26. října 2017 • 04:50

Kdo v extralize září, a kdo se trápí? Rekordman z Plzně, mladíci i veteráni

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo v extralize září, a kdo se trápí? Rekordman z Plzně, mladíci i veterániKdo v extralize září, a kdo se trápí? Rekordman z Plzně, mladíci i veterániFOTO: Koláž iSport.cz

    Ve druhé čtvrtině základní části hokejové Tipsport extraligy se těžko hodnotí, kam jednotlivé týmy směřují, ale už úvodní zápasy leccos ukázaly. Zejména výkony některých hráčů jsou překvapením, ať už jde o dobré výkony, nebo trápení. Některým z favoritů na nejvyšší příčky se nedaří podle představ, naopak jiné týmy se mohou opřít o stabilní výkony jednotlivých borců. Podívejte se na výběr pěti největších překvapení a zklamání úvodu nového ročníku Tipsport extraligy.

  • Tomáš Marcinko (Ú, 29 let, Třinec)

    Tomáš Marcinko teď ovládá střeleckou tabulku extraligyFoto Michal Beránek (Sport)

    Zápasy: 17.  Body: 21 (9+12). Plus/minus: +4. TM: 16.

    Útočník Tomáš Marcinko je nejpříjemnějším překvapením soutěže! Bývalý hráč Pardubic se po roční anabázi v čínském Kunlunu, hrajícím KHL, vrátil do Čech a u Ocelářů září. Okamžitě se zabydlel v elitních formacích, chodí na přesilovky a sbírá body jako na běžícím páse. Jen v pěti zápasech odešel s nulou a už dvakrát si připsal dva plus jedna.

    Účastník dvou světových šampionátů a olympiády v roce 2014 už je na 21 kanadských bodech, a pokud mu vydrží zdraví, s velkou pravděpodobností překoná své maximum z dospělého hokeje. To drží ze sezony 2013/2014, kdy ve 38 zápasech za Košice nasbíral 38 bodů. O šest let dříve se dostal v dresu Barrie Colts dokonce na 45 bodů, ale to bylo v nižší zámořské OHL.

    Třinec - Plzeň: Tohle byla paráda! Marcinko krásně navyýšil na 4:0
    Video se připravuje ...

  • Libor Kašík (B, 25 let, Zlín)

    Libor Kašík si proti Vítkovicím připsal několik zákroků, ale inkasoval sedmkrátFoto ČTK

    Zápasy: 15. Minuty: 896. Střely/góly: 453/36. Úspěšnost zákroků: 92,05 %.

    Blížící se nominaci na finskou Karjalu budou velmi bystře sledovat i ve Zlíně. Velkou šanci na pozvánku má totiž brankář Libor Kašík , který v úvodu nové extraligové sezony září. Pětadvacetiletý strůjce titulu z roku 2014 má sice až sedmou nejvyšší úspěšnost ze všech brankářů, ale za průběžné desáté místo tabulky vděčí Berani právě jemu.

    Nejlepší brankář sezony 2013/2014 pravidelně drží svůj tým nad vodou, svými zákroky už mu vybojoval několik cenných bodů a ševci se na něj mohou spolehnout. I díky jeho formě se tak hlasitě mluví o tom, že by měl dostat šanci i v reprezentaci. Dočká se už na listopadovém podniku Euro Hockey Tour ve Švédsku a Finsku?

    Vítkovice - Zlín: Skvělý Kašík! Podívejte, jak zasahoval v oslabení
    Video se připravuje ...

  • David Stach (Ú, 25 let, Plzeň)

    David Stach se usadil v kádru Plzně a začátek sezony mu vychází parádně!Foto Profimedia.cz

    Zápasy: 17. Body: 15 (7+8). Plus/minus: +7. TM: 10.

    To, že budou Plzeň střelecky táhnout Dominik Kubalík , Tomáš Mertl nebo Milan Gulaš , se upřímně očekávalo, ale překvapením jsou výborné výkony Davida Stacha. Pětadvacetiletý reprezentant je produktivní, za jeho přítomnosti Plzeň góly spíše dává a její útočník potvrzuje raketový vzestup své kariéry.

    Ještě před pěti lety hrál David Stach v juniorce finského Lukko Rauma, vyzkoušel si epizodní angažmá v první i druhé lize a vrátil se do rodného Kladna. Právě v dresu Rytířů nastupoval ve WSM lize, když přišla zlomová sezona 2015/2016. V 51 zápasech základní části nasbíral David Stach neuvěřitelných 91 bodů (25+66)! Ano, čtete dobře…

    Kladenský odchovanec tím překonal ligový rekord Václava Prospala a řekl si o smlouvu v extraligové Plzni, kde se zabydlel a ve 33 startech si připsal dvě desítky bodů. Stovku už v této sezoně téměř jistě neatakuje, ale má slibně našlápnuto, aby své plzeňské maximum výrazně vylepšil.

    Litvínov - Plzeň: Krásná souhra hostů, David Stach využil přesilovku, 0:1
    Video se připravuje ...

  • Michael Petrásek (B, 25 let, Litvínov)

    Miloslav Forman se snaží překonat litvínovského brankáře PetráskaFoto Barbora Reichová / Sport

    Zápasy: 13. Minuty: 772. Střely/góly: 373/28. Úspěšnost zákroků: 92,49 %.

    Litvínov leží na dně extraligové tabulky, když hrubě nezvládl start nového ročníku. V žádném případě za to však nenese zodpovědnost brankář Michael Petrásek, který naopak patří k nejlepším brankářům soutěže. Ve třinácti zápasech udržel tři čistá konta, což je společně s Patrikem Rybárem nejvíce ze všech brankářů, navíc má pátou nejvyšší úspěšnost zásahů (92,49 %).

    Severočeši se tak mohou na svého muže s maskou spolehnout. Snaha bývá ovšem marná. Když Verva doma v 11. kole padla s Pardubicemi 0:1 po samostatných nájezdech, byl vytočený i brankář Severočechů. „"Když už jednou góly nedostaneme, zase žádný nedáme. Jsem vytočený, takže teď moc nechci zápas hodnotit,“ řekl výstižně na klubovém webu. 

    Litvínov - Mountfield HK: To byl semafor! Petrásek schoval tvrdou střelu do lapačky
    Video se připravuje ...

  • Vladimír Roth (O, 27 let, Třinec)

    Vladimíru Rothovi vyšel vstup do nové sezony skvěle, vrátí se do reprezentace?Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Zápasy: 14. Body: 15 (4+11). Plus/minus: +3. TM: 2.

    Už před sezonou bylo jasno o tom, že by měl obránce Vladimír Roth patřit k extraligové špičce. V úvodu soutěže si však vede možná ještě lépe, než sám čekal. Ve čtrnácti odehraných zápasech má totiž v průměru více jak bod na zápas, když jich nasbíral už patnáct za čtyři góly a jedenáct asistencí.

    Bývalému obránci Slavie, Liberce i Novosibirsku svědčí vysoká důvěra trenérů. Na ledě tráví přes 22 minut na zápas a vede si lépe, než řada ofenzivních hvězd. Pokud mu vydrží zdraví i forma, určitě překoná své maximum ze základní části, když v sezoně 2014/2015 nasbíral 33 bodů (9+24) ve 35 zápasech základní části. A kdo ví, třeba mu současná forma pomůže i do bitev pod pěti kruhy.

    Třinec - Olomouc: To byla bomba! Roth znovu dostal puk za Kondráda, 2:1
    Video se připravuje ...

  • KDO SE ZATÍM TRÁPÍ?

    Zklamaní sparťané po porážce s PlzníFoto ČTK

    Nespokojenost v úvodu sezony je patrná v několika klubech. V Litvínově si jistě spíše představovali boj o vyšší příčky, než klečení na dně tabulky. V herní pohodě není ani Sparta, která už udělala změny v kádru a spokojený nemůže být ani jedenáctý Liberec. I hráči zmíněných klubů jsou v úvodu nové sezony zklamáním. Kteří hokejisté se zatím hledají?

  • Petr Vrána (Ú, 32 let, Sparta)

    Petr Vrána před finským brankářem Joonasem KorpisalemFoto Pavel Mazáč / Sport

    Zápasy: 16. Body: 5 (0+5). Plus/minus: -3. TM: 14.

    Útočník Sparty je stínem svého já z předešlé sezony. V ní patřil Petr Vrána k tahounům Sparty, byl jedním z nejlepších hráčů extraligy a vybojoval si nominaci na mistrovství světa v Paříži. V době, kdy jeho kluboví spoluhráči začínali letní přípravu, on ještě neukončil předešlou sezonu. I proto se připojil později, ale v úvodu nového ročníku se zkušený útočník se zkušenostmi z NHL výrazně trápí.

    Z prvních osmi zápasů si odnesl pouze jednu asistenci, a to je na hráče z elitní přesilové formace sakra málo. Zkušený útočník má po šestnácti kolech pouze pět přihrávek a tři záporné body v tabulce pravdy. Nutno přiznat, že měl však také smůlu. V utkání v Olomouci mu sudí odepřeli regulérní branku a v posledních zápasech byl často zvolen nejlepším hráčem Sparty, což mu zajistila i jeho střelecká aktivita.

    Olomouc - Sparta: Sudí se upískl, sebral Vránovi regulérní gól
    Video se připravuje ...

  • Viktor Hübl (Ú, 39 let, Litvínov)

    Litvínovský forvard Viktor Hübl v souboji s lotyšským útočníkem Andrisem DžerinšemFoto Jaroslav Legner / Sport

    Zápasy: 9. Body: 3 (0+3). Plus/minus: +3. TM: 4.

    Požadovat od zkušeného matadora, aby sbíral bod na zápas a táhl Litvínov do nejvyšších pater tabulky, by bylo hloupé. Vervu už musí převzít mladší, zodpovědnost padá hlavně na jejich hlavy. I tak je ale třeba otevřeně říct, že se od Viktora Hübla čekalo v úvodu sezony víc.

    Zkušený útočník byl v uplynulém ročníku druhým nejproduktivnějším mužem týmu, jenže v úvodních devíti zápasech, do kterých zasáhl, si připsal jen tři asistence. Na gól tak stále čeká, navíc ho nevstřelil ani v přípravných zápasech. I u Viktora Hübla však platí to, co v případě Petra Vrány. Týmu má stále co dát, navíc mužstvo při jeho pobytu na ledě převážně dává góly.

    SESTŘIH: Litvínov - Kometa Brno 4:3 po nájezdech. Hosté přišli o sérii sedmi výher
    Video se připravuje ...

  • Petr Zámorský (O, 25 let, bez angažmá)

    Radost obránce Petra Zámorského z gólu proti Hradci KrálovéFoto Jaroslav Legner / Sport

    Zápasy: 15. Body: 2 (2+0). Plus/minus: -7. TM: 10.

    Tohle spojení hrubě nevyšlo. Od angažmá ve Spartě si obránce Petr Zámorský představoval rozhodně víc a jinak tomu nebylo ani u pražského celku. Muž, jenž měl být jedním z nejproduktivnějších obránců extraligy, se v úvodních patnácti zápasech trápil. Střelecky to špatné nebylo, na branku vyslal celkem 39 střel, nebezpečím byl i při přesilovkách.

    Ale co naplat, to nejdůležitější nepřicházelo. Petr Zámorský si připsal jen dvě trefy a už šest zápasů v řadě vyšel bodově naprázdno. Pohoršující okolností je i sedm záporných bodů v tabulce pravdy. I z toho důvodu bývalý reprezentační zadák už nezasáhl do úterního utkání s Plzní a klub se s ním dohodl na ukončení spolupráce.

    „Petr nesplnil naše očekávání a ani on sám není spokojen se svou pozicí po angažování Zbyňka Michálka a uzdravení dvojice Piskáček – Švrček, takže jsme jej po vzájemné dohodě uvolnili na trh,“ vysvětlil sportovní manažer Michal Broš . Bývalý obránce Zlína si tak hledá nové angažmá. Vrátí se domů, nebo po něm sáhne někdo z movitějších celků?

    Sparta-Pardubice: Je vyrovnáno, v přesilovce se trefil Zámorský, 1:1
    Video se připravuje ...

  • Dominik Lakatoš (Ú, 20 let, Liberec)

    Liberecký obrat na Zlínem ve třetím extraligovém kole obstaral útočník Dominik LakatošFoto ČTK

    Zápasy: 15. Body: 3 (1+2). Plus/minus: -7. TM: 36.

    Stavět Dominika Lakatoše do role hlavního tahouna Liberce by vůči němu samotnému bylo nefér, přesto je zatím spícím střelcem. I přesto, že je mu dvacet let, aktuální sezona má být tou, ve které dokáže, že může dále růst. Nemůže tomu být jinak, protože mladý střelec musí dokázat, že třináct bodů z jarního play off nebylo žádnou náhodou.

    I kvůli nim zaujal levoruký útočník zástupce New York Rangers, kteří si ho vybrali na letním draftu. Zatím ho ale poslali zpět do Evropy, kde by měl zesílit a nasbírat další zkušenosti, aby mohl bojovat o místo v NHL.

    Liberecký rodák se ovšem herně trápí s celým týmem. Když je na ledě, jeho Severočeši často inkasují a Bílým Tygrům chybí hlavně jeho góly. Cítit to musí i bývalý mládežnický reprezentant, kterému i přesto trenér Filip Pešán věří. A moc dobře ví proč.

    Liberec - Chomutov: Další potyčka. Po šanci Pyrochty se pošťuchovali Lakatoš a Dlapa
    Video se připravuje ...

  • Jaroslav Hlinka (Ú, 40 let, Sparta)

    Jaroslav Hlinka se herně i bodově trápí, proto dostal od trenérů volno a čas na přípravuFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Zápasy: 15. Body: 6 (0+6). Plus/minus: -8. TM: 2.

    Legenda s velkým L. On je Sparta. V úvodu sezony se ale útočník Jaroslav Hlinka nebývale trápí. V úvodních patnácti zápasech nasbíral čtyřicetiletý útočník jen šest asistencí a osm záporných bodů v tabulce pravdy. Do posledního utkání s Plzní už nezasáhl, protože se trenéři rozhodli k netradičnímu kroku a kapitánovi dali čas na vyčištění hlavy.

    Nejde o žádnou dovolenou, Jaroslav Hlinka bude mít individuální plán a bude trénovat s juniorkou. Pak by se měl vrátit a všichni sparťané věří, že se vrátí ve své obvyklé formě. „Musí si vyčistit hlavu, bude zase ve formě,“ uvedl po utkání s Plzní trenér Jiří Kalous .

    K situaci se postavil čelem i samotný útočník. „V klubu za mnou přišli s tímto návrhem, mluvili jsme o tom a nakonec z toho vyšlo tahle dohoda, kterou akceptuju. Teprve se uvidí, jestli mi tenhle krok pomůže. Pokud ano, budu samozřejmě rád, udělám pro to všechno, co půjde. Snad se zvednu,“ řekl v krátkém rozhovoru pro iSport.cz (více čtěte ZDE).

    BLOG: Nechte hrát Hlinku. Sparta jen ukázala, že zabloudila definitivně

    Kalous o Hlinkovi: Není to jeho chyba, že se týmu nedaří
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud