Jiří Punčochář
26. srpna 2011 • 18:06

Znojmo se chystá na mezinárodní EBEL ligu: Střídačky oddělují mříže

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V první přípravě venku rvačka, v derby s Vídní už tekla po bitce krev. Hodně rychle poznali hokejisté Znojma, co je čeká v mezinárodní EBEL lize, ve které budou nově hrát místo první ligy. Velmi tvrdá soutěž, tisíce kilometrů cestování, Silvestr na cestách mimo domov, to vše bude pro ně nové. Jejich fanoušci už se těší na 11. září, až to začne. Prodej permanentek výrazně vzrostl.



Loni touto dobou směřovali Orli přípravu na start první ligy proti Hradci Králové. Na jejich úvodní zápas venku, to bylo ve 2. kole ve Vrchlabí, bylo zvědavo 1320 diváků.

Letos ladí formu na cestu do Záhřebu, kde na hokej chodí v menší hale šest tisíc a v aréně až 14 tisíc divokých Chorvatů. Bude to pořádně ostrý start v EBEL, bývalé rakouské a nyní mezinárodní lize, kam vstoupili.

„A já už si myslel, že se zahraničního angažmá v životě nedočkám,“ úpravy na stadionu (včetně dvojjazyčných nápisů) skoro hotové. I když tým i vedení mají pořád na čem pracovat.„Ještě jednoho obránce bychom do kádru přivítali,“ přeje si Martin Stloukal, asistent trenéra.

„Potřeba budou nové mantinely. Tyhle stávající jsou historické. Jednáme s městem, aby to do příštího roku bylo,“ říká jednatel Stanislav Hahn.

V zásadě ale Orli mohou začít hrát. Poplatek v řádech několika milionů korun za vstup do EBEL ligy klub složil, kádr se postupně usazuje. Na zkoušku je v něm i znojemská ikona Peter Pucher.

Ze tří přípravných zápasů s budoucími ligovými konkurenty Znomko dvakrát vyhrálo, jednou padlo. Na ledě to hned od začátku jiskřilo.

Ze tří přípravných zápasů s budoucími ligovými konkurenty Znojmo dvakrát vyhrálo, jednou padlo. Na ledě to hned od začátku jiskřilo.

„Říkáme tomu kolíkování území. Oni na nás zkoušejí, co si mohou dovolit. My se nesmíme nechat řezat. Jsme noví a je možné, že to takhle zkusí všichni,“ očekává Hahn.

Vedení EBEL ligy dobře ví, proč požaduje, aby střídačky oddělovaly mříže (ve Znojmě to budou bariéry plus ostraha) a taky trestné lavice měly mezi sebou zátarasy. Rvačky jsou běžným koloritem zápasů. Není divu, sedm z jedenácti týmů má kanadského trenéra.

Bylo by ale nespravedlivé tvrdit, že jde jenom o boxování s výsledkem jako vedlejším produktem. „Není to hasičská liga. Je to rychlé, důrazné a šikovné,“ tvrdí Stloukal.

Hráče čeká velký zápřah, přidá mu i cestování. V autobuse najezdí o 1500 kilometrů víc než v 1. lize. „Nasmlouvali jsme dopravce, použijeme luxusní autobus, cesty vedou po dálnicích. Není to tak hrozné,“ tvrdí Hahn.

Ani náklady prý díky sponzorovi nebudou o moc vyšší, narostou hlavně na mýtném v cizině. To přijde na 200 tisíc korun. „Zatím jsme v minusu, ale bereme to jako investici. Přistoupili jsme k fungujícímu projektu,“ věří jednatel.

Jedenáct týmů hraje v základní části 40 zápasů, pak přijde na řadu nadstavba a play off . Pokud bude Znojmo jeho součástí, vypukne radost, ale nebude to klíčová otázka první sezony. Ta hlavní zní, jak se etablovat.

Se začátkem vyslovuje Hahn spokojenost. Jedním z cílů bylo oslovit nové sponzory z oblasti kolem česko-rakouských hranic, to se prý daří. Druhým bylo oživit zájem diváků.

„Prodali jsme o čtyřicet procent permanentek víc než loni, máme jich venku už 1400,“ hlásí jednatel. V sezoně by rád návštěvy kolem tří tisíc fanoušků, tedy na někdejší hranici posledních sezon v extralize.

S ní ostatně Stloukal novou ligu srovnává. „V tvrdosti a kompaktnosti nejsou rozdíly. A najdete tam mančafty s rozpočtem 150 milionů korun. S tím bych u nás hrál o titul každoročně, to vám můžu říct,“ tvrdí Stloukal.

KÁDR ZNOJMA NA EBEL LIGU
Sáblík, Landsmann, Kacetl -Bořuta, David, Klimeš, Latner, Pláněk, Stehlík, Škadra, Štach, Vosátko - Bartoš, Beroun, Haman, Havlík, Hradecký, Jarůšek, Kanko, Komínek, Lattner, Podešva, Pucher, Říha, Staněk, Šeda, Trojan, Bidélka.
Trenéři Soudek a Stloukal.

CO JE ERSTE BANK LIGA (EBEL)
* Mezinárodní ligová soutěž vznikla na základech rakouské ligy, celky z jiných zemí začala přijímat od sezony 2006/07.

* V této sezoně bude hrát EBEL jedenáct týmů: Znojmo, Vídeň, Salcburk, Štýrský Hradec, Klagenfurt, Linec a Villach z Rakouska, Jesenice a Lublaň ze Slovinska, maďarský Székesfehérvár a chorvatský Záhřeb. Úřadujícím mistrem je Red Bull Salcburk.

* Kluby musí mít kvůli častým konfliktům mezi hráči oddělené střídačky i trestné lavice pevnými bariérami.
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud