21. dubna 2022 • 15:30

Pešout o návratu do Komety: Stýskalo se mi. Ve Varech jsem se mohl změnit

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisty extraligového Brna povede v příští sezoně Martin Pešout, jenž naposledy trénoval Karlovy Vary. Potvrdily se tak informace deníku Sport. Pešout na pozici hlavního kouče nahradí Jiřího Kalouse, který bude nově asistentem u reprezentační dvacítky a zároveň sportovním manažerem mládežnických reprezentací.



Pětapadesátiletý Pešout se vrací do Brna po pěti letech, tehdy byl ještě v roli asistenta trenéra. Na západ Čech odešel po prvním ze dvou titulů, které Kometa dobyla v letech 2017 a 2018. Energii dovedl v posledních dvou sezonách do předkola. Stejně dopadlo v letošních vyřazovacích bojích i Brno, sezona mu skončila po porážce 2:3 na zápasy s Libercem.

„Na Kometu se samozřejmě moc těším, protože jsem tady zažil jen příjemné věci. Musím se přiznat, že se mi po zdejším prostředí stýskalo a možná i proto jsem se rád do Brna vracel i se svým minulým týmem. O atmosféře na zápasech se nemá cenu ani bavit, tohle je další věc, která mi hrozně chyběla,“ prohlásil Pešout.

Přehled o Kometě si udržoval i díky tomu, že v klubu působí jeho syn. „Z Komety nikdy neodešel. Je v ní od školky a letos bude už v deváté třídě. Každý víkend, když bylo volno, jsem se snažil být s ním, takže jsem se tady pohyboval pořád. S Karlovými Vary jsme v Brně často trénovali. Díky dobrým vztahům s Liborem Zábranským jsme měli k dispozici led a kabinu, takže jsme tu byli často a měli tady takovou základnu,“ uvedl Pešout.

3D modely v Galerii Vaňkovka ukazují plánovanou halu
3D modely v Galerii Vaňkovka ukazují plánovanou halu

Na předchozí angažmá v roli asistenta rád vzpomíná. „Byly to krásné čtyři roky. S kolegy jsme dosáhli velkých úspěchů, nejdřív s Láďou Kýhosem a pak s Liborem Zábranským, se kterým jsme oslavili titul po 51 letech. Na tohle se nedá zapomenout. Z Komety jsem si odnesl jen skvělé zážitky a věřím, že další přibudou,“ řekl Pešout.

Věří, že sám se za dobu působení v Karlových Varech výrazně posunul. „Osm let jsem předtím dělal víceméně asistenta, dva roky jsem byl s Milošem Říhou, dva roky s Láďou Kýhosem, pak s Liborem Zábranským. Pozice asistenta je úplně jiná, člověk se musí chovat a jednat úplně jinak. Zkušenosti jsou pak k nezaplacení. Karlovým Varům bych chtěl poděkovat, že jsem měl možnost pět let dělat hlavního trenéra, mohl jsem se změnit a nabrat nové poznatky, další zkušenosti zase z jiného pohledu,“ uvedl Pešout.

Mužstvo Komety se pod jeho vedením poprvé sejde v poslední dubnový týden, kdy začne letní příprava, která potrvá do 1. července. „Pak budou mít hráči týden volno a dva týdny individuální přípravu. Na led půjdeme kolem 25. července. Příprava bude náročná, budeme klást důraz na to, aby byli hráči maximálně připravení,“ řekl Pešout.

Již nyní pomáhá sestavovat kádr. „Je jasné, že je třeba posílit. S Liborem jsme na toto téma našli společnou řeč. Chceme hrát celoplošný hokej s rychlým otáčením hry, důraz na bruslení, na což potřebujete mít i vhodné typy hráčů. Pracujeme na tom, ale konkrétní zatím nechci být. Vše se dozvíte začátkem května a v průběhu dalších týdnů,“ prohlásil Pešout.

Kalous nahradil před rokem na střídačce majitele klubu Zábranského. V této sezoně se již v polovině listopadu na Kalousovu žádost Zábranský na střídačku vrátil a rozšířil realizační tým. Již více než měsíc působí Zábranský také jako jeden z asistentů nového reprezentačního trenéra Kariho Jalonena.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud