Tomáš Vrábel
4. prosince 2014 • 04:30

Na Slavii řeší mladé. Při domluvách si myslí něco o prd..., říká Novák

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyhrává a prohrává celý tým – to platí i u hokejové Slavie. Jenže ta teď musí po pěti vysokých porážkách hledat cestu z krize ven, neboť se propadla na předposlední místo v hokejové extralize. A jedním z velkých problémů je přístup mladých hráčů, rezonuje slávistickou kabinou.



Slavii sráží velký počet individuálních chyb. Třeba v úterý proti Brnu vedla 4:2 po první třetině, utkání ale prohrála 4:6. Nikdo ze zkušených hráčů neřekl, že by viníkem krize byli jen mladí, naznačili však, že jejich přístup není stoprocentní, což v současné chvíli týmu nepomáhá na ledě ani v kabině.

„Nejde jenom o mladý, chyby dělá každý. Jen u nich jsou častější a musí si to srovnat v palici a poslouchat trenéry, co jim říkají. Nikdo to s nimi nemyslí špatně,“ řekl iSport.cz 42letý obránce Pavel Kolařík, který je ve Slavii třináctou sezonou. „Nevidím do nich, ale jak to pozoruji, tak rezervy v přístupu mají,“ dodal.

I trenér Ladislav Lubina koncem listopadu přiznal, že s výkony některých svých svěřenců je hrubě nespokojený. „Už jsme to i řešili a budeme dál. Bohužel musím konstatovat, že se to týká jedněch a těch samých. Je to ta mladší kategorie hráčů a z toho je mi smutno. Proto je mi také smutno z nějakých kvót, protože si myslím, že nepřispívají kvalitě této soutěže.“

Někteří mladí opakovaně chodí pozdě na tréninky či netrénují na sto procent. Po vysokých porážkách pak atmosféra v Edenu houstne. Pro představu: jediný, kdo si druhý den po porážce s Brnem po dopoledním tréninku přidal fyzickou zátěž na ledě, byl pětatřicetiletý Tomáš Divíšek. Když si pár mladých jedinců střílelo, on si dal několik sprintů.

„Nemůžeme všechno házet na mladé. Výkony a výsledky závisí na všech. Ale u těch mladých je smutné, že si dovolí jedni a ti samí chodit pozdě na tréninky. To za nás, když jsem byl v jejich věku, určitě nebylo,“ přiznal pětatřicetiletý bek Jan Novák.

Za Růžičky nikdo nechodil pozdě

Podobné nešvary mohou být i v jiných týmech, v potápějící Slavii však jsou výraznější. Dnešní generace mladých je jiná, než před deseti lety a hokejové šatny nabízí zajímavé srovnání. „Dnes jsou jinak vychovaní, mají větší sebevědomí, žijí na pohodu a nerespektují starší. Když jim někdo domlouvá, tak si myslí něco o prd…. Pro hokej to není dobře, ale taková je zkrátka doba,“ dodal zadák Novák, který ve Slavii vyrůstal.

Slavia vždy byla vyhlášená tím, že dobře pracuje s mládeží. Jejím mozkem byl dlouhých 14 let jako trenér Vladimír Růžička, ten však v klubu po minulé sezoně skončil. „Je pravda, že si nepamatuju, že by za něj někdo přišel pozdě. Neříkám, že se to někdy omylem nestalo, každý někdy zaspal, ale ne opakovaně,“ přemýšlel Novák.

Nejde o srovnání Růžičkových a Lubinových kvalit, spíš o rozdíl v povaze či trenérské filosofii. „Růžička byl na ně daleko větší pes, Láďa Lubina jim nechává trochu víc volnosti. Jak to ale tak pozoruji, bič nad sebou potřebují,“ přiznal Kolařík.

Stejně mluvil i zástupce střední generace – 28letý Miloslav Čermák. „Pana Růžičku jsem zažil i jako mladý a byl na nás přísnější,“ řekl. „Dnešní mladí jsou jiní, než to bylo dřív, ale že by tady nefungovaly skupiny mladí – starý, to si nemyslím.“

Zkušení hráči si už několikrát v šatně museli vzít slovo a zvýšit hlas. Ale prý zatím žádný proslov nepomohl. „Je to jako když mluvíte do dubu. My si řekneme, že není možné, aby někdo přišel pozdě a druhý den někdo přijde na sraz o čtvrt hodiny déle,“ kroutil hlavou Novák.

„Nemyslím si, že bychom my mladí na to kašlali a že by nám bylo jedno, že prohráváme,“ zastal se vrstevníků dvacetiletý obránce Ronald Knot. „Etap, kdy už jsme si museli sednout a něco si vyříkat, bylo víc. Staří toho hodně v hokeji zažili, takže nám občas něco řeknou a je zapotřebí, abychom si to vyříkali, jinak se z toho dostat nedá,“ dodal.

Lubina údajně chystá čistku kádrem. Odepsat ty, se kterými je nespokojený a možná tak vyřešit problém s přístupem mladých. Je však otázka, zda vedení klubu nehodlá odepsat jeho.

SESTŘIHY: Podívejte se na posledních pět porážek Slavie

SESTŘIH: Dohrávka 25. kolo extraligy, HC Slavia Praha - Kometa Brno 4:6
Video se připravuje ...

SESTŘIH: 26. kolo extraligy, Zlín - Slavia 7:4
Video se připravuje ...

SESTŘIH: 24. kolo extraligy, HC Slavia Praha - Třinec 2:6
Video se připravuje ...

SESTŘIH: 23. kolo extraligy, Mountfield HK - Slavia 6:0
Video se připravuje ...

SESTŘIH: 22. kolo extraligy, Slavia Praha - Mladá Boleslav 2:6
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud