Jiří Punčochář
23. února 2016 • 09:15

Ostřížek se před bitvou hecuje s Hrabalem, bekem v útoku Třince

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že se útočníkovi Davidu Ostřížkovi z Komety Brno daří hodně proti klubům, v nichž působil, je známé. Polovinu svých letošních gólů vstřelil Třinci a Olomouci, v jejich dresech nastupoval.



 Dnešní veledůležitou bitvu s třineckými Oceláři (od 17.20 vysílá živě ČT sport) mu ale zpestří ještě jedna neobvyklá věc: možná se na buly poprvé v životě potká se svým kamarádem Josefem Hrabalem, výborným obráncem, hrajícím nyní v útoku.

Třinec trápí marodka, z útočníků jsou mimo hru Sýkora, Žejdl, Rufer, Kreps a Růžička. Farma ve Frýdku-Místku se soustředí na play off. A tak se trenéři Dopita a Mucha rozhodli do útoku posunout obránce Hrabala.

Odehrál tak už dva zápasy. V Hradci Králové (2:3) naskočil v centru, proti Litvínovu (3:0) byl na křídle. „Lépe jsem se cítil na středu, přišlo mi, že se víc zapojím do hry,“ líčí Hrabal.

„Ale že bych šel za trenéry a řekl hoši, já jsem centr, to asi ne.“ David Ostřížek má ale jasno. „Mají přetlak v becích, takže konečně využili jeho ofenzívního potenciálu,“ uculoval se po včerejším tréninku Komety někdejší třinecký útočník. S Hrabalem si psali textovky, bavili se o zápase, o situaci. „Dělali jsme si srandu, že se snad potkáme i na buly.“

SESTŘIH: 47. kolo extraligy, HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 5:1
Video se připravuje ...

Polanský: Hrabal je ofenzivní bek


Oceláři Hrabalovo nasazení do útoku berou vážně. Samozřejmě by po něm nesáhli, kdyby měli dost útočníků. Ale když už to muselo přijít, „posilu“ si pochvalují. „Víme, jaký je ofenzivní bek,“ říká Jiří Polanský.

„Dokazoval to vždycky. Ale jak hraje v útoku, je pro mě překvapení. Plnohodnotný útočník s dobrým myšlením. Ono totiž není důležité, že to ubruslí a má ruce útočníka, ale spíš to, že má dobré myšlení a je ve správný čas na správném místě. Smekám před ním klobouk.“

Polanský si sám podobný veletoč představit nedokáže. „Že bych šel do obrany? To bych radši zápas odchytal, možná bychom tak dostali méně gólů, než kdybych hrál v obraně.“

V útoku se Hrabal, rodák z Přerova, který hokejově vyrůstal ve Vsetíně, nikdy dřív neobjevil ani v mládežnických kategoriích. „Snad jen v osmé třídě,“ usměje se.

„Když šlo do tuhého a prohrávali jsme, tak jsem šel na poslední třetinu do útoku. Ale to se nepočítá, tam si každý jezdil, jak chtěl.“ Body si jako útočník nepřipsal. Zatím ani jednou nevystřelil na bránu. „Spíš mám touhu nahrávat, to jsem si všimnul. Měl bych víc střílet.“

Přiznává, že když se poprvé dozvěděl, že půjde do útoku, napadlo jej jediné. „Že ještě nikdo v historii nevyzkoušel hrát na tři obránce... Jednoho středového a dva klasické krajní. To bychom byli asi první.“

SESTŘIH: 47. kolo extraligy, HC Oceláři Třinec - HC Verva Litvínov 3:0
Video se připravuje ...

V útoku bude hrát Hrabal i v Brně


Trenéři naznačili, že s Hrabalem počítají do útoku i dnes v Brně. „Pepa to odehrál celkem dobře a byli s ním spokojeni. Proč něco měnit? On je schopný zahrát obojí,“ dodal trenér Mucha.

S nezvyklou zbraní v sestavě bude chtít Třinec zaskočit Kometu, aby si zase o něco víc přiblížil předkolo play off. Pro oba celky je to zápas extrémně důležitý. A přes legrácky si i hráči moc dobře uvědomují, že situace je napjatá.

„Kluci v Třinci to teď nemají příjemné s lidmi,“ sleduje i z Brna Ostřížek. „Třinec je malý, je tam problém zajít si na oběd, aby je lidi nehanili. Znám to tam, lidi tam umí být hodně sprostí, dají vám sežrat všechno,“ vnímá.

Sám si tímhle prošel i v letošní sezoně v Kometě. Po jedné z porážek diváci ironicky tleskali, často se z tribun nesl pískot.

„U nás to bylo zasloužené, nepředváděli jsme dobrý hokej. Všechno se odvíjí od našich výkonů. Nehráli jsme dobrý hokej, to jsme už zvedli. Fanoušci to vidí. Hrajeme úplně jinak, agresivně, nepustíme kousek ledu. Bohužel nás ubíjí individuální chyby, dostáváme góly z předbrankových prostorů. Musíme hrát ještě líp,“ říká Ostřížek.

S kamarádem Hrabalem se může poměřit i v tom, jestli jeden z nich dokáže vstřelit gól. To se Ostřížkovi nepovedlo už celou polovinu soutěže, naposled se trefil ve 22. kole právě proti Ocelářům. Od té doby nic. Přitom dnes by se jeho trefy Kometě hodily víc než náramně. Hrabal bude proti.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud