Miroslav Horák
22. května 2009 • 12:25

Duda požaduje milion

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na domácí hokejové scéně se rozpoutává spor. Na jedné straně Radek Duda, na protipólu klub z Českých Budějovic. Jihočeši svého hráče poslali k vodě, vypověděli mu smlouvu, která měla končit až za rok.



Bývalý reprezentant tvrdí, že mu Jihočeši na výplatě dluží přes milion korun. Vedení extraligy bude mít co řešit...

„V téhle chvíli jde o více než milion, jsou to čtyři poslední výplaty,“ tvrdí Julius Kramarič. Známého advokáta si Duda najal poté, co z jihu Čech dlouhou dobu a stále marně čeká na mzdu.

Proč? To Budějovičtí nechtějí příliš rozebírat. „Na základě porušení smlouvy Radek Duda dostal výpověď, víc k tomu říkat nebudu,“ uvedl pro Sport František Joun, generální manažer HC Mountfield.

Další otázky ponechal bez odpovědí. „Nechceme to mediálně rozebírat, jsou to interní věci. Do další činnosti mu přeju mnoho úspěchů,“ sdělil manažer klubu a rozloučil se.

Dudovi nedávno došel z jihu Čech dokument, v němž se praví, v kolika bodech porušil ustanovení kontraktu. Na tom základě s ním oddíl předčasně rozvázal pracovní poměr.

Útočník však podle Kramaričova vyjádření nenašel ve výčtu zmíněných prohřešků nic konkrétního.

„Oni nijak nedoložili, že by něco porušil,“ divil se Dudův zástupce. „Jedná se o naprosto účelové tvrzení. Potřebují se Radka zbavit, nechtějí mu plnit smlouvu. Přitom Budějovice s ním kontrakt uzavřely naprosto svobodně. Existuje mnoho zavedených způsobů, jak smlouvu ukončit. Třeba dohodou. Oni ale o žádné dohodě nemluví,“ podíval se Kramarič znovu do dokumentů.

Svazek mezi Dudou a Českými Budějovicemi se příliš nepovedl. Hokejový bouřlivák přišel loni v létě jako velká posila, která měla pomoci týmu v útoku za titulem. Jenže v trápícím se týmu zapadl.

Ve 49 utkáních nastřílel 7 gólů, sklidil 23 bodů. Čekalo se zkrátka víc. I proto, že Duda patřil k nejlépe placeným hráčům týmu.

Za Mountfield se měl extraligový šampion z roku 2003 bít i v příští sezoně, ale v klubu se ho v polovině trasy zbavili. A teď přichází hádavý rozchod.
„Klub v podstatě opsal smlouvu a Radkovi oznámil, že porušil všechno Odůvodnění tam není žádné. Napsali mu, že měl pozdní příchod, čeho všeho se dopustil a že mu snižují plat o osmdesát procent. Ale to je v podstatě to samé, jako bych vám nyní řekl, že jsem vás v březnu viděl jet na červenou,“ pokusil se Kramarič o příměr.

Dudovi vadí, že jej nadřízení v době konání údajných incidentů neupozornili na porušování písemné úmluvy. A že klub činí až teď. „Pokud se měl Radek něčeho dopustit, měli ho na to nejprve upozornit písemně. Oni to neudělali. To pak nedává smysl. Pokud někomu dlužím peníze, není možné řešit to způsobem, že jednostranně přestanu plnit ustanovení kontraktu a budu se tvářit, že je vše v pořádku,“ pokračoval Kramarič ve svém pohledu.

Duda se prostřednictvím zástupce snažil s klubem spojit a spor řešit. Ale podle advokátova vyjádření se to nedaří. „Budějovicím jsem napsal odpověď na to, co oni napsali Radkovi. V klubu však trvají na svém, v podstatě moc nekomunikují. Je tam evidentní zájem zbavit se hráče,“ trval Kramarič na svém.

Kauza se nevyvíjí směrem, který by hledal chlapskou dohodu. Proto ji Duda pošle na adresu vedení extraligy. „My se nyní obrátíme na Asociaci profesionálních klubů ledního hokeje, aby tu situaci řešila. Do konce týdne to připravím a pošlu na APK,“ plánoval útočníkův obhájce.

V záloze je i další varianta. „Pokud to APK nevyřeší, obrátíme se na soud,“ prohlásil Kramarič. To není vůbec vyloučená vize. Ať dopadne svár jakkoliv, třicetiletý útočník si musí najít novou štaci.

„Asi se to bude řešit právní cestou. Jedna věc je jasná, ten hráč tady fungovat nemůže,“ pronesl Jaroslav Jágr, nový sportovní manažer Mountfieldu.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud