23. dubna 2010 • 12:00

Haškův poslední titul? Vládli Indiana Jones a Miss Moskva

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Daleko před ním byly všechny jeho slavné sezony v NHL, zlatá olympiáda v Naganu, největší úspěchy i pády. Když Dominik Hašek vyhrál naposledy ligový titul s Pardubicemi, psal se rok 1989. I tenkrát stál v brance jako jasná jednička, i tehdy měl na dresu devítku a fanoušci nadšeně křičeli „Domíííí-nik Haaa-šek!“. Většina věcí kolem něho se ale od té doby změnila. Hodně změnila. Jaké třeba?



Haškův věk

V roce 1989 bylo Dominátorovi 24 let, teď je mu pětačtyřicet. Tehdy měl vlasy fešácky načesané do patky, teď jsou jeho skráně šedivé. Při hře má teď možná trochu pomalejší reflexy, zase ale prý ke svým gymnastickým zákrokům potřebuje daleko menší protažení než dříve. Jak je to možné? Hašek je prostě fenomén.

Haškovo auto

Během totality jezdíl po zemi oprýskanou starou škodovkou, teď v garáži parkuje s luxusním Volvem XC 90. To je jako kdybyste se zničehonic přestěhovali z maringotky u dálnice do paláce brunejského sultána.

Politický režim

Když Pardubice v roce 1989 slavily titul, do pádu komunistické totality chybělo sedm měsíců. Jen pár týdnů po slavení Haška a spol. se objevil klíčový manifest Charty 77 Několik vět. K zemi patřilo i Slovensko, prezidentem byl Gustáv Husák a děti ve škole povinně kreslily Auroru, chodily na lampionové průvody a s červeným pionýrským šátkem hlídaly pomníky sovětských osvoboditelů. Teď je země součástí NATO a Evropské unie, chystá se na volby, její hlavou je Václav Klaus.

Nejlepší Haškův spoluhráč

V roce 1989 Otakar Janecký, který byl v mužstvu elitním nahrávačem. Nyní střelec Petr Sýkora, jenž se narodil v roce 1978.

Otakar Janecký má být jedním z šéfů nově vznikajícího klubu v Hradci Králové.Foto Pavel Mazáč

Finálový soupeř

V roce 1989 Dukla Trenčín, jenž se spoléhal (mladší ročníky možná neuvěří) na Vladimíra Růžičku a Roberta Krona, v obraně na Ernesta Bokroše. Nyní to jsou Vítkovice vedené koučem Aloisem Hadamczikem, s reprezentačním brankářem Jakubem Štěpánkem.


Co frčelo v rádiích

Tehdy vyhrál po tříletém panování Dalibora Jandy prestižní anketu Zlatý slavík opět Karel Gott. Rozhlas dokola omílal hit Jiřího Korna Miss Moskva. Dnes? Moderní je hip hop, Rn´B, zato Miss Moskva současným teenagerům zní pomalu jak nějaké trylky z Vlachovky.

Co frčelo v kinech

Před 21 lety se svět zamiloval do filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava, Teodor Pištěk dostal Oscara za kostýmy k Valmontovi. Dneska diváky ohromuje Avatar, který díky moderním technologiím vlastně ani nepotřebuje skutečné herce.

394858:gallery:true:true

Nejlepší hokejista světa

Tehdy Wayne Gretzky, který zmíněnou sezonu kroutil v Los Angeles. Dnes? Pravděpodobně Alexandr Ovečkin. Nebo snad Sidney Crosby? Není to zdaleka tak jasné jako v časech Haškova předchozího titulu.

S pohárem nad hlavou slaví Dominik Hašek.
S pohárem nad hlavou slaví Dominik Hašek.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud