Jakub Hlaváč
5. prosince 2013 • 09:13

Rusové touží po Spartě. Finsko ukáže, jestli KHL sežere ligu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odmítnou, rychlý úprk směr KHL pravděpodobně hokejové Spartě nehrozí. Ne teď. Ovšem nikdy neříkejte nikdy. Tahle nabídka není z těch, které by se neopakovaly. Rusové po nejslavnějším českém klubu mocně touží. Vždy chtějí to nejlepší.



A odpověď se může časem změnit. Vždyť před čtyřmi lety se zdála být KHL v českém hlavním městě utopií. Teď zde Lev poměrně slušně žije. Stejné to může být s jeho starší sestrou, která se už tak dlouho odívá do rudých barev.

Záležet bude hodně na mnoha faktorech, některé z nich však vyčnívají. Prvním je úroveň extraligy. Ani tak nejde o tu sportovní, jako marketingovou. Pokud její jméno nezíská větší břink, začne být pro TOP týmy malá.

V Holešovicích vědí, že jsou její ozdobou a že se jim to stejnou měrou nevrací. Na rozdíl od řady jiných klubů musí pumpovat finance do reklamy a propagace. Jinak se ani chovat nemohou, čelí vysoké konkurenci ostatní zábavy metropolí nabízené.

Pokud nebudou cítit, že i ostatní jsou ochotní investovat do společného produktu, přestane je bavit zvyšovat prestiž ostatním účastníkům tuzemského mistrovství. Změna prostředí pak bude logickým vyústěním celého problému.

Druhým faktorem je pak přesun Jokeritu. Bude extrémně důležité, jak se s jeho angažmá v kontinentální lize finský hokej popasuje. Kvůli KHL mimo jiné přijde o helsinské derby Jokerit - IFK, které je zdejším největším šlágrem a znamená pro Finy prakticky to samé, co pro Čechy souboj pražských „S“. Navíc struktura severské soutěže je té české rozhodně bližší než slovenská, lotyšská či běloruská.

V těchto zemích KHL národní ligy sežrala, udělala z nich podřadný produkt. Zbyly z nich pouze farmy pro jeden špičkový celek. Takhle bychom asi dopadnout nechtěli. Jestli by se to mělo stát i ve Finsku, budou muset být svazoví činitelé hodně opatrní, aby o svůj klenot nepřišli.

Posledním faktorem, který zmíním, je European Trophy. Pokud se tento zatím hlavně letní přípravný pohár od příštího ročníku rozjede a zasáhne i do pravitelné sezony, bude o důvod míň někam prchat. Mezinárodní partneři se budou moci představit po celém kontinentu, což by mohlo mít pro Spartu i další pozitivní ekonomický dopad.

Fotbalisty a hokejisty Sparty poveze za titulem speciální tramvaj
Fotbalisty a hokejisty Sparty poveze za titulem speciální tramvaj

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud