5. prosince 2013 • 15:12

Sparta chystá velký den oslav 110 let klubu, přijede i Kamenskij

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová Sparta se připravuje na velkou sobotní akci, jež bude vrcholem oslav 110 let od vzniku klubu. V rámci "Dne sparťana", který zakončí večerní extraligový souboj Pražanů s Plzní, se proti sobě postaví v odpoledním klání také veteráni Sparty a ruského výběru pod hlavičkou plynárenského koncernu Gazprom. Dres hostů přitom obléknou velikáni jako Valerij Kamenskij, Alexej Žamnov, Andrej Kovalenko či Vladimir Malachov.



Den sparťana začne v 11 hodin mládežnickým turnajem, po němž přijde na řadu souboj veteránů. Následovat mají projekce dokumentu o Spartě a aukce dresů veteránů včetně jejich autogramiády. V 19:30 už budou ve hře extraligové body. Sparta i Plzeň o ně budou usilovat v retro dresech, na nichž budou výhradně reklamy ČKD (Sparta) a Škody (Plzeň).

K vidění budou v devítiminutovém šotu rovněž unikátní historické záběry, čestné buly obstará Vladimír Zábrodský, pozvaným hostem je i kouč fotbalové Sparty Vítězslav Lavička. "Když jsme si to analyzovali, tak jsme si vyhodnotili, že stoleté oslavy neměly ty správné grády. Teď to bude jiné," řekl na tiskové konferenci v Praze výkonný ředitel Sportovního holdingu Praha Robert Speychal.

Historický dres Sparty na sobotní utkání.Foto ČTK

V duelu veteránů se objeví některá velká jména sparťanské historie jako například Petr Bříza, Jiří Hrdina, Richard Žemlička nebo Jiří Zelenka, mezi jejich soupeři nechybějí Kamenskij, Kovalenko, Žamnov a Malachov. Právě tato čtveřice se objeví rovněž na autogramiádě se sparťany. "Snažili jsme se poskládat opravdu ta největší jména ze 70., 80. a 90. let," připomněl Petr Bříza, bývalý brankář a současný předseda představenstva.

"Budou tu i Pavel Gross, Andrej Potajčuk, Franta Kučera, Jarda Nedvěd..." vypočítal Bříza. "Měly by se tam setkat pětky, které spolu třeba i v minulosti hrály," nastínil s tím, že prakticky nikdo z oslovených neodřekl. "Hráči naopak volali, jak by ten zápas měl vypadat a zda na něj mají nějak více trénovat," prozradil Bříza. "Dali jsme do kabiny váhu a kdo neprojde tímto testem, tak nebude zařazen na soupisku," dodal s úsměvem.

Trojnásobný vítěz Stanleyova poháru a mistr světa z roku 1985 Jiří Hrdina už se nemůže soboty dočkat. "Těším se moc, protože spoustu těch kluků, s nimiž jsem odehrál většinu své kariéry, jsem léta neviděl. Doufám, že budeme dobře reprezentovat Spartu, zvlášť při takovém výročí," řekl Hrdina.

"U soupeře to prý nebude s těmi veterány až takové. Mají tam snad i hráče ročníku 1980, takže je o sedm let mladší než Petr Ton, tak by se možná Petr mohl jít rozehřát ještě s námi," vyslovil Hrdina s nadsázkou přání, aby veteránům vypomohl nejlepší střelec sparťanské historie, který je nyní nejproduktivnějším hráčem extraligy i nejlepším kanonýrem.

Sám Hrdina se udržuje v exhibičních zápasech. "Občas je hraju, stihnu jich tak osm až deset za sezonu," prozradil. Připomněl i rivalitu, která provázela především souboje Československa se Sovětským svazem, ale do jisté míry přetrvává dodnes. "Souboje s Rusy byly vždy vypjaté, především asi s ohledem na rok 1968, ale doufám, že na to oni trochu zapomenou a budou nás šetřit," dodal Hrdina.

V rámci klubových oslav již brázdí Prahu sparťanská tramvaj, Sparta promítla jubileum i do svého loga pro tuto sezonu a nasadila rovněž lehce provokativní billboardy s textem Věčným soupeřem už 110 let. Ty byly umístěny v blízkosti extraligových stadionů, s připomínkou federálních časů i na Slovensku. "Několik jich bylo již poničeno, ale s tím jsme počítali," připustil s úsměvem Speychal.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud