27. září 2022 • 21:20

SESTŘIHY: Drama pro Spartu! Frodl udržel lídra, Plzeň zvládla derby

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úterní večer nabídl nabitý hokejový program - kompletní 5. kolo Tipsport extraligy. Na hřišti brněnské Komety uspěli třinečtí Oceláři, kteří dosud čekali na první výhru. Výběr kouče Motáka uhájil stav 4:2. Kladno dosáhlo na třetí skalp v řadě, když v prodloužení na ledě Litvínova rozhodl Martin Procházka. Mladá Boleslav poprvé v sezoně bojovala s rivalem z Liberce a její vítězství vystřelil David Šťastný. Na úvodní bod čekající Plzeň v západočeském derby přehrála Karlovy Vary výsledkem 6:3. České Budějovice nestačily na domácí Hradec Králové, dosud neporažená Olomouc nevyzrála na pardubického navrátilce v brankovišti Dominika Frodla. Sparta v souboji s Vítkovicemi brzy vedla, a třebaže hosté klání zdramatizovali, Pražané vyhráli 5:3. SESTŘIHY z jednotlivých zápasů a nejzajímavější VIDEA můžete vidět na webu iSport.cz.



Třinec zlomil černou sérii na ledě Komety

Hokejisté Třince zvítězili v 5. kole extraligy na ledě Brna 4:2 a připsali si první vítězství od začátku soutěže. Výrazný podíl na tom měl vedle výborného gólmana Marka Mazance slovenský útočník Marko Daňo, autor dvou branek a asistence.

Brno poslal do vedení v první třetině kapitán Martin Zaťovič, v závěru korigoval Luboš Horký na 2:3, ale Martin Růžička pečetil výhru Slezanů. Brno prohrálo podruhé ze tří domácích utkání před vlastním publikem v sezoně. Třinec nedokázala Kometa zdolat v základní hrací době už ve třináctém vzájemném souboji v řadě.

Hned v úvodu duelu se dostal do šance hostující Roman, který poslal puk těsně nad horní tyčku Furchovy branky. Jeho spoluhráče nakopla první přesilovka, kterou domácí zahráli opravdu excelentně. Dvě minuty nepustili Třinecké z vlastního pásma a tlak korunoval kapitán Zaťovič svou první sezonní trefou.

Vzápětí mohl navýšit vedení Kollár, jehož nájezd však vychytal Mazanec, který se vrátil mezi třinecké tyče po jednozápasové pauze. Brzy se pak mohl radovat z vyrovnání. Slezané bleskově využili přesilovku, kdy střelu Marinčina pohotově dorazil Daňo.

Výrazná herní i střelecká převaha Brna po první přestávce opadla, hosté zlepšili pohyb a převzali útočnou iniciativu. Do šancí se dostali opět Roman a Čukste, jenže Furch byl vždy na místě.

Hra měla spád, rychlé akce se střídaly na obou stranách, v brněnském dresu mohl překlopit vedení na stranu domácích Vincour, u hostí opět Daňo, ale v obou situacích se vyznamenali gólmani.

Na začátku třetí třetiny získal obhájce titulu psychologickou výhodu vedoucího gólu, když rychlou přihrávku zpoza branky poslal za Furcha opět Daňo.

Pro Třinec to byl signál ke zpevnění obrany, jeho role byla usnadněna tím, že Brňanům chyběl nápad, kterým by si pootevřeli cestu k Mazancovi. Když pak přidal po rychlém brejku Svačina třetí gól, bylo prakticky rozhodnuto.

Domácím nešlo upřít snahu o korekci výsledku, ale hosté si důslednou obranou jasně došli k prolomení série bez vítězství. Nic na tom nezměnila ani přesilovková trefa nejlepšího střelce Komety Horkého, klid na třinecké hokejky přinesl Růžičkův gól do prázdné branky.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (Brno): „Do zápasu jsme dobře vstoupili, měli jsme dobrý pohyb v první třetině, ale nepodařilo se nám dát gól na 2:0 a naopak jsme hned inkasovali v oslabení. Měli jsme šance i ve druhé třetině, ale gól jsme nedali. V poslední části dal Třinec rychle gól na 2:1 a tím jsme jim umožnili hrát tuhou defenzivu, přes kterou jsme nebyli schopni se dostat. Trápíme se v koncovce, tím vadnou výkony, vytrácí se pohoda. Musíme na tom pracovat a nastartovat se podobně jako Třinec dnes u nás.“

Zdeněk Moták (Třinec): „My jsme takové vítězství už potřebovali. Bylo to vítězství vůle, nasazení, blokování střel, důsledné obranné hry. Výhru jsme si zasloužili. Před zápasem jsme byli v takovém postavení, že jsme byli nuceni vrátit se k jednoduchým věcem, k bojovnosti, nasazení, obětavosti, prostě hrát základní hokej. Kluci to všechno splnili. Každý takový zápas je pro nás důležitý, hodně jsem si oddechl, stejně jako hráči.“

Góly

Domácí: 08:51. Zaťovič, 58:26. Horký

Hosté: 15:30. Daňo, 41:50. Daňo, 47:36. Svačina, 59:27. M. Růžička

Sestavy

Domácí: Furch (Čiliak) – Ščotka (A), Holland, Kučeřík, Ďaloga, Gulaši (A), Hrbas, Němec – Zaťovič (C), Holík, Horký – Flek, Zbořil, Koblížek – Kollár, Malý, Šalé – Kratochvíl, Dufek, Vincour.

Hosté: Mazanec (Daneček) – M. Doudera, Marinčin, Čukste, Adámek, Zahradníček, J. Jeřábek, Jaroměřský – Voženílek, Marcinko (A), M. Růžička (C) – Nestrašil, Roman, Hrehorčák – Daňo, Hudáček, Svačina – Chmielewski, Dravecký (A), Lyszczarczyk.

Rozhodčí

Jeřábek, Mrkva – Lederer, Synek

Stadion

Winning Group Arena

Návštěva

5247 diváků

SESTŘIH: Kometa Brno - Třinec 2:4. Mistr poprvé vyhrál. Třemi body se blýskl Daňo
Video se připravuje ...

V prodloužení vyhrálo Kladno nad Litvínovem

Hokejisté Litvínova zůstávají i po 5. kole nové extraligové sezony bez vítězství. Nad Kladnem sice díky Andreji Kudrnovi vedli, ale Rytíři zápas dokázali otočit. Výhru 2:1 v prodloužení zařídili Matyáš Filip a vítězným gólem Martin Procházka. Hosté bodovali dosud ve všech zápasech sezony a oslavili už třetí vítězství v řadě.

Přestože Litvínov vstoupil do zápasu přesilovkou, kterou po faulu kladenského kapitána Plekance dostal už po necelé půlminutě, nijak ho to nenastartovalo. Naopak. Kladno diktovalo tempo hry a častěji atakovalo branku soupeře, byť šancí bylo pomálu. Tu největší si vypracovali hostující Rytíři ve své první početní výhodě. Gólovou oslavu u tyčky číhajícímu útočníkovi Zikmundovi ale sebral brankář Zajíček, který se skvěle přemístil. V první třetině rozhodčí rozdali 14 trestných minut, žádný z hráčů se však z trestné lavice nevrátil předčasně. A to ani když Kladno hrálo přes minutu čtyři proti třem.

I po první přestávce hosté častokrát Vervu svírali, Zajíček však ve své brance čaroval. Ačkoli byli domácí ve střelecké defenzivě, už sem tam podnikli nebezpečný výpad. A také se díky jednomu dostali do vedení. Ve 38. minutě platilo nedáš - dostaneš. Kladenskému Ticháčkovi střela před odkrytou brankou nesedla, Zajíček se rychle přesunul a šanci zneškodnil. A za dvanáct sekund nato Verva udeřila, když se do sólového nájezdu dostal Kudrna a puk zvedl nad rameno gólmana Bowa.

Kladno stihlo odpovědět ještě ve druhé třetině, a to pouhých pět sekund před jejím vypršením. Středočeši využili toho, že Zajíček při závaru přišel o hokejku, Kubík od tyčky našel zpětnou přihrávkou na kruhu Filipa, který domácího gólmana prostřelil.

Zatímco po dvou třetinách Kladno dominovalo na střely 29:19, v úvodu třetí části se naopak Litvínov do soupeře zakousl. Jeho nápor kulminoval ve 45. minutě bombou obránce Jakse od modré čáry, kterou zastavila horní tyčka branky. Rozhodnout v normální hrací době mohly oba celky, jenže nepochodil Plekanec při přečíslení ani za Litvínov Zile s dělovou dorážkou.

V prodloužení to byl Litvínov, kdo mohl slavit, jenže příležitosti Zdráhala i Stránského vykryl jistý Bow. A tak udeřilo na druhé straně - do Klepišovy střely vložil hokejku Procházka a brankář Zajíček již nedokázal na jeho teč zareagovat.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (Litvínov): „My jsme tahali první dvě třetiny jednoznačně za kratší konec. Bohužel se projevila naše nemohoucnost v přesilových hrách. Na druhou stranu jsme zlepšili v posledních dvou utkáních oslabení, to je ale asi tak všechno. Naše produktivita je žalostná, až na Kudrnu zbytek mužstva střelecky mlčí. A to se odráží i na psychice týmu a bodovém přínosu do tabulky.“

Otakar Vejvoda (Kladno): „V první třetině bylo hodně přesilovek a oslabení, hráli jsme slušně. Ve druhé části jsme při hře pět na pět byli lepší, vytvořili jsme si tlak a šance, z jedné jsme dali gól. Ve třetí třetině byl Litvínov ze začátku lepší, mohli dát gól do prázdné brány jako my, brankář to chytil. Ke konci to bylo opatrnější, všichni byli spokojení s bodem. A my jsme rádi, že jsme vyhráli v prodloužení.“

Góly

Domácí: 37:31. Kudrna

Hosté: 39:55. Filip, 61:59. Procházka

Sestavy

Domácí: Zajíček (Godla) – Jaks, Zile, Strejček, Demel (A), Zeman, D. Kolář, Šalda – Zdráhal (A), Š. Stránský, Straka (C) – Abdul, Estephan, Kudrna – Hlava, Sukeľ, Zygmunt – Havelka, Helt, Berka.

Hosté: Bow (Brízgala) – Slováček, Dotchin (A), Ticháček, Sotnieks, Cibulskis, Babka, Kehar – Brodecki, Plekanec (C), Kubík – Michnáč, Klepiš, Procházka – Beran, Zikmund (A), Filip – Melka, Indrák, Bláha.

Rozhodčí

Šír, Sýkora – Ondráček, Špůr

Stadion

Zimní stadion Ivana Hlinky, Litvínov

Návštěva

3415 diváků

SESTŘIH: Litvínov - Kladno 1:2p. Další nezdar Vervy. V prodloužení rozhodl tečí Procházka
Video se připravuje ...

A zase Šťastný. Za Boleslav rozhodl prodloužení tradiční střelec

Hokejisté Mladé Boleslavi vyhráli i třetí domácí zápas v této sezoně, když porazili v utkání 5. kola Liberec 2:1 v prodloužení. Bílí Tygři díky gólu Adama Najmana ještě po druhé třetině vedli, ale pak vyrovnal Tomáš Fořt a v prodloužení rozhodl útočník David Šťastný.

V Mladé Boleslavi byli od úvodního buly aktivnějším týmem domácí, kteří poprvé vážněji zahrozili po třech minutách hry, kdy Kantner tečoval Eberleho střelu na tyč. Na druhé straně zaměstnal Krošelje v domácí brance unikající Bulíř, ale ani po jeho sólu se skóre neměnilo.

První změnu přinesla až druhá třetina, konkrétně 27. minuta, kdy úvodní trefu zápasu zaznamenali nakonec hostující hráči. Adam Najman využil ve slotu přihrávku Faška-Rudáše. Na druhé straně ujížděl hostující obraně Švéd Aberg, ale místo zakončení ještě hledal druhého z bratří Najmanů Ondřeje.

Poté se přesunula hra před domácí brankoviště, v němž si musel slovinský brankář Boleslavi připsat několik povedených zákroků, aby rozdíl ve skóre zůstal jednobrankový.

Ten trval ve třetí třetině pouhých 27 sekund. Přesně po takové době vyrovnal tečí Lintuniemiho střely na 1:1 Fořt. O chvíli později se mohl prosadit znovu, ale skvěle chytajícího Kváču tentokrát nepřekvapil. Poslední pětiminutovka přinesla strhující podívanou. Ani jeden tým se nechtěl spokojit s remízou a hra se přelévala z jedné strany na druhou. To vše přerušil až faul hostujícího Bulíře 61 sekund před koncem třetí třetiny.

Početní výhodu v základní hrací době hosté nevyužili, ale polovinu si přenesli do následného prodloužení. To rozhodl stejně jako v nedělním zápase v Pardubicích Šťastný. Tentokrát na to potřeboval 34 sekund.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (Mladá Boleslav): „Do utkání jsme vstoupili relativně slušně a prvních deset minut jsme měli dobrých. Potom jsme z naší přesilovky udělali faul a ty naše fauly se kupily. Po zásluze jsme byli potrestaní. Liberec je dobré mužstvo a přesilovky a gól je nakopnou. Ve druhé třetině jsme ze hry vypadli úplně. Ve třetí nám pomohl gól na 1:1 a hra už byla o něco lepší. Jsme rádi, že jsme to otočili a že jsme si pomohli přesilovkami, ale zápas jsme si zkomplikovali sami. Musíme se toho vyvarovat, nemusí se nám to vždycky podařit otočit.“

Patrik Augusta (Liberec): „Určitě nejsme spokojení s prohrou. Mrzí mě druhá třetina, kdy jsme měli velice dobrou pasáž a nevytvořili jsme si v ní dvoubrankový náskok. Naopak jsme třetinu ukončili faulem a pak jsme ještě jeden udělali na konci té třetí, což rozhodlo dnešní utkání.“

Góly

Domácí: 40:28. Fořt, 60:34. Šťastný

Hosté: 26:21. A. Najman

Sestavy

Domácí: Krošelj (Novotný) – Pýcha, Pláněk (A), Jánošík, Lintuniemi, R. Jeřábek, Stříteský, Štich – Šmerha, Lantoši, Šťastný – Lunter, Fořt, J. Stránský (C) – P. Kousal, O. Najman (A), Åberg – Kantner, Bičevskis, Eberle.

Hosté: Kváča (Král) – Balinskis, Melancon, Vitásek, Štibingr, Derner, J. Dvořák, Rosandić – Birner (A), Bulíř (C), Flynn – Vlach, Filippi, Frolík – Ordoš, A. Najman, Faško-Rudáš – Rychlovský, Jelínek (A), Šír.

Rozhodčí

Hribik, Ondráček – Lhotský, Svoboda

Stadion

ŠKOENERGO Aréna, Mladá Boleslav

Návštěva

3672 diváků

SESTŘIH: Mladá Boleslav - Liberec 2:1p. Bruslaři otočili duel s Tygry. Bod navíc trefil v prodloužení Šťastný
Video se připravuje ...

Derby s vypjatým závěrem urvala Plzeň

Hokejisté Plzně porazili v 5. kole extraligy Karlovy Vary 6:3 a získali první body v nové sezoně. Hosté sice v západočeském derby hned třikrát vedli, ale domácí dokázali jednobrankové manko vždy smazat a třetí dějství vyhráli 3:0. Vítězný gól zaznamenal v 50. minutě Ludwig Blomstrand. Dvěma trefami mu zdatně sekundoval Petr Kodýtek, branku a tři přihrávky zaznamenal Kryštof Hrabík. Hosté si připsali už třetí porážku ve čtvrtém odehraném duelu.

Domácí sice začali aktivně, ale již po 30 sekundách propadli v defenzivě a jen zákrok gólmana Pavláta je zachránil proti střele Koblasy z přečíslení. Na druhé straně Lukeše po akci dvou na jednoho protáhl svižným pokusem Adamec a gólman Energie stačil zastavit i dorážku nekrytého Mertla. V páté minutě chybu Kodýtka v rozehrávce potrestal přesnou střelou z kruhu Bernad. Drobný útočník Indiánů mohl záhy své zaváhání odčinit, ale trefil jen levou tyčku.

Domácí sice následně promarnili početní výhodu, v 11. minutě však právě Kodýtek ranou z otočky vyrovnal na 1:1. Hosté rychle odpověděli, když se během přesilovky ujalo nahození Rachůnka od modré čáry. Další šanci Kohouta pokryl Pavlát a v 16. minutě ve vlastním oslabení srovnal na 2:2 po povedené individuální akci znovu Kodýtek.

Na začátku prostřední části sice pokračoval nápor Indiánů, ale ve 25. minutě Vondráček v rychlosti objel špatně vyjíždějícího Pavláta a z velkého úhlu vrátil Energii vedení. Hosté poté převzali iniciativu a v sérii přesilovek v polovině zápasu tentokrát Pavlát zakročil proti střele Vondráčka z bezprostřední blízkosti a skvělým zákrokem vleže zlikvidoval zakončení Černocha po přečíslení dvou na jednoho. Naopak při vyloučení Redlicha dokázal 13 sekund před druhou sirénou upravit na 3:3 bekhendovou dorážkou Hrabík.

Po opatrném úvodu závěrečné třetiny se protáhl do šance Schleiss, jeho pokus z mezikruží mířil nad. Pasivní hosté přečkali i oslabení, ale v 50. minutě se po přiťuknutí Hrabíka prosadil tvrdou ranou z otočky Blomstrand. Poté ještě nabídl Piskáček soupeři faulem přesilovku, ale Vondráček zblízka minul odkrytou branku. Závěrečný tlak Energie ukončil nedovolený zákrok Havlína, který v 59. minutě potrestal Rekonen a na konečných 6:3 upravil skóre při hře hostů bez brankáře Baránek.

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (Plzeň): „Po čtyřech porážkách máme konečně vydřené vítězství, za což jsme strašně rádi. Spadl nám obrovský kámen ze srdce. Měli jsme špatný vstup, kdy jsme po vlastní chybě inkasovali, ale pak se to nějak srovnalo. Druhá třetina od nás nebyla moc dobrá, soupeř nás přehrával a měl tam šance. Přesilovkový gól na 3:3 před koncem třetiny nás dostal do hry. Třetí třetina byla o jedné brance, kterou se nám povedlo vstřelit a pak už to tam napadalo. My jsme potřebovali vyhrát a za to jsme moc rádi. Musím pochválit našeho brankáře, který chytal skvěle.“

David Bruk (Karlovy Vary): „Výsledek zápasu je pro nás krutý. Očekával jsme urputný boj, což se potvrdilo. Dlouho pro nás výsledek vypadal docela dobře, protože jsme byli třikrát ve vedení. Za stavu 3:2 se utkání lámalo. Kdybychom dali čtvrtou branku, tak by byl vývoj asi jiný. Nepovedlo se nám to a domácí srovnali. Střelou z dálky se ve třetí třetině domácí dostali do vedení a my jsme museli otevřít hru. Výsledek je takový, že ho těžko koušu, ale takový je někdy trenérský džob.“

Góly

Domácí: 10:37. Kodýtek, 15:21. Kodýtek, 39:42. Hrabík, 49:14. Blomstrand, 58:20. Rekonen, 59:23. Baránek

Hosté: 04:56. Bernad, 12:16. Rachůnek, 24:10. Vondráček

Sestavy

Domácí: Pavlát (Mi. Svoboda) – Budík, Zámorský, Baránek, Piskáček (A), Houdek, Kaňák, Kvasnička – Schleiss (C), Kodýtek, Rekonen – Blomstrand, Hrabík, Meyer – Suchý, Mertl (A), Adamec – Lang, Malát, Sedlák.

Hosté: Lukeš (Habal) – Bartejs, Plutnar, Bernad, Dlapa, Havlín, Pulpán (A), Rohan – Rachůnek (A), Gríger, Hladonik – Koblasa, Černoch, Kohout – O. Beránek, Sapoušek, Kofroň – Redlich, Jiskra, Vondráček (C).

Rozhodčí

Úlehla, Šindel – Frodl, Komárek

Stadion

LOGSPEED CZ Aréna

Návštěva

4197 diváků

SESTŘIH: Plzeň - Karlovy Vary 6:3. Škoda otočila západočeské derby a slaví první výhru v sezóně
Video se připravuje ...

Hradec s Motorem diktoval tempo, rozhodl Smoleňák

Dvě třetiny dominantního výkonu stačily hokejistům Hradce Králové v emotivním utkání 5. kola extraligy k vítězství 3:1 nad Českými Budějovicemi. Góly vítězů dali Nikita Ščerbak, Radek Smoleňák a Aleš Jergl. Motor zachránil od vyššího přídělu brankář Dominik Hrachovina, v poslední části pak už porážku pouze korigoval Martin Hanzl.

Královéhradečtí kvůli marodce povolali obránce Čápa a Piegla z partnerského Kolína. Utkání však bylo od začátku hlavně soubojem domácích útočníků s gólmanem Hrachovinou i jeho brankovou konstrukcí. Lev v úvodní přesilovce napálil tyčku, po necelých třech minutách hry ale kombinaci s Cingelem přesně zakončil ruský útočník Ščerbak.

Mountfield zapisoval další velké šance dokonce i ve vlastním oslabení, kdy na Hrachovinovi ztroskotali Okuliar a Lev. Slovák Okuliar po další chybě hostů napálil tyčku, obrovské trápení v koncovce podtrhl před pauzou kapitán Smoleňák. Na druhé straně se brankář Růžička nejvíc zapotil ve chvíli, kdy vyjel proti kotouči a bolestivě se srazil s Cingeľem.

Domácím pomohla až v úvodu prostřední části druhá přesilová hra za nesportovní chování českobudějovické střídačky, kterou Smoleňák využil hned po osmi sekundách. Soupeři se zdálo, že Hrachovina už měl puk pod kontrolou, nicméně s trenérskou výzvou hosté neuspěli. Proti přečíslení Okuliara s Kevinem Klímou už zase brankář Jihočechů exceloval.

Obhájci extraligového bronzu si nepomohli ani 27 sekund dlouhou převahou pět na tři, kdy Hanzlovu střelu zastavila tyčka. V plném počtu Hradec dominoval. Chvíli po dalších nevyužitých „tutovkách“ Okuliara a Kevina Klímy se prosadil Jergl, při jehož pokusu měl Hrachovina zakrytý výhled. Jergl stejně jako Ščerbak skóroval poprvé v sezoně.

Cestu za vítězstvím si Východočeši zkomplikovali svými fauly. Růžičkovi tak znovu uniklo první čisté konto. Při vyloučení Kevina Klímy ho ve 46. minutě poprvé překonal Hanzl, jenž dostal do středu hřiště ideální přihrávku od Pecha.

Rovnou čtyři minuty si pak odpykával Lev po faulu vysokou holí na Gulaše. Českobudějovický útok byl ale v křeči, nepomohla mu ani závěrečná hra bez brankáře. V ní naopak obdržel už druhý trest za komentáře k rozhodčím trenér Modrý, což naděje hostů definitivně ukončilo.

Ohlasy trenérů

Petr Svoboda (Hradec Králové): „Měli jsme velice dobrý vstup do utkání a spoustu šancí. Dvě třetiny byly z naší strany velice dobré, Budějovice jsme přehrávali. Strašně důležité bylo, že jsme ubránili i oslabení tři na pět. Ve třetí třetině jsme se trošku strachovali o výsledek a nehráli tak dobře. Jsme rádi za dvě využité přesilovky, naopak nás mrzí spousta zbytečných oslabení. Ta nás příště můžou mrzet.“

Jaroslav Modrý (České Budějovice): „Hned jsme dostali gól v oslabení, což začátek utkání poznamenalo. Když jsme se nadechovali, udělal jsem chybu já. Nechal jsem se unést a zavinil druhý gól, za což jsem se našemu týmu omluvil. Dostávali jsme se zpátky do utkání, měli jsme pár přesilových her včetně pět na tři, ale dali jsme jen jeden gól a už jsme to neuhráli.“

Góly

Domácí: 02:52. Ščerbak, 20:31. Smoleňák, 30:45. Jergl

Hosté: 45:21. Hanzl

Sestavy

Domácí: J. Růžička (Kiviaho) – Nedomlel, Blain, Kalina, McCormack, Jank, Čáp, Piegl – Zachar, Lalancette, Ščerbak – Smoleňák (C), Cingel, Lev (A) – Okuliar, Kev. Klíma, Jergl – R. Pavlík, Štohanzl, Pajer.

Hosté: Hrachovina (Strmeň) – Štencel (A), Vráblík, L. Doudera, Šenkeřík, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Přikryl, Pech (A), Gulaš (C) – Koláček, Doležal, Valský – Dzierkals, Toman, Karabáček – Strnad, Hanzl, Tomeček.

Rozhodčí

Kika, Veselý – Gerát, Hynek

Stadion

ČPP Aréna, Hradec Králové

Návštěva

3 673 diváků

SESTŘIH: Mountfield HK - České Budějovice 3:1. Hosté začali dotahovat brankové manko příliš pozdě
Video se připravuje ...

První klopýtnutí pro Olomouc, zastavil ji Frodl

Hokejisté Olomouce podlehli v utkání 5. kola extraligy Pardubicím 1:2 a připsali si tak první porážku v sezoně. Východočeši na Hané vedli po gólu Roberta Kousala z 15. minuty, za domácí srovnal ve 24. minutě z přesilovky Jan Káňa. Tým Dynama pak ale v závěru druhé třetiny rozhodl, když rovněž při početní výhodě skóroval obránce Jan Košťálek.

Po pěti minutách se do šance protáhl Klimek, Frodla ale při hře čtyři na čtyři neprostřelil. Stejný hráč poté tečoval nahození Švrčka a trefil spojnici pardubické branky. S koncem Válova trestu zase mířil z pravé strany do bližší tyče Nahodil. Na druhé straně těsně minuli domácí bránu najetí Hyka s Říčkou.

Skóre otevřelo v patnácté minutě Dynamo: Konrád neudržel nahozený puk a Kousal ho zblízka dorazil do sítě. Odpovědět se po dalším Válově faulu snažili Kunc, Navrátil nebo Ondrušek, Frodl ale všechny jejich pokusy zneškodnil.

Na začátku druhé třetiny vystřelil od modré čáry Dvořák, Konrád kotouč vyrazil mimo branku. Olomouc si po Říčkově vysoké holi zahrála čtyřminutovou přesilovku. V závěru její první poloviny se puk od zadního mantinelu odrazil ke Káňovi, který střelou pod horní tyčku vyrovnal.

Domácí útočník mohl zanedlouho udeřit znovu, Frodl tentokrát zasáhl betonem. Za obranou se pak objevil pardubický Cienciala, Konrád zakončení do horního rohu branky pokryl ramenem. Poradil si také s možnostmi Radila a Zohorny z mezikruží.

Východočeši si vytvořili herní převahu. Sám na bránu ujel Zohorna, Konrád jej však lapačkou vychytal. Hosté šli znovu do vedení ve 38. minutě, když se v přesilovce prosadil obránce Košťálek. Gól musel ještě potvrdit videorozhodčí.

Během další početní převahy Dynama tečoval Košťálkovu střelu Adam Musil, Konrád kotouč v pokleku zastavil. Po olomoucké ztrátě ve středním pásmu to mezi betony zkoušel Radil, ale neuspěl. Při vyloučení Rákose zakončoval z první Káňa, horní část pardubické branky minul. Skóre už se pak do konce nezměnilo.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (Olomouc): „Zápas jsme začali dobře. V první třetině jsme si vytvořili šance, ale neproměnili jsme je. První gól soupeře nás potom trochu zabrzdil. Ve druhé třetině jsme využili přesilovku, ale Pardubice poté taky. Při závěrečné hře bez brankáře jsme si vytvořili nějaké střelecké příležitosti, jenže jsme je nedokázali využít. Celkově jsme však nepodali vůbec špatný výkon. Když budeme takhle hrát dál, budeme bodovat.“

Marek Zadina (Pardubice): „Bylo to kvalitní utkání plné osobních soubojů. Věděli jsme, že v Olomouci bude těžké získávat body, ale byli jsme na to nachystaní. Stálo nás spoustu sil, abychom se prosadili v útočném pásmu. Rozhodly speciální týmy. Ubránili jsme pět oslabení, po dvou zápasech jsme proměnili přesilovku. Ve třetí třetině jsme se soustředili na to, abychom soupeře nepouštěli do šancí. Podali jsme velmi dobrý týmový výkon podpořený brankářem.“

Góly

Domácí: 23:18. J. Káňa

Hosté: 14:33. R. Kousal, 37:06. Košťálek

Sestavy

Domácí: Konrád (Lukáš) – T. Černý, Ondrušek (C), Škůrek, Rašner, Švrček, Řezníček, Dujsík – Orsava, Menšík, J. Káňa (A) – P. Musil, Nahodil, Klimek – Bambula, Knotek (A), Kunc – Kusko, Navrátil, Strapáč.

Hosté: Frodl (Will) – Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Hrádek, Vála – Hyka, Zohorna (A), Radil – Cienciala, A. Musil, Říčka – Paulovič, Poulíček (C), R. Kousal (A) – Urban, Rákos, Koffer.

Rozhodčí

Hradil, Cabák – Gebauer, Hlavatý.

Stadion

Zimní stadion Olomouc

Návštěva

4 665. diváků

SESTŘIH: Olomouc - Pardubice 1:2. Kohouti poprvé v sezóně zakusili hořkost porážky
Video se připravuje ...

Dobrý start, pak drama: Sparta přesto znovu vítězí

Hokejisté Sparty zdolali v 5. kole extraligy Vítkovice 5:3 a i ve třetím zápase v domácí O2 areně v sezoně naplno bodovali. Ostravané, kteří snížili ve druhé třetiny z 1:4 na 3:4, poprvé v sezoně nebodovali, podruhé prohráli a klesli z prvního místa na třetí. Nepomohly jim ani dvě branky lotyšského útočníka Robertse Bukartse.

Ostravané nastoupili bez útočníků Petera Muellera, Lukáše Krenželoka, Vojtěch Lednického i Romana Půčka a potrestaného beka Patrika Kocha. Na výpomoc přišel na střídavý start z prvoligové Poruby Jakub Šlahař. Poprvé v sezoně nastoupil místo Aleše Stezky gólman Lukáš Klimeš. V sestavě domácích chyběl nově Erik Thorell a vrátil se do ní Dominik Simon.

Pražané se radovali z úvodní branky už po 70 sekundách, kdy Kaše z levého kruhu překonal Klimeše. V polovině úvodní části domácí zvýšili díky Safinovi, který se gólově prosadil i ve svém druhém startu v extraligové sezoně. Skóroval z dorážky po průniku Tomáška, který si připsal druhou asistenci v utkání.

Ve 12. minutě zlikvidoval Šlahařovu šanci gólman Kovář, který si poradil i s Fridrichovou střelou. Hosté se dočkali snížení v čase 14:29 při Němečkově vyloučení. Mikušovu střelu od modré čáry tečoval před sparťanským gólmanem Krieger.

Sparta získala zpět dvoubrankový náskok 76 sekund před koncem první třetiny. Horák forčekingem donutil k chybě Raskoga a poté, co se Řepíkův bekhendový pokus z úniku odrazil od zadního mantinelu u levé tyče, uspěl z dorážky.

V úvodu druhé části se Ostravané ubránili při Kalusově trestu, ale ve 26. minutě při hře čtyř proti čtyřem Sparta přidala další branku. Po Sobotkově přihrávce se trefil obránce Graňák. Před polovinou utkání při Poláškově trestu Vítkovice zkorigovaly stav. Bukartsovu trefu z levého kruhu sice rozhodčí kvůli údajnému postavení Kaluse v brankovišti neuznali, ale po trenérské výzvě hostů po kontrole u videa gól platil.

Při Miklišově vyloučení už se domácí ubránili, ale 61 sekund před druhou pauzou se Vítkovice dostaly na kontakt. Krieger vyhrál v levém kruhu vhazování a Bukarts se pohotově trefil přesně do protějšího horního rohu branky.

V závěrečném dějství hosté odolali při Lindbergově trestu, ale Sparta držela těsný náskok a nepouštěla soupeře do šancí. Klimeše ohrozil Kaše, na druhé straně neměl při pokusu o hattrick přesnou mušku Bukarts.

V 55. minutě po Řepíkově akci udržel hosty ve hře Klimeš, který kryl lapačkou Sobotkovu šanci. Při Maroszově vyloučení pokračovali hosté v power play a 41 sekund před koncem fauloval Lakatoš k prázdné brance unikajícího Přibyla, jemuž byl přiznán technický gól.

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (Sparta): „My jsme do zápasu vstoupili dobře. Pomohl nám šťastný gól na 1:0, ale zatím sami nabízíme soupeři šance a sami jsme ho vrátili do zápasu. Síla Vítkovic je velká, mají teď asi nejlepší tým v lize. Bylo to cítit. Kdykoliv přijeli k nám do třetiny, tak byli hodně nebezpeční. Jsme rádi, že když se to ve třetí třetině stáhlo, tak už jsme Vítkovice do šancí tolik nepouštěli a odehráli jsme to docela zkušeně.“

Radek Philipp (Vítkovice): „První třetina z naší strany směrem dozadu byla špatná. Dostávali jsme laciné góly po individuálních chybách. Sice jsme si šance vytvořili, ale Sparta vedla 3:1. Na začátku druhé třetiny dala hned brzký gól a my jsme stačili zareagovat. Nehráli jsme špatně, snížili jsme na 3:4 a měli jsme nějaké šance, abychom to ve druhé třetině uplichtili. V poslední třetině jsme chtěli vyrovnat, šli jsme za tím, ale moc šancí jsme si nevytvořili. Klukům můžeme poděkovat, že se vrátili do zápasu, bojovali, dřeli, ale dnes, bohužel, to na body nestačilo.“

Góly

Domácí: 01:10. Kaše, 10:39. Safin, 18:44. Horák, 25:14. Graňák, 59:19. Přibyl

Hosté: 14:29. Krieger, 28:27. Bukarts, 38:59. Bukarts

Sestavy

Domácí: J. Kovář (Kořenář) – Graňák, Krejčík, Polášek, Jurčina, Němeček, Jandus, Mikliš – Sobotka, Horák, Řepík – Safin, Tomášek, Kaše – D. Simon, G. Thorell, Forman – Dvořáček, Vitouch, Přibyl.

Hosté: Klimeš (Stezka) – Grman, Mikuš, Raskob, L. Kovář, J. Stehlík, Gewiese, Prčík – Lakatoš, Marosz, Kalus – Bernovský, Lindberg, Fridrich – Maciaś, Krieger, Bukarts – Šlahař, Chlán, Dej.

Rozhodčí

Hejduk, Pražák – Brejcha, Klouček.

Stadion

Návštěva

9114 diváků

SESTŘIH: Sparta - Vítkovice 5:3. Strhující duel nakonec lépe dopadl pro pražský celek
Video se připravuje ...

Z V VP PP P Skóre B
1. Pardubice 52 29 8 5 10 159:110 108
2. Vítkovice 52 28 4 10 10 159:122 102
3. Sparta 52 28 6 3 15 155:122 99
4. Mountfield 52 23 7 5 17 141:124 88
5. Liberec 52 19 10 10 13 156:129 87
6. Třinec 52 21 5 7 19 149:121 80
7. Brno 52 19 6 3 24 134:150 72
8. Olomouc 52 19 6 2 25 121:141 71
9. K. Vary 52 19 4 3 26 129:163 68
10. M. Boleslav 52 15 7 8 22 116:128 67
11. Litvínov 52 15 7 8 22 137:144 67
12. Plzeň 52 15 6 8 23 127:146 65
13. Č. Budějovice 52 15 5 6 26 132:158 61
14. Kladno 52 15 3 6 28 122:179 57
  • Generali Play-off
  • Předkolo Generali Play-off
  • Baráž

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud