15. října 2015 • 04:30

Kometa chystá slávu! V "díře" pod širým nebem chce vyzvat Spartu i Plzeň

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ne jeden, ale hned dva extraligové zápasy pod otevřeným nebem chce v zimě uspořádat Kometa Brno. Pokud ambiciózní plán vyjde, přijedou k ní v lednu během několika dnů sehrát Open Air utkání Plzeň a pražská Sparta, dějištěm by bylo historické místo bývalého zimního stadionu za Lužánkami. Projekt je ve fázi příprav.



Slovenský útočník Rastislav Špirko se druhý lednový den roku 2011 jedním gólem a dvěma asistencemi podílel na vítězství Pardubic nad Kometou Brno v prvním Open Air utkání samostatné české extraligy. Nyní všechno směřuje k tomu, aby si o pět let později mohl výjimečný zážitek zopakovat. Tentokrát na straně brněnského mužstva.

Špirko je aktuálně posilou Komety, která další díl podívané pod širým nebem chystá. Pokud se jí to povede, nastoupí tak dokonce dvakrát. Oba vybraní soupeři jsou o přípravách informováni a počítají s tím, že v lednu možná nebudou parkovat u DRFG Arény, ale o necelé čtyři kilometry dál, v tradiční sportovní lokalitě nedaleko parku Lužánky. S tím Plzeň i Sparta souhlasí.

Momentálně je po zimním stadionu, na němž předchůdci dnešní Komety slavili jedenáct mistrovských titulů, díra do země. V lednu by tam mohlo burácet až 19 tisíc diváků. Taková je uvažovaná kapacita mobilních tribun, s jejichž instalací se v jámě po zbouraném stadionu počítá.

„Na projektu utkání pod širým nebem pracujeme už dlouho. Chybí nám pár podstatných kroků, abychom mohli být konkrétnější. Věřím, že brzy našim fanouškům projekt představíme,“ řekl pro webové stránky Komety její majitel Libor Zábranský.

Před pár dny se na místě stadionu sešel s legendami klubové historie a přítomni byli i fanoušci, kteří pomáhají prostor vyčistit a připravit. Prakticky se tak opakuje postup, který vedl až k „oživení“ nedalekého fotbalového stadionu pro červnovou exhibici Petra Švancary – taky tam přišlo jako první nadšení patriotů.

„Dobrovolníci odvedli pořádný kus práce. Nevnímám to jen jako happening, ale jako gesto a morální podporu k myšlence odehrání utkání pod širým nebem právě na tomto místě. Za obrovské penzum práce, které zde odvedli, jim patří obrovský dík,“ uvedl Zábranský.

Původně se spekulovalo, že by i Kometa měla hrát na fotbalovém stadionu a využít kapacitu betonových tribun, schopných pojmout až 23 tisíc fanoušků. Možnost přenést extraligu a Kometu tam, kde bývala doma, nakonec převážila.

Ze současného brněnského kádru pamatují Open Air z roku 2011 vedle Špirka ještě obránci Tomáš Malec a Richard Stehlík. Přihlíželo 17 140 diváků a tento počet by organizátoři rádi překonali. Kometa v Pardubicích vedla 2:0, ale prohrála 2:4.

Sama plánuje na svém ledě nabídnout vedle dvou ostrých extraligových zápasů ještě nejméně jedno utkání mládeže a veřejné bruslení. Improvizovaný stadion by tak měl být otevřen několik dní. Mluví se zároveň o variantě odehrání jednoho ze zápasů hned na Nový rok po obědě.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud