Jaroslav Kalina
22. května 2018 • 16:20

Machovský o Detroitu: Ztracený rok! Marně chodil také za Fischerem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za oceán odlétal plný nadějí a snů o nejlepší hokejové lize světa. Realita však byla pro brankáře Matěje Machovského poněkud jiná. Někdejší gólman Plzně odešel před rokem s cílem bojovat o místo v NHL. Po podpisu smlouvy s Detroitem to vypadalo nadějně. Ještě než ale český reprezentant dorazil do Ameriky, poznal zcela jinou realitu. „Už před příletem mi přišlo, že tam mám zavřené dveře. Na místě jsem pak zjistil, že jediný, kdo mě tam chce, je trenér brankářů z farmy. To se pak těžko probíjíte skrz,“ vzpomínala se zklamaným výrazem nová opora Sparty.



Jeden rok zámořského dobrodružství prý bohatě stačil. Gólman Machovský si po slibném podpisu smlouvy s Detroit Red Wings maloval nemalou šanci na budoucnost v NHL. Už během prvních chvil v této organizaci však rodákovi z Opavy došlo, že něco není v pořádku. "Na hlavním kempu jsem hned věděl, že mě pošlou níž. Spočítáte si to rychle, když je tam pět gólmanů a vy jste ten pátý," prozradil hořce. 

Detroit poslal Machovského do na svou druhou farmu Toledo Walleye, kde zůstal po většinu sezony. "Nesl jsem to těžce. Jsem takový vítězný typ. Rád vítězím. Snažil jsem se tedy odvézt maximum, i když jsem byl dole v East Coast Hockey League. Myslím si, že jsem chytal výborně. Mrzelo mě, že mi nedali pořádnou šanci ani na farmě v Grand Rapids,“ prohlásil odchovanec opavského hokeje.

Podle Machovského však byla šance o místo v NHL mnohem slibnější ještě v době, kdy chytal za Plzeň. „Během sezony v extralize jsme s trenérem brankářů Detroitu udržovali kontakt a po celou dobu mi říkal, že šanci bych dostal. Vypadalo to nadějně. Když se mi pak podařilo podepsat, čekal jsem, že z toho něco bude. Bohužel ale nebylo. Byl jsem poslán do Toleda a to bylo všechno. Je to těžký, ale řekl bych, že tohle vás může jenom posílit," řekl český reprezentant.

Snaha promluvit si s vedením Detroitu byla podle brankáře se zkušenostmi z kanadské juniorské soutěže marná. "Z vedení se tam s vámi nikdo nebaví. Když už jste takhle odstrčený až v ECHL, jediný spoj s Detroitem je přes kouče, možná ještě s trenérem brankářů," prozradil. "Snažil jsem se o tom bavit i s Jirkou Fischerem, ale bohužel jsem od něj nikdy nedostal kladnou odpověď," uvedl Machovský na adresu českého ředitele pro hráčský rozvoj v Red Wings.

Generálnímu manažerovi české hokejové reprezentace však nic nevyčítá. "Od vedení zřejmě dostal pokyn se s nikým o tom nebavit. Jen mě mrzelo, že mi nikdo neřekl narovinu, jak to bude,“ litoval zklamaný brankář a narovinu přiznal, že sezona v zámoří byla zmařeným rokem kariéry.

Machovský o návratu ze zámoří: Byl to ztracený rok. Na tlak ve Spartě jsem připravený
Video se připravuje ...

Trenér Krupp? Možná bude pozitivní i to, že neovládá češtinu

Americká zkušenost však Machovskému hokej neznechutila. "Tak jsem to určitě necítil. Domácí zápasy s Toledem byly přeci jen pěkné. Byla často vyprodané hala. Ani vám nepřišlo, že hrajete nižší zámořskou soutěž. Tohle mi to trochu zpříjemnilo. Venkovní zápasy a dlouhé tripy však byly horší,“ zavzpomínal brankář, který odmítl další rok v zámoří a rozhodl se pro návrat do Česka.

Prioritně se zajímal o smlouvu ve Spartě, kterou nakonec podepsal. „Chtěl jsem být ve Spartě a jsem rád, že se to povedlo. Budu se snažit podat co nejlepší výkon a doufám, že trenérům budu vyhovovat,“ řekl gólman na tiskové konferenci pražského velkoklubu, kde byl přítomný i staronový sparťan Daniel Přibyl.

Do ostře sledovaného brankoviště jde Machovský s jasným cílem. „Hlavně, když v brance bude klid a uděláme úspěch,“ přál si.

První posila Sparty měla již i možnost vidět německého trenéra Uweho Kruppa. "Hned mi přišel jako pohodový chlapík. Má to v hlavě srovnaný a přesně ví, co chce od týmu. Možná bude i pozitivní to, že neovládá češtinu, takže tlak kolem sebe třeba nebude tolik vnímat,“ myslel si Machovský o svém novém kouči.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud