12. ledna 2011 • 14:05

Vyjádření deníku Sport: Vy lžete, pane Charouzi!

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Opřel se do deníku Sport, který podle jeho slov stojí za obrovskou nevolí fanoušků vůči hokejovým funkcionářům. Antonín Charouz. I on se zúčastnil pondělního pořadu Kamelot na ČT a debaty, která nabídla řadu nevšedních pohledů a názorů. Tady jsou nejzajímavější výroky okomentované deníkem Sport…



ANTONÍN CHAROUZ

„Tady se dělá nějaká anketa nebo nějaký pamflet. To dělá jediný deník Sport a všichni víme, proč to dělá. Podle mých informací je tam nějakej redaktor, kterej byl vyhozenej ze svazu a je tam jakási osobní ješitnost a to je všechno.“

Deník Sport: Ukázka spekulativní snahy hledat za každým jednáním jiné důvody. Prostě lež. Deník Sport od začátku registrační kauzu podrobně mapoval a snažil se přinést pohled všech stran, kterých se týká. Výzva Stop aroganci, jež je pravděpodobně myšlena oním pamfletem, vznikla uvnitř redakce Sportu i jako snaha otevřít diskusi na ožehavá témata a nastavit rozumná pravidla komunikace, která stále chybí. Některá vystoupení v televizním pořadu Kamelot byla důkazem, že v těchto snahách je nutno pokračovat.

Antonín Charouz slíbil Sportu své vyjádřeníFoto Pavel Mazáč (Sport)



STANISLAV ŠULC

„Tehdy šlo o to, že se nedalo konstatovat, že byla vina jen na straně klubů. Proto taky nešlo trestat jen kluby za to, že nechali hrát hráče, kteří za ten klub hrát neměli. Proto jsem za to byl potrestán já a potrestán měl být i tehdejší generální sekretář svazu.“

Deník Sport: V roce 2002 nastoupili po návratu ze zahraničí bez potvrzené transferkarty Filip Turek za Budějovice a Martin Vozdecký za Vsetín. Případ se současné kauze velmi podobal, jen s tím rozdílem, že tentokrát došlo k pochybení jen na straně klubů. Zásadní rozdíl je však v udělených trestech. Tehdy se vše vyřešilo pokutami, tentokrát byl nad kluby vynesen mnohem tvrdší ortel a přišly o množství bodů.



VÁCLAV HOŘEJŠÍ

„Pokud je vše na bedrech klubů, pak podpis ředitele extraligy na soupisce hráčů absolutně postrádá na významu. Ten naopak říká rozhodčím, že je vše správně, že hráč má oprávněný start a soupiska má svoji váhu.“

Stanislav Šulc: „Já tohle budu na příští ligový ročník navrhovat a překvapuje mě, že s tak zásadními myšlenkami nás neseznámil pan Hořejší už na poslední valné hromadě.“

Deník Sport: Současný postup při registraci hráčů si schválily samy kluby. Před sezonou žádné požadavky na změny předloženy nebyly a k úpravám může dojít podle platných řádů až po skončení ročníku. Na druhou stranu, když se před lety řešilo uzavření extraligy, ve snaze tomu zamezit byly řády změněny hned.



MARTIN URBAN

„Transparentnost je nabíledni. Kauza se nezametla pod koberec a pozitivní na tom je, že to hokej spíš očišťuje, než ho špiní.“

Deník Sport: Kauza může posloužit jako exemplární případ, že přestupky a pochybení, ať záměrná či nevědomá, neprojdou bez povšimnutí a potrestání.
To je dobrý signál. Otázkou zůstává, zda ona transparentnost byla od začátku a vždycky v zájmu těch, kteří případ měli vyřešit. Chceme tomu věřit, i když tajnůstkaření a průtahy kolem jednání odvolací komise APK tomu moc nenasvědčují. Spíš naopak. Celý výsledek byl ten, že potvrdila platnost verdiktu ředitele extraligy Stanislava Šulce, který rozhodl o odebrání bodů.



STANISLAV ŠULC


„Nic z mých pracovních povinností ani z hokejových řádů mi neukládá provádět kontrolu. To, že se následně kontrola provedla, byl důsledek toho, že se ukázalo, že jsou nějaké problémy v Plzni, a ta poté poukázala na nedostatky v dalších případech.“

Deník Sport: Zodpovědnost za správnost registrací nesou podle řádů kluby, jejich pravidelnou kontrolou by se však mělo zabývat i vedení soutěže. Proto se mohlo stát, že se na případ přišlo v podstatě náhodou a až dodatečně. Jeho důsledky jsou i proto tak obrovské.

 

BOSS SE NEOMLUVIL...

Zhruba půl hodiny po skončení pondělního pořadu Kamelot deník Sport požádal Antonína Charouze, aby se redakci omluvil za svůj slovní útok na našeho redaktora.

Šéfredaktorovi listu později přišla tato odpověď: „Dobrý večer,,,, myslím, že to je na širší debatu,,,,“ Druhý den odpoledne jsme se snažili Antonína Charouze dostihnout.

Nejprve nebral telefon, poté zavolal sám. Byl ovšem zaneprázdněn, mířil na letiště. „Odlétám do Dubaje na závody, bohužel nemám čas,“ odvětil s tím, že rozhovor s autorizací poskytne po návratu do Česka.


ZMĚŇTĚ POMĚRY  v české extralize

1. EXTRALIGA BEZ STANISLAVA ŠULCE

Považujeme za nadále nemožné, aby vedení soutěže měl na starost tento funkcionář, za nímž stojí velké množství podivných, spletitých a i nevysvětlených kauz. Funkcionář, který se netěší valnému respektu hráčů a hokejové veřejnosti.

2. ZRUŠENÍ PARAGRAFU O ZNEVAŽOVÁNÍ DOBRÉHO JMÉNA EXTRALIGY

Trestání hráčů za kritická vyjádření vůči vedoucím představitelům soutěže či za jejich pouhé schvalování v médiích částkami 150 tisíc korun je zvlášť v dnešní době absurdní. Hokejisté by měli mít právo vyjádřit svůj názor na věc související s jejich profesí.

3. VYTVOŘENÍ JASNÉHO SAZEBNÍKU TRESTŮ A POKUT

V nejvyšší soutěži se střílí sankcemi pěkně od boku. Ale jakými. Milionové postihy se tu přehazují podle libosti. Vrcholem ukázky tvorby pokut „made in extraliga“ bylo, když se třímilionová pokuta pro Mladou Boleslav vytvářela z hodnot, které zrovna navrhli ostatní kluboví manažeři.

Antonín Charouz slíbil Sportu své vyjádření
Antonín Charouz slíbil Sportu své vyjádření




Vstoupit do diskuse
10


Články odjinud


Články odjinud