Jakub Hlaváč
10. října 2008 • 20:36

Artista Biegl vynuloval Spartu

TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová Sparta poprvé v sezoně padla na vlastním ledě. Postaral se o to Zlín vítězstvím 4:2. Pod jeho úspěch se podepsal především Radovan Biegl, který byl pro útočníky domácích prakticky nepřekonatelnou překážkou.



Zlín se tedy raduje z premiérové výhry mimo svůj domovský stánek. Naopak domácí se hledají, hlavně v útoku.

Sparta přeskupila po porážce od Vítkovic útočné formace, do branky se místo Duby postavil Pöpperle a v prvních minutách utkání se zdálo, že trenéři František Výborný s Marianem Jelínkem udělali brilantní tah.

HLASY TRENÉRŮ
Marian Jelínek (Sparta Praha): "Spokojení určitě nejsme, s výsledkem ani s předvedenou hrou. Myslím, že v letošní sezoně jsme zatím ani jednou nevedli.  Nedáváme góly, a to ani v přesilovkách a vyložených šancí."

Rostislav Vlach (Zlín):

"Chtěl bych především pochválit celý kolektiv. Náš výkon byl velmi dobrý, podpořený brankářem Bieglem, který dnes chytal opravdu výborně. Jen bych chtěl, aby ten výkon pokračoval a výsledky, které jsme zatím venku neměly, byly stejné."

Hráči v rudých dresech hnáni šesti tisícovkami fanoušků se tlačili do útoku a dostávali se i do dobrých střeleckých příležitostí. Krásnou souhru předvedli Kratěna s Davidem Výborným, ale druhý jmenovaný pas přes šířku kluziště umístit mezi tři tyče nedokázal.

Vybojoval však faul na obránci Mokrejšovi a v následné přesilové hře měli domácí další obrovskou možnost otevřít skóre. Chytrý pas křížem třetinou však nedokázal v gól přetavit olomoucký odchovanec Kratěna, nastřelil pouze boční konstrukci.

Zlínští se tedy úvodnímu náporu ubránili a najednou jejich obrana fungovala stejně dobře, jako boty od Bati. Naopak ta sparťanská se roztekla jako kostka cukru v horké kávě. Bořuta a Andrašovský ještě nepálili přesně a puky z jejich hokejek skončily na výstroji gólmana, ale mrzet je to mnoho nemuselo.

Souhrn ze všech zápasů 13. kola čtěte zde ›››

V čase 14:32 se totiž mohli radovat. Obránce Loučka vyslal dalekonosnou jedovku od modré čáry, sparťané nedokázali puk odehrát ze třetiny a to se jim stalo osudným. Libor Procházka zaspal na brankovišti, šikovný Kubiš se mu lehce vysmekl a z otočky elegantně zavěsil.

A žlutomodří řádili dál. Souhra Balaštík - Leška krásně zafungovala v sedmnácté minutě, ale kapitán moravského celku nedokázal zasunout touš pod Pöpperlovým betonem.

Hokejisté s velkým S na prsou přidali na důrazu. Dokonce došlo na drobnou potyčku mezi Podlešákem a Míkou. Ta by nebyla nijak podstatná nebýt nedovoleného bránění Michala Broše.

Ten si počínal v souboji s Bieglem příliš ostře a putoval na dvě minuty k trestoměřičům, což znamenalo, že Sparta šla do tří.

Výhodnou početní výhodu nekompromisně využil vyhlášený ostřelovač Martin Hamrlík. Jeho projektil zamířil přesně k tyčce a vyrážečka se vzduchem mihla zbytečně – 2:0 pro Zlín.

Druhá třetina dlouho patřila jedinému muži – Radovanu Bieglovi ve zlínské svatyni. Jeho gymnastické zákroky přiváděly publikum v údiv a hráče Sparty k zoufalství.

Neskutečný zákrok předvedl proti Tonovi, který mířil do poloprázdné branky, proti Vykoukalově pumelici vykopl beton, tlaku odolal i při oslabeních svého mužstva.

Navíc mohl sledovat přes celé kluziště další parádní akci svých spoluhráčů. Kubiš vykoupal Černoška, kterému touš prohodil mezi nohama a následně černou gumu naservíroval Kollárovi, jenž poslal Pöpperleho na střídačku.

Zpod deky pak smutný hrdina viděl, jak poprvé lovil puk ze sítě Biegl. Kratěna dostal milimetrový pas od Broše a na brankovišti mu stačilo nastavit hokejku na 1:3.

Postarali se tak o náboj poslední dvacetiminutovky. Sparta v ní snížila na rozdíl jediného gólu v čase 44:31. Kratěna dvakrát nedokázal překonat ležícího brankáře, ale pro puk si dojel Výborný a bez okolků ho poslal pod horní tyč.

Dvě minuty poté si Zlín vzal dvoubrankové vedení zpět. Rachůnek u mantinelu odolal ataku Černoška i Hromase a svůj průjezd útočnou třetinou zakončil bekhendovým nahozením, které skončilo v horním rohu branky.

Poté už opět úřadoval Biegl a zajistil fanouškům, kteří vyrazili svůj klub podpořit v hojném počtu veselou cestu domů.

Sparta Praha - RI Okna Zlín 2:4 (0:2, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 37. Kratěna (Broš), 45. D. Výborný (Kratěna) - 15. Kubiš (Kollár, Rachůnek), 19. Hamrlík (Leška), 26. Kollár (Kubiš), 47. Rachůnek. Rozhodčí: Minář - Bryška, Chytil. Vyloučení: 5:10. Využití: 1:1. Diváci: 6263.
Sparta Praha: Pöpperle (26. Duba) - Vykoukal, Jan Hanzlík, L. Procházka, Gulaši, Ptáček, Černošek - D. Výborný, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Ručinský - Látal, Dragoun, Podlešák - od 29. navíc Mrňa, Hromas. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.
Zlín: Biegl - Hamrlík, Galvas, Nosek, Lučka, Míka, Kučný, Bořuta, Linhart - Balaštík, Leška, Köhler - Kubiš, Kollár, Rachůnek - Mokrejš, F. Čech, Záhorovský - M. Pšurný, Balán, Andrašovský. Trenéři: Venera a Rostislav Vlach.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud