17. září 2023 • 20:20

Sparta veze výhru z Třince, Kometa na nule. Tři týmy jsou stoprocentní

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta zvládla nejočekávanější zápas 2. kola Tipsport extraligy, na ledě mistrovského Třince vyhrála 3:2 po nájezdech. Kladno statečně vzdorovalo Pardubicím, neudrželo ale vedení a favoritovi podlehlo 1:3. Brněnská Kometa je dál bez bodu i vstřeleného gólu, v Karlových Varech dnes prohrála 0:4. Peter Mueller zazářil v Mladé Boleslavi, svým Vítkovicím pomohl hattrickem k triumfu 4:2. Stejným počinem se blýskl i hradecký Oliver Okuliar, Mountfield zdolal Liberec 5:3. Projděte si SOUHRN všech sedmi utkání.



Karlovy Vary - Brno 4:0

Západočeši navázali na úvodní výhru z ledu Vítkovic a zůstali stoprocentní, Kometa je dál bez bodu i vstřeleného gólu. Nulu vychytal díky 27 úspěšným zásahům Dominik Frodl, po třech bodech za gól a dvě nahrávky si připsali Ondřej Beránek a Jiří Černoch.

V úvodních šesti minutách si aktivnější hosté vytvořili tři slibné šance, které však zlikvidoval Frodl. Nejdříve ve třetí minutě betonem nadvakrát zkrotil střelu Cingeľa, o chvíli později kryl Pospíšilovu šanci a i bomba Gazdy z mezikruží skončila v jeho náruči. Byli to však nakonec Karlovarští, kteří se z ojedinělé akce ujali vedení, když v osmé minutě ideální přihrávku Hladonika zužitkoval tečí v předbrankovém prostoru Černoch.

Ve 24. minutě byl blízko vyrovnání Zbořil, ale jeho střela i s přispěním Frodla jen lízla horní tyčku domácí branky. Ve 28. minutě se skóre již měnilo, ale opět na straně karlovarské Energie, když Černoch zpoza branky nahrál připravenému Beránkovi a ten střelou z první nedal Furchovi šanci. Jihomoravané po inkasované brance opět zvýšili aktivitu a domácí hasili jejich útočné výpady mnohdy za cenu nedovolených zákroků.

I kvůli špatnému střídání nastřádali za prostřední část hry šest menších trestů. Brňané dostali dokonce na půl minuty příležitost hrát v pěti proti třem. Nejblíže první brance hostů byl Pospíšil, ale Frodl hbitým přesunem k pravé tyčce zabránil téměř jistému gólu.

Závěrečná třetina již byla zcela v režii hráčů z lázeňského města. Ve 47. minutě po pěkné kombinaci střelou k zadní tyči využil přesilovou hru Jiskra. Rovněž i vyloučení Zbořila potrestal v 51. minutě po samostatném úniku Procházka a oslavil první extraligový gól. Zbytek utkání si již Karlovarští s přehledem pohlídali, Kometa naproti tomu ani ve svém druhém vystoupení v nové extraligové sezoně nevstřelila branku.

Hlasy trenérů
Václav Eismann (Karlovy Vary): „My jsme dnes viděli čtyři pilíře našeho tříbodového vítězství. Mezi tím prvním bych jmenoval precizní týmový výkon, který byl opravdu mimořádně obětavý. Dále fantastický Dominik Frodl a práce našeho speciálního týmu v oslabení, protože jsme přečkali dlouhou řadu hry v nerovnovážném stavu a kluci tam odvedli neskutečně poctivou práci. Jsme rádi, že jsme udělali velkou radost našim fanouškům, kteří přišli a byli tím čtvrtým pilířem našeho výkonu, celou dobu nás podporovali.“
Jaroslav Modrý (Brno): „Hodnocení je dnes jednoduché - soupeř nás předčil v efektivitě, měli jsme hodně šancí - i přesilovkových - ale nedokázali jsme si v nich pomoci. Když se nedá gól, tak se nemůže vyhrát. Měli jsme dobrý začátek a kluci pracovali, jak měli, dělali si své věci, potom jsme však udělali takovou zbytečnou minelu, kdy jsme špatně vystřídali a Vary nás za to potrestaly. Vždy, když se stane něco negativního, tak nás to trochu srazí. Bylo pořád hodně času, pořád jsme měli šanci se do utkání vrátit. Obětavost soupeře a jejich gólman nás však dnes připravili o to, abychom byli trochu více aktivní v koncovce.“

Góly

Domácí: 08:00. Černoch, 27:46. O. Beránek, 46:26. Jiskra, 50:43. O. Procházka

Hosté:

Sestavy

Domácí: Frodl (Habal) – Plutnar, Havlín, Dlapa, Pulpán (A), Huttula, Stříteský, Mikyska – Hladonik, Černoch (C), O. Beránek – Rachůnek (A), Gríger, Kangasniemi – Redlich, Jiskra, Zetterberg – Koffer, Kofroň, O. Procházka.

Hosté: Furch (Lukeš) – Kučeřík (A), Gazda, Lintuniemi, Holland, Ďaloga, Ščotka, Kaňák – Okál, Holík, Moses – Pospíšil, Cingel, Zbořil – Kohout, Marcinko, Flek – Zaťovič (C), Vincour (A), Jenyš.

Rozhodčí

Sýkora, Šindel – Brejcha, Gerát

Stadion

KV Arena, Karlovy Vary

Návštěva

4527 diváků

Kladno - Pardubice 1:3

Pardubice zůstávají v roli hlavního favorita soutěže stoprocentní. Po Litvínovu si tým Dynama poradil i s Kladnem, když vyhrál na jeho ledě 3:1. Rytíři se sice prosadili jako první, ale zůstali bez bodového zisku. Vítězný gól vstřelil v závěru druhé třetiny Patrik Poulíček.

Nejen první třetina přinesla především úporný boj. Dynamo v ní bylo nejblíže gólu ve své první přesilové hře. Východočeši skvěle přenesli hru na Radila na pravý kruh, jenže stejně dokonale se přemístil i Brízgala v kladenské brance, roztáhl se a pohotový pokus vytěsnil. Rytíři nehráli druhé housle, i oni se dostávali do šancí. V té největší před gólmanem Willem ztroskotal mazák Klepiš, který se prodral za obranu.

Momentálně nehrající kladenský majitel Jaromír Jágr v klubové mikině i ve druhé části sledoval ze střídačky statečný boj Rytířů proti favoritovi. Za bezbrankového stavu přečkali Mandátovo sólo v pardubickém oslabení, které útočník Východočechů zakončil střelou vedle proti dobře vyjetému Brízgalovi.

Zklamaný Jaromír Jágr po kladenské porážceFoto Michal Beránek (Sport)

A Kladno se dokonce ujalo vedení, když střelu Klepiše neudržel Will a z brankoviště puk za čáru posunul Procházka, první úspěšný střelec Rytířů v nové sezoně. Ještě než se odešlo do kabin, Dynamo ale skóre díky šikovným tečím před brankou po střelách Čerešňáka otočilo. Nejprve se prosadil Zohorna, jen 26 sekund před druhou přestávkou pak i Poulíček, který puk trefil ze vzduchu.

Ve třetí třetině se musel ohánět hlavně Brízgala v domácím brankovišti, Pardubičtí drželi Středočechy dál od své branky. Až na začátku poslední desetiminutovky při vyloučení Dvořáka se Kladno nadechlo, jenže Will zneškodnil nebezpečné střely Dotchina i Klepiše. Hosté vítězství zpečetili při soupeřově hře bez gólmana, do prázdné branky puk dovezl Hyka.

Hlasy trenérů
Pavel Skrbek (Kladno): „V první třetině nás udržel ve hře výborný výkon Brízgaly, zejména v první přesilové hře pochytal spoustu nebezpečných střel soupeře. Ve druhé části jsme zlepšili pohyb, udrželi jsme se na puku, přinutili Pardubice k chybám a z jedné jsme dali gól. Bohužel jsme vedení neudrželi dlouho a vzápětí jsme inkasovali podruhé. Ve třetí třetině jsme vyložených šancí moc neměli. Bohužel si jich vytváříme málo a ještě je neproměňujeme, což nás provází už od přípravy. Až na jeden případ jsme extraligovému týmu nevstřelili víc než jeden gól, s tím se vyhrát nedá. Zato defenziva funguje, o tu se můžeme opřít.“
Marek Zadina (Pardubice): „Odehráli jsme dobré utkání. Bylo vyrovnané. Na Kladně je malé hřiště a vítězství si musíte zasloužit. Kladno hraje na domácím ledě agresivní hokej, tady musíte vyhrát každý osobní souboj, tlačit se do brány a tam soupeře zlomit. Takové góly se nám povedly dát. Samozřejmě je potřeba ještě přidat nějaký v přesilovce, což se nám nepodařilo. Paradoxně jsme začali hrát, až když jsme se dostali do jednobrankového skluzu. Něco jsme si k tomu řekli, hráči to začali dělat a my zápas překlopili na naší stranu.“

Góly

Domácí: 31:33. M. Procházka

Hosté: 35:07. Zohorna, 39:34. Poulíček, 58:25. Hyka

Sestavy

Domácí: Brízgala (Bow) – Dotchin (A), Hejda, Ticháček, Martenet, Slováček, Veber, Klikorka – Sideroff, Plekanec (C), Tralmaks – M. Procházka, Klepiš, Jarůšek – Bláha, Pytlík, Melka – Beran, Babka, Strnad (A).

Hosté: Will (Klouček) – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hrádek – Cienciala, Sedlák (C), Hyka – R. Kousal, Zohorna (A), Radil – Říčka, Poulíček (A), Paulovič – Mandát, Rákos, Vondráček – Urban.

Rozhodčí

Ondráček, Jaroš – Špůr, Šimánek

Stadion

ČEZ stadion, Kladno

Návštěva

3432 diváků

Mladá Boleslav - Vítkovice 2:4

Ostravané napravili úvodní prohru s Karlovými Vary (2:6), domácí na první body v sezoně dál čekají. Hattrickem se blýskl útočník vítězů Peter Mueller.

První třetina Mladé Boleslavi na domácím ledě v nové sezoně vůbec nevyšla. Bruslaři se dostali do tří oslabení a hned dvakrát v nich inkasovali. Jako první se prosadil v úvodní přesilovce zápasu Dej, po jehož teči skončil puk na brankové čáře, odkud mu na cestě do branky pomohli sami domácí hokejisté.

Druhé oslabení Středočeši přestáli bez úhony, ale hned v tom následujícím inkasovali podruhé, když na konci pohledné vítkovické kombinace zakončoval do odkryté branky Mueller.

Ve druhé třetině tempo hry opadlo, přesto se nakonec diváci dočkali dvou branek v jejím samotném závěru. Nejprve dostal Boleslav na dostřel jediného gólu nahozením od modré čáry obránce Osburn, dvougólový náskok však vrátil hostům opět v přesilové hře svým druhým gólem v duelu Mueller.

Domácí se ale nevzdali a v úvodu třetí třetiny snížil na 2:3 Järvinen. Kontaktní gól Bruslaře nabudil a ve zbytku zápasu se snažili o vyrovnání nepříznivého stavu. To ale nepřinesl ani závěrečný tlak při hře bez brankáře. Během ní naopak zkompletoval hattrick střelou přes celé kluziště Mueller.

Hlasy trenérů
Jiří Kalous (Mladá Boleslav): „Byl to boj od začátku až do konce a nás v tomto utkání jednoznačně sundala dolů naše nedisciplinovanost. Naprosto zbytečné fauly, po kterých soupeř dával góly v přesilovkách. To byly rozhodující momenty zápasu.“
Miloš Holaň (Vítkovice): „Od začátku to bylo velice těžké utkání, ale my jsme do něj vstoupili dobře, když jsme si pomohli přesilovými hrami. Díky vedení 2:0 jsme získali půdu pod nohama. Pak už to byl boj až do konce. Boleslav nás dvakrát dotáhla na gól, ale my jsme dokázali znovu odskočit, což bylo důležité. V závěrečném tlaku domácích nás pak podržel brankář Machovský.“

Góly

Domácí: 38:36. Osburn, 42:10. Järvinen

Hosté: 04:06. Dej, 18:15. Mueller, 39:42. Mueller, 59:32. Mueller

Sestavy

Domácí: Novotný (J. Růžička) – Pyrochta (A), Pláněk, Jánošík (A), Čech, R. Jeřábek, Osburn, Bernad – Skalický, Järvinen, Aaltonen – Söderlund, O. Roman, Lantoši – Malát, Fořt, Šmerha – Dvořáček, Suchý, Stránský (C).

Hosté: Machovský (Klimeš) – Raskob, Percy, Mikuš, Grman, Gewiese, L. Kovář, Zeleňák – Lakatoš (C), Krieger, Mueller (A) – Fridrich, Claireaux, Bukarts – Kalus, Chlán, Dej (A) – Kotala, Káňa, Lednický.

Rozhodčí

Hribik, Úlehla – Svoboda, Hynek

Stadion

ŠKO-ENERGO Aréna, Mladá Boleslav

Návštěva

2563 diváků

Mountfield HK - Liberec 5:3

V repríze čtvrtfinále play off z minulé sezony uspěl opět Mountfield. Vítězství 5:3 řídil hattrickem slovenský útočník Oliver Okuliar, jenž si navrch připsal asistenci. Zlomový gól vstřelil v 52. minutě Aleš Jergl.

Hned samotný úvod potvrdil tradici, že vzájemné bitvy Hradce s Libercem nikdy nenudí. Hráče Mountfieldu poslal už po 70 sekundách do vedení Okuliar, jenž využil McCoshenova kiksu. Za 22 sekund však vyrovnal Flynn, pro změnu z trestného střílení po faulu Šťastného.

Stejnou příležitost nabídl znovu McCoshen i domácím, ale Okuliar podruhé na brankáře Hrenáka nevyzrál. To všechno stihli aktéři duelu už do čtvrté minuty.

Šťastný odčinil svou chybu využitou přesilovou hrou a trefil se už jako třetí z čerstvých královéhradeckých posil. Seznam mohl ještě do první přestávky narůst o obránce Freibergse, který unikal z trestné lavice, Hrenák však zastavil i další bekhendovou kličku.

Obraz hry se ve druhé třetině změnil a pouze skvělý Bartošák držel hradecké vedení. Platilo to i proti dalšímu trestnému střílení Flynna. Ten však ve 28. minutě zhodnotil přesilovou hru a přece jen srovnal.

Za oběma brankáři potom zvonily tyčky po střelách Jergla a Faška-Rudáše. Z atraktivní hry mohlo vyplynout několik gólů, skóre se ale měnilo až 18 sekund před druhou sirénou. Domácímu týmu vrátil náskok opět v početní výhodě střelec zápasu Okuliar.

Když další tyč napálil Šťastný, potřetí zařídil nerozhodný stav z protiútoku Birner. I v tu chvíli však reagoval výtečně hrající druhý hradecký útok: Okuliar rovněž trefil brankovou konstrukci, zato Jergl se po nabídce od Tamášiho nemýlil.

Na čtvrtý gól domácích už hosté odpověď nenašli. Naopak inkasovali popáté, když při jejich risku s hrou bez gólmana trefil z vlastního pásma odkrytou branku hrdina Okuliar.

Hlasy trenérů
Tomáš Martinec (Hradec Králové): „Zápas měl výbornou úroveň, bylo to nahoru dolů. Liberec hrál skvěle. Ve druhé třetině byl jednoznačně lepší a kdybychom neměli Patrika Bartošáka v bráně, soupeř by výsledek překlopil na svou stranu a těžko bychom ho obraceli. Tam se zápas lámal, měli jsme velké štěstí. Do třetí třetiny jsme se srovnali a náš výkon šel zase nahoru. Bojovností a charakterem jsme to urvali na svou stranu.“
Boris Žabka (Liberec): „Na druhé kolo jsme viděli kvalitní zápas. Hrál se vyrovnaný hokej, soupeř nás trošku předčil v nerovnovážných stavech, kde jsme dostali dva góly, ale i tak jsme se vrátili do zápasu. Rozhodla maličká chybička, kdy jsme špatně přebrali střídajícího hráče. Chceme ale hráče pochválit za výkon, vytvořili jsme si dost šancí, jen jsme nebyli tak produktivní jako soupeř.“

Góly

Domácí: 01:10. Okuliar, 12:21. Šťastný, 39:42. Okuliar, 51:54. Jergl, 59:45. Okuliar

Hosté: 01:32. Flynn, 27:11. Flynn, 47:53. Birner

Sestavy

Domácí: Bartošák (Kiviaho) – Kalina, Blain (A), Marcel, Freibergs, Pavelka, F. Pavlík, Jank – R. Pavlík, Miškář, Eberle (C) – Okuliar, Tamáši, Jergl (A) – Perret, Lalancette, Šťastný – Chalupa, Zachar, Jasper.

Hosté: Hrenák (D. Král) – Budík, Ivan, McCoshen, Melancon, Derner, Kolmann, A. Král – Birner (C), Bulíř (A), Klíma – Pérez, Filippi (A), Faško-Rudáš – Flynn, Rychlovský, Hawryluk – Vlach, Šír, Gajda.

Rozhodčí

Kika, Vrba – Rampír, Bohuněk

Stadion

ČPP Aréna, Hradec Králové

Návštěva

4 572 diváků

České Budějovice - Olomouc 3:1

Jihočeši si připsali první body v nové sezoně, Hanáci naopak první porážku. O výhře Motoru rozhodl ve 48. minutě autor dvou gólů Adam Kubík.

Do sestavy Jihočechů se nevešel zkušený křídelník Valský, naopak ve čtvrté řadě naskočil mladík Koláček, jenž nedostával tolik příležitostí v přípravných zápasech. Již ve druhé minutě se Kubík ocitl sám před brankářem Konrádem, ale soupeř mu zezadu nadzvedl hůl.

Při Hovorkově trestu stálo štěstí při domácích, když olomoucký Sirota trefil tyčku švihem od modré čáry. Brzy přestáli oslabení také hosté a po návratu Škůrka z trestné lavice se dostali do šance Kucsera a po něm Klimek. Nepotrestané zůstalo i Pýchovo vyloučení. Velkou příležitost v 16. minutě nevyužil Vopelka, jemuž před brankoviště nahrával Toman.

V úvodu druhé části se zkoušel prosadit u pravé tyčky Vopelka, z protiútoku ohrozil brankáře Hrachovinu olomoucký Kunc. Poté usedl za katr Musil a hráči Motoru nepotřebovali ani celou minutu k využití přesilovky. Z pozice nad pravým kruhem zamířil přesně švihem Kubík, výhled brankáře Konráda přitom úspěšně zakrýval Přikryl.

Českobudějovičtí se těšili z vedení pouze něco přes dvě minuty. Ve vlastním oslabení ujel Orsava a překonal Hrachovinu střelou z mezikruží. Slibné příležitosti v dalším průběhu nevyužili Kusko a Chmielewski, na protější straně předvedli pěknou akci Harris a Simon, nedlouho před druhou sirénou mohl přidat druhý gól Kubík, ale stav zůstal rovnovážný.

Ve třetí části si oba soupeři dávali pozor na chyby, přesto byly na obou stranách k vidění zajímavé situace. Bez efektu zůstaly příležitosti Chmielewského i domácího Koláčka. Ve 48. minutě ale domácí diváci slavili. U levé tyčky zametl kotouč do branky Kubík po nezištné přihrávce Pecha, jenž hrál obětavě i s nedoléčeným zraněním.

Následně Jihočeši přečkali Štenclovo vyloučení, narůstal však očekávaný tlak Hanáků. Mohli si pomoci při dalším trestu Doudery, jenže Harris v oslabení na útočné modré čáře vypíchl kotouč Sirotovi a trochu se štěstím překonal Konráda. Hostům k návratu do zápasu nepomohla ani power play při závěrečném vyloučení Pecha.

Hlasy trenérů
Ladislav Čihák (České Budějovice): „Měli jsme dobrý vstup a zatlačili soupeře. Získali jsme vedení, ale brzy jsme inkasovali v naší přesilovce, čímž se soupeř dostal trochu na koně. Po druhé třetině jsme si něco řekli v kabině a kluci na to dobře zareagovali. Vzali jsme si zpátky vedení a uklidnil nás třetí gól. Odčinili jsme špatný výkon z prvního zápasu na Spartě, všechno korunoval skvělý výkon brankáře Hrachoviny. Musíme poděkovat fanouškům za podporu.“
Róbert Petrovický (Olomouc): „Viděli jsme kvalitní duel s typickými rysy pro začátek sezony. Velmi dobrý výkon podali brankáři na obou stranách. Po prvním inkasovaném gólu jsme nesložili zbraně. Naopak jsme pokračovali v tlaku na bránu, měli jsme dost střel. Samozřejmě jsme zklamaní z porážky, ale bylo to o jedné chybě, kterou jsme udělali my.“

Góly

Domácí: 25:30. Kubík, 47:16. Kubík, 56:55. Harris

Hosté: 27:47. Orsava

Sestavy

Domácí: Hrachovina (Strmeň) – Gulaši, Pýcha, Doudera (A), Krutil, Štencel, Hovorka, Kachyňa – D. Simon, Harris, Gulaš (C) – Ordoš, Pech (A), Kubík – F. Přikryl, Hanzl, M. Beránek – Koláček, Vopelka, Toman.

Hosté: Konrád (Sedláček) – Ondrušek (C), Černý, Sirota, Rutar, Švrček, Škůrek, Řezníček – Klimek, Nahodil (A), P. Musil – Chmielewski, Kusko, Orsava – Navrátil, Knotek (A), Bambula – Kunc, Macuh, Kucsera.

Rozhodčí

Pražák, Květoň – Lhotský, Hnát.

Stadion

Budvar aréna, České Budějovice

Návštěva

6047 diváků

Litvínov - Plzeň 4:2

Litvínov vítězstvím získal první body v sezoně. Dvěma góly ozdobil svou soutěžní premiéru v dresu Vervy David Kaše, který přišel v létě ze Sparty. Dva body za gól a asistenci zaznamenal i jeho bratr Ondřej, posila z Caroliny. Plzeň utrpěla první ztrátu v ročníku.

Jako první zahrozili hosté a po Mertlově přihrávce měl možnost Piskáček. Na druhé straně otestoval Hlavaje Kirk. V čtvrté minutě hru přerušil problém s plexisklem. Po pauze po Piskáčkově ráně minul z dorážky Holešinský a v další šanci hostů Zile zblokoval Mertlovu přihrávku na Poura. V čase 5:12 se při Mertlově vyloučení radovali domácí - Abdulovu přihrávku na Sukeľa si srazil do vlastní branky Piskáček. Další příležitost Vervy měl Kirk.

Domácí se ubránili při trestu Ondřeje Kašeho a v deváté minutě zvýšili náskok. Hlava ještě Hlavaje v úniku nepřekonal, ale z dorážky se prosadil David Kaše. Po absenci v pátek v Pardubicích se tak hned v prvním soutěžním vystoupení v novém působišti zapsal mezi střelce.

Hned za 54 sekund skórovala i Plzeň. Po střele Michala Houdka se z předbrankového prostoru prosadil kapitán Schleiss. Ve 12. minutě opět přerušilo hru vypadlé plexisklo, ale oprava trvala daleko rychleji než v prvním případě. Vzápětí při Kirkově pobytu na trestné lavici měl Litvínov hned dvě šance v oslabení. V přečíslení po Jurčíkově přihrávce nepřekonal Hlavaje Demel a po Kudrnově nabídce zpoza branky trefil Zygmunt pravou tyč.

V úvodu druhé části neprotlačil za litvínovského gólmana puk dorážející Schleiss a po průniku Tomka ho ani nadvakrát nepřekonal Mertl. Ve 24. minutě dostal Schleiss za zákrok na Jurčíka trest na pět minut a do konce utkání. Dlouhou početní výhodu zužitkoval už po šesti sekundách ranou z levého kruhu Ondřej Kaše a slavil stejně jako bratr David první trefu za Litvínov.

Potom už se Indiáni ubránili i přesto, že po Pourově vyloučení byli dvě minuty ve třech proti pěti. Severočeši se navíc neprosadili ani při trestech Zámorského a Piskáčka. V 39. minutě naopak využili přesilovku při Hlavově pobytu na trestné lavici hosté a po Hrabíkově pasu se z pravého kruhu trefil Pour.

Ve 45. minutě přineslo další přerušení zkoumání sudích Veselého s Pilným zákroku vysokou holí Davida Kašeho na Poura na videu, trest však následně neudělili.

Pojistit náskok Vervy mohl po Kudrnově přihrávce Sukeľ, ale Hlavaj mu puk vypíchnul hokejkou. Ve 47. minutě byl blízko vyrovnání Piskáček, který trefil tyčku. Hosté se nedočkali ani při Havelkově trestu. Při Hrabíkově trestu neuspěl David Kaše. Litvínov těsný náskok udržel i při vyloučeních Demela a Baránka. Při power play hostů pečetil výsledek 41 sekund před koncem do prázdné branky David Kaše.

Hlasy trenérů
Karel Mlejnek (Litvínov): „Hráli jsme proti velice těžkému, tvrdému a dobře organizovanému soupeři. Dělal nám obrovské problémy hlavně v našem předbrankovém prostoru. Mají silné hráče, kteří se dostávali k dorážkám. Utkání bylo extrémně rozsekané speciálními týmy a protažené nedostatky na mantinelech. Jak jsme asi všichni čekali, že zápasy budou trvat 2:15 nebo 2:20, tak jsme se najednou dostali téměř ke třem hodinám. Tudy bych to asi neviděl. Byl to naprosto vyrovnaný zápas. Je vidět, že týmy mají na začátku soutěže obrovské síly. Jsou to gladiátorské zápasy v předbrankových prostorech a jde se na krev.“
Petr Kořínek (Plzeň): „Začátek utkání byl z naší strany dobrý, měli jsme za dvě tři střídaní dvě šance. Bohužel pak jsme udělali zbytečný faul a inkasovali branku. Potom došlo k přečíslení z propadnutí a druhý gól. Dostali jsme se do zápasu snížením na 1:2. Ve druhé třetině jsme měli hodně vyloučení, což se takhle nedá hrát. Soupeř to potrestal. Ve třetí třetině jsme měli nějaké šance, i ke konci jsme dostali přesilovky. Bohužel nás v dnešním zápase hodně zabila naše oslabení a neproměnění přesilovek. Kluky za bojovnost můžeme pochválit. Oslabení bylo hodně, i když jsme v nich inkasovali dvě branky, tak to odmakali. Bohužel soupeř byl dnes asi lepší.“

Góly

Domácí: 05:12. Abdul, 08:25. D. Kaše, 23:40. O. Kaše, 59:19. D. Kaše

Hosté: 09:19. Schleiss, 38:04. Pour

Sestavy

Domácí: M. Tomek (Zajíček) – Demel (A), Zile, Jaks, Baránek, Zeman, Czuczman, Šalda – Koblasa, Sukeľ (C), Kudrna – O. Kaše (A), D. Kaše, Hlava – Abdul, Kirk, Válek – Havelka, Jurčík, Zygmunt.

Hosté: Hlavaj (Pavlát) – Zámorský, Piskáček (A), Dujsík, Houdek, Jiříček, Kvasnička – Indrák, Lev (A), Schleiss (C) – Holešinský, Benák, Hrabík – Rekonen, Mertl, Pour – Matýs, Adam, Straka – Jansa.

Rozhodčí

Veselý, Pilný – Ondráček, Thuma

Stadion

Zimní stadion Ivana Hlinky, Litvínov

Návštěva

4047 diváků

Třinec - Sparta 2:3 po nájezdech

Obhájce titulu vedl po 20 sekundách trefou Martina Růžičky, hosté otočili ještě v úvodní třetině góly Vladimíra Sobotky a Filipa Chlapíka. V závěru prostřední části vyrovnal Daniel Voženílek a zápas rozhodl v rozstřelu Pavel Kousal. Oceláři získali první bod sezony, Pražané vyhráli i druhý zápas.

Oceláři vyvěsili před utkáním pod strop haly transparent s nápisem Mistři 2022/23 a na Spartu, kterou vyřadili na jaře v cestě za pátým titulem ve čtvrtfinále, vletěli, jak se na obhájce sluší. Už po dvaceti sekundách se prosadil z dorážky Růžička a vstřelil svůj 300. gól v historii třineckého klubu.

Více domácí z úvodního náporu nevytěžili a Pražané během 108 sekund z prvních vážnějších akcí vývoj otočili. Sobotka vyrovnal střelou z mezikruží a Chlapík potrestal vyloučení Kurovského střelou z pravého kruhu. Loňský vítěz ceny Hokejista sezony skóroval v extralize poprvé od návratu ze Švýcarska.

Sparta zahrozila v prostřední části jako první Formanem, poté přežila šance Hudáčka, Vrány i Růžičky. Hosté prohýřili zhruba v polovině utkání 55 sekund dlouhou přesilovou hru pět na tři. Moc nevymysleli ani při čtyřminutovém trestu Nestrašila za vysokou hůl, byť je od třetího gólu dělily centimetry - Řepík zazvonil na tyč. To Třinec z jediné početní výhody ve druhé třetině udeřil a Voženílek zakončil oku lahodící akci trefou do odkryté branky.

Domácí byli na začátku třetí třetiny blízko třetímu gólu. Voženílek ani Daňo ale nevyzráli v přesilové hře na Kováře. Postupem času působila aktivnějším dojmem Sparta a v největší šanci Mozík po individuálním průniku nepřelstil Mazance. Třinecký gólman se vytáhl v prodloužení, když se stihl rychle přemístit proti střele Řepíka.

Na druhé straně neuspěli v sólových únicích Hudáček ani Voženílek. Ve strhující koncovce měli navrch Oceláři, jenže Kovář kraloval. Tým podržel při šancích Nestrašila, Daňa i Růžičky.

V rozstřelu se prosadil jako první hostující Irving, za Třinec vyrovnal Daňo. Ve třetí sérii rozhodl Kousal odvážným zakončením - naznačil kličku, ale mezitím nechal puk projet do branky. Výhru Sparty pak ještě stvrdil Řepík.

Hlasy trenérů
Vladimír Országh (Třinec): „Viděli jsme na začátek sezony velmi dobrý zápas, bojovný z obou stran. Výborně jsme začali, ale přibrzdila nás oslabení, hlavně ve druhé třetině. Bylo velmi důležité, že jsme ubránili pět na tři i pět na čtyři. Kdyby nám Sparta odskočila do dvougólového vedení, už by to bylo těžké. Povedlo se nám vyrovnat před koncem druhé třetiny. Třetí už byla taktičtější, šance se ale rodily na obou stranách. V prodloužení jsme měli několik dobrých příležitostí a bereme bod. Chtěli jsme víc, ale je potřeba respektovat sílu soupeře. Oproti zápasu v Plzni, kde jsme nepodali dobrý výkon, to byl návrat k tvrdé práci. Nechci říci, že je bod dobrý, ale můžeme se od něj odrazit dále.“
Pavel Gross (Sparta): „Chtěli jsem tady Třinec trošku potrápit. Víme, že mají vynikající mančaft a vysokou kvalitu. To se potvrdilo. Začali dobře, po dvaceti sekundách vedli 1:0 a trvalo nám docela dlouho, než jsme se z toho vyklubali. Po sedmé osmé minutě už to bylo lepší, otočili jsme. Druhá třetina byla taková nervózní, hodně hrály speciální formace na přesilovky a oslabení. Měli jsme dvě dobré šance, ale nedali jsme je a Třinec vyrovnal na 2:2. Třetí třetina se mi líbila. Byla z naší strany klidnější, hokejová a dokonce jsme mohli něco udělat. V prodloužení měl Třinec asi dvě tři vyložené šance a Kuba Kovář nás podržel těžkým způsobem, že jsme se vůbec dostali do penalt. Penalty jsou loterie a tam jsme byli šťastnější.“

Góly

Domácí: 00:20. M. Růžička, 38:45. Voženílek

Hosté: 09:53. Sobotka, 11:41. Chlapík, . P. Kousal

Sestavy

Domácí: Mazanec (Švančara) – Marinčin, Polášek, Kundrátek, J. Jeřábek, Adámek, Nedomlel – M. Růžička (A), Voženílek, Daňo – Hudáček, Vrána (C), Pánik – Hrehorčák, M. Roman, Nestrašil – Kurovský, Čacho, Dravecký (A) – Walega.

Hosté: J. Kovář (Kořenář) – Mozík, Kempný, Moravčík, Krejčík, Irving, Němeček, Mikliš – Kestner, Horák, P. Kousal (A) – Řepík (C), Sobotka (A), Chlapík – Hauser, Lajunen, Buchtele – Konečný, O. Najman, Forman.

Rozhodčí

A. Jeřábek, Mrkva – Lederer, Rožánek

Stadion

Werk arena, Třinec

Návštěva

4 487 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2. Sparta 52 32 6 3 11 172:119 111
3. Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4. Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5. Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6. Č. Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7. Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8. Mountfield 52 16 8 11 17 135:137 75
9. Vítkovice 52 18 5 8 21 132:138 72
10. Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11. K. Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12. Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13. M. Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14. Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
  • Generali Play-off
  • Předkolo Generali Play-off
  • Baráž

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud