Jakub Hlaváč
24. října 2017 • 22:26

Nechte hrát Hlinku. Hokejová Sparta jen ukázala, že zabloudila definitivně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Situace hokejové Sparty je nic moc. Familiárně řečeno. Tabulkové postavení je ještě hodně milostivým obrazem jejího herního projevu. Ano, taková šlamastika žádá rázné řešení. Ale posazení Jaroslava Hlinky jím není. Ba naopak.



Odpočineš si, vyčistíš si hlavu a vrátíš se v lepší formě. Něco podobného slyšel Jaroslav Hlinka od trenéra Jiřího Kalouse. Dovedu si představit, že teď hlavu úplně čistou nemá. Musí se ptát, zda něco podobného má ve čtyřiceti letech zapotřebí.

Protože jakkoliv může být tento krok dobře míněný, navenek dobře nevypadá. Kapitán jakoby se stal symbolem trápení celého souboru. Stal se exemplárním případem. A to nebude dobře přijímat on ani fanoušci.

Není vinou nejproduktivnějšího hráče v klubové historii, že se opět nepodařilo týmu Petra Břízy složit fungující mužstvo. Největší letní posila v podobě obránce Petra Zámorského dostala v úterý sbohem. Ani další však nevynikají.

Samozřejmě. Jaroslav Hlinka neměl oslnivou formu, neměl zářná čísla. Ale je to jeho vina? Není v tom zdaleka sám. Bez gólu je Petr Vrána, výraznější příspěvky se čekají i od dalších mužů družiny. Je zvláštní, že vláčí nohy v bahně prakticky všichni najednou.

Naopak se žehrá na nedostatek zkušeností v obraně. V obraně, kterou nuceně opustil Michal Barinka. Aktuálně majitel DESETI plusových bodů ve statistice +/-. Ano, v Kometě Brno se sbírají lépe než ve Spartě. Což by rudé barvy asi také mělo mrzet.

Kalous o Hlinkovi: Není to jeho chyba, že se týmu nedaří
Video se připravuje ...

Fanoušci od startu sezony slyšeli už spoustu stesků a zdůvodnění kolísavých výsledků. Zpočátku se hrálo moc zápasů venku. Navíc v příliš pozvolném tempu. Pak bylo tempo naopak rychlé a namísto herní praxe pro změnu chyběly síly.

Co je problém podle trenérů aktuálně, to se dá těžko soudit. Sestava je až na Hlinku poměrně kompletní, příležitosti dostávají oba gólmani. Po hříchu se v posledních dvou zápasech o minuty dělí oba kvůli nepřesvědčivému výkonu svého kolegy.

Ofenziva nenašla v šestnácti zápasech žádné pevné svazky, její efektivita je mizivá. Nejproduktivnější hráč týmu je Lukáš Pech s devíti kanadskými body. To stačí na 36. místo v rámci extraligy.

Bohužel pro Jiřího Kalouse a jeho spolupracovníky nepomohla ani nedávná série tří vítězství. Vítězství, která rozhodně nebyla dominantní, ale k pozvednutí sebevědomí posloužit mohla. Nestalo se. Zpátky ke dnu ho zatlačila jindy utrápená Jihlava.

Sparta se musí rychle rozhodnout, kam chce kráčet dál. Ale odstavení Jaroslava Hlinky jí nepomůže. A to ani kdyby se jí kapitán po reprezentační pauze v půlce listopadu vrátil ve své nejlepší formě.

On totiž není původcem problémů. I kdyby to teď tak náhodou vypadalo.

Kapitán Sparty Jaroslav Hlinka v souboji s Dávidem Skokanem
Kapitán Sparty Jaroslav Hlinka v souboji s Dávidem Skokanem

Góly

Domácí:

Hosté: 09:59. Schleiss, 16:30. Straka

Sestavy

Domácí: Aittokallio (21. Honzík) – T. Pavelka, Tomáš Dvořák, Kalina, Mikuš, Piskáček, Švrček, Nedomlel – Forman (C), Pech, Smejkal – Kudrna, P. Vrána (A), Uher – Říčka, Klimek, Reichenberg – Kumstát (A), Rousek, Saponari.

Hosté: M. Svoboda (Sochůrek) – J. Kindl, Čerešňák, D. Sklenička, Jones, Moravčík, L. Kaňák, Kvasnička – Schleiss, Mertl, Gulaš (C) – D. Kubalík (A), Stach, Indrák (A) – Straka, Kracík, M. Chalupa – Kodýtek, Preisinger, Hollweg.

Rozhodčí

Hribik, Hradil – Hynek, Zíka

Stadion

O2 arena, Praha

Návštěva

9 058 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud