí: Minář - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:6, navíc Frolo (Č. Budějovice) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 4906.

České Budějovice: Turek - L. Poživil, Gřegořek, Sičák, Toman, Frolo, Vydarený, Mucha - M. Hudec, Vak, Veselý - Kůrka, Huml, Duda - Gulaš, Šimánek, Kotrla - Hřebejk, Mertl, L. Květoň.

Kladno: Kopřiva - Nádašdi, Hájek, Pavlas, Růžička, Šmach, Hořava - Diviš, Patera, Martin Procházka - Čurilla, Frolík, Tomajko - Tenkrát, Kalla, Bělohlav - Rudovský, Stieler, Kuchler.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud