5. srpna 2014 • 11:56

Naštvaný Černík: Nejsem finanční magnát, abych získal Irgla

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těžké rozhodování má za sebou hokejový útočník Zbyněk Irgl, který po zhruba dvoutýdenním vyjednávání dal před ostatními nabídkami přednost třineckým Ocelářům. Vicemistr světa z roku 2006 zvažoval po odchodu z Kontinentální ligy jen dvě možnosti, ale návrat do mateřských Vítkovic nakonec odmítl.



Ostravský rodák, který v české extralize působil naposledy v sezoně 2006/07, tím zklamal nejednoho vítkovického fanouška. Ať už dřívějšími prohlášeními, že je ostravský klub pro něho srdeční záležitostí, nebo že posiluje konkurenční klub v regionu.

"Dostal jsem od Vítkovic výbornou nabídku. Pan Černík udělal maximum pro to, abych se vrátil k nim. Rozhodování bylo těžké. Ale chtěl jsem zkusit něco jiného. A když se vracel Roman Šimíček, Vláďa Vůjtek a další, taky šli do jiného klubu a až pak do mateřského," řekl třiatřicetiletý útočník po pondělním tréninku.

Od vedení Vítkovic přitom obdržel lukrativní nabídku. "Jako spolumajitel klubu mohu říci, že jsme Zbyňovi nabídli nejvyšší smlouvu v historii. Věřili jsme, že to srdíčko rozhodne, ale nejsem kardiochirurg. A ani finanční magnát. Mládí vpřed," uvedl šéf ostravského klubu František Černík na svém facebookovém účtu v reakci na Irglovo rozhodnutí.

Irgl tvrdí, že o peníze v první řadě nešlo. Lákaly ho hlavně ambice, které jsou poslední roky v Třinci nejvyšší. I když si uvědomuje, že nikde není řečeno, že Oceláři skončí výše. "Myslím, že pokud Vítkovice získají ještě jednoho kvalitního beka, budou mít taky výborný kádr. Chtěl jsem ale opravdu zkusit ve své kariéře něco jiného, proto mé kroky vedly sem. Samozřejmě hrálo také roli, že to mám blízko domů a že můžu být s dětmi."

O ničem jiném kromě Vítkovic a Třince neuvažoval. A po svém rozhodnutí zaznamenal ve svém okolí výhradně kladné ohlasy. "Prakticky všichni mi doporučovali Třinec. I bývalí spoluhráči," uvedl.

Ani v Třinci ale nemusí přes dvouletý kontrakt odehrát celou sezonu. Ve smlouvě má klauzuli, že v případě zajímavé nabídky ho klub uvolní. Netají se tím, že by se do KHL rád vrátil. "Momentálně je v Rusku hráčský trh přesycený, proto mě to přimělo tam skončit. A nikam jinam do Evropy se mi nechtělo, i když mě lákalo ještě Švýcarsko, ale i tam se musí čekat až někdy do září, co a jak bude," řekl Irgl.

Ve Švýcarsku dříve sáhnou po hráčích, kteří mají za sebou výbornou sezonu. A on sám dobře ví, že tentokrát mezi takové nepatří. V dresu Dinama Minsk si připsal ve 49 utkáních 20 bodů (9+11). "Produktivita nebyla dobrá. Byl jsem naštvaný sám na sebe, protože šancí jsem měl hodně, ale góly jsem nedával. Doufám, že jsem se v létě dobře připravil, a že to bude o něčem jiném," prohlásil.

Právě na střelbu se během léta hodně zaměřoval. "Snad to bude znát. Vím, že se ode mě góly očekávají. A upřímně řečeno, já je od sebe čekám taky," ujistil Irgl. Z prvního tréninku s týmem ale moc dobrý pocit neměl. "Potřebuji skloubit pohyb rukou s nohama. To byla dnes tragédie," přiznal sebekriticky. Spokojený je ale s fyzickou připraveností. "Čím je člověk starší, o to více musí na fyzičce dřít, aby mladým stačil. V tomhle ohledu jsem připravený dobře."

Oceláři v úterý nastoupí shodou okolností právě proti Dinamu Minsk, kde strávil poslední tři sezony. Irgl ale hrát nebude, nechce návrat na led po letní pauze uspěchat. Vyhlíží k spíše čtvrteční duel ve Zlíně. "Potřebuji čas. Doufám, že ve čtvrtek už bych mohl nastoupit," řekl Irgl. Pokud mu to nevyjde, pikantní premiéra může připadnout na 12. srpna proti Vítkovicím.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud