Pavel Bárta
29. května 2015 • 13:13

Přesune se Sparta místo Slavie do O2 Areny? Jednání už proběhla

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Račte vstoupit do O2 Areny! Proč ne. Nebo spíš, proč ano? Největší hala v Česku má za sebou jednu z největších akcí, jakou dokáže pojmout – hokejové mistrovství světa. Přestože nežije pouze z hokeje, není jasné, jestli v ní bude i v příští sezoně někdo hrát jako domácí tým. Slavia, která byla tradičním nájemcem, spadla z extraligy do nižší soutěže. Ale ve hře se ocitla Sparta.



Snaha co nejvíc naplnit náhle osiřelý dóm je logická. Vychází však od firmy Bestsport Arena, která vysočanskou halu spravuje. Předseda představenstva Richard Benýšek už během minulé sezony v médiích připustil, že si dovede představit, že by v ní mohla Sparta hrát. Ale aby došlo k dohodě, zájem musí mít obě strany.

„Na to nemám odpověď, ani komentář,“ reagoval včera šéf sparťanského klubu Petr Bříza na dotaz Sportu, zda se o možnosti hrát zápasy v O2 Areně uvažuje.

Domácí stánek Sparty, Tipsport Arena na pražském Výstavišti, slouží od roku 1962. Má už svoje léta a spoustu much. Zhruba před dvěma lety se dokonce mluvilo o výstavbě nové haly v jiné lokalitě. V říjnu minulého roku ovšem předseda představenstva Sparty poodkryl výhled na rekonstrukci sídla v pražských Holešovicích.

„Buďme ale realisté. Jdeme cestou postupných kroků… Finančně reálná je zatím jen etapová investice do sportovního centra a i to si vezme dalších pár let,“ řekl tehdy Bříza pro klubový web. Sparta nicméně zatím nemá moc pádný důvod opouštět na zápasy svou halu a stěhovat se. To by jí přineslo víc komplikací než užitku. Stát by se to mohlo v případě, že by pro ni nabídka byla dostatečně výhodná. Nic se ale vyloučit nedá.

„Bestsport Arena má smlouvu s HC Slavia až do roku 2024, nicméně po jejím sestupu do 1. ligy není ještě otázka jejího působení dořešená. Čekáme na vyjádření klubu. Chceme dál nabízet atraktivní sportovní program a hledáme cesty, jak zaplnit sportovní část programového kalendáře. Již několikrát jsme prezentovali, že by se nám líbilo, kdyby u nás HC Sparta hrála. Ale o ničem nejednáme,“ vyjádřil se Richard Benýšek ze společnosti Bestsport Arena, který zároveň drží většinový podíl ve Slavii.

Podle informací Sportu jednání se Spartou na téma O2 Arena přece jen proběhla, ovšem bez výsledku. Pokud jde o Slavii, logicky se nabízí návrat do Edenu, kde už červenobílí odehráli baráž. Nájem O2 Areny by pro ni při pobytu o patro níž mohl představovat docela luxus. Ale pořád je možné, že i přesto se do pražských Vysočan bude Slavia vracet častěji, než třeba maskovaní rockeři Kiss, kteří tam začátkem června rozpálí svoji koncertní show po dvou letech.

„Během června se ještě bude jednat, takže k tomu nyní nemůžeme říct nic konkrétního. Zatím ale ze strany Slavie nikdy nezaznělo, že určitě budeme hrát v Edenu,“ uvedl Jakub Mezlík, tiskový mluvčí Slavie. Je ale víceméně jisté, že mužstvo bude v první lize hrát právě v Edenu, v němž už nastupovalo v minulé sezoně během play out i baráže. Vedení klubu uvažovalo o tom, že by v O2 Areně sehrálo prvoligové mužstvo vybraná atraktivní utkání, ale z toho asi sejde.

Kdyby však hala zůstala bez hokeje, řádově by její provozovatel ročně přišel o mnoho milionů korun z nájemného. Jen pro koncerty a další nárazovky je příliš velká. Po loňském zániku Lva Praha v KHL zůstává Sparta víceméně jediným klubem, který by Slavii mohl nahradit. Při jednáních má silnější pozici, může si domluvit výhodnější podmínky. Ale sama zatím nemusí vlastně nic řešit.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud