2. listopadu 2012 • 16:30

Září Thornton i Malkin. Jak se daří hvězdám z NHL v Evropě?

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘEHLED KANADSKÉHO BODOVÁNÍ | Brzy to už budou dvě měsíce, co zámořská NHL stávkuje a více než stovka jejich příslušníků kouzlí s pukem po Evropě. Někteří překvapili, někteří zklamali a někteří předvádí to, co se od nich vlastně celou dobu čekalo. Pojďte se podívat na přehled řazený podle států.



FINSKO
Ve Finsku je na čele bodování hráčů NHL překvapivě útočník, který v poslední sezoně působil v Evropě. Jesse Joensuu už sice zkušenosti ze zámoří má, přesto poslední ročník strávil ve Švédsku.

A vyvedl se mu natolik, že se ho vedení Islanders rozhodlo znovu podepsat a slíbit mu místo v jedné ze svých útočných formací. Joensuu během výluky nastupuje za Pori a během patnácti utkání desetkrát skóroval a zaznamenal devatenáct bodů.

Daří se ale i Valteri Filppulovi z Detroitu (Jokerit), Jussi Jokinenovi z Caroliny (Oulu) nebo Richi Peverleymu (JYP). Kdo naopak trochu zklamal je brankář Antti Niemi ze San Jose. Ten dokázal v dresu Lahti v osmi zápasech do kterých naskočil pouze dvakrát zvítězit a jeho úspěšnost zákroků nedosahuje ani na 90%.

Nejprodkutivnější hráči z NHL
1. Juha-Pekka Haataja - Oulu - 18 zápasů (14+10)
7. Jesse Joensuu - Pori - 15 zápasů (10+9)
22. Valtteri Filppula - Jokerit - 13 zápasů (6+7)
37. Mikkel Boedker - Rauma - 12 zápasů (7+4)

NĚMECKO
Do ligy našich západních sousedů také zamířilo několik zvučných jmen. Předevšim dvojice z Flyers ve složení Claude Giroux - Daniel Briere je velkou atrakcí.

V dresu Berlína si bývalí spoluhráči Jaromíra Jágra dokázali v pěti utkáních připsat shodně tři branky a devět nahrávek. Neztratil se ani Christian Ehrhoff, bek Buffala Sabres, který ve čtrnácti zápasech bodoval třináctkrát, z toho vstřelil osm branek.

Hráči z NHL zamířili ale i do druhé nejvyšší německé soutěže. Crimmitschau táhlo před svým odchodem do Liberce duo Wayne Simmonds - Chris Stewart. Zklamáním naopak byla dvojice Rick DiPietro - Matt D´Agostini.

Americký brankář odchytal v dresu Riessersee jen jedno utkání a skončil na střídačce, útočník St.Louis si zase ve třech utkáních nedokázal připsat ani jeden bod.

Nejproduktivnější hráči z NHL
1. Yannick Lehoux - Mannheim - 15 zápasů (3+18)
21. Christian Ehrhoff - Krefeld - 14 zápasů (8+5)
24. Claude Giroux - Berlín - 6 zápasů (3+10)
30. Daniel Briere - Berlín - 5 zápasů (3+9)
31. Marcel Goc - Mannheim - 10 zápasů (3+9)

RUSKO
Nejvíce hvězd samozřejmě zamířilo do bohaté KHL. Září Jevgenij Malkin, Ilja Kovalčuk nebo Sergej Gončar. Stabilně bodují i hvězdy budoucnosti Nail Jakupov nebo Vladimir Tarasenko.

Naopak se špatnou klubovou formou se svezl Zdeno Chára v pražském Lvu, nedařilo se ani Andreji Markovovi, dokud se nezranil a s formou se nepotkal také Evander Kane v Minsku (8 zápasů, 1 bod, 45 trestných minut).

Ve stejném klubu paběrkuje i Joe Pavelski ze San Jose, který má jen jednu nahrávku za pět zápasů. Místo jedničky v brankovišti CSKA Moskva nedokázal udržet Ilja Bryzgalov, který vyhrál jen jednou ze čtyř zápasů.

Nejprodkutivnější hráči z NHL
1. Alexander Radulov - CSKA Moskva - 22 zápasů (11+18)
2. Jevgenij Malkin - Magnitogorsk - 17 zápasů (7+20)
4. Ilja Kovalčuk - Petrohrad - 15 zápasů (9+15)
28. Pavel Dacjuk CSKA Moskva - 14 zápasů (5+12)

ŠVÉDSKO
Tato skandinávská liga se původně rozhodla vůbec nepřijímat vetřelce z NHL, přesto se jich ve Švédsku nakonec několik objevilo.

Například útočník St. Louis Blues Alexander Steen si v dresu MODO připsal čtrnáct bodů a drží si bilanci jednoho bodu na zápas. V druhé lize pak září jména jako Anže Kopitar, Matt Read nebo Gabriel Landeskog, kteří pravidelně bodují každé utkání.

Zklamali například Douglas Murray, který v sedmi utkáních nebodoval nebo Mike Santorelli, který se prý v Tinsgrydu nepohodl s trenérem a vrátil se zpátky do zámoří.

Nejproduktivnější hráči z NHL
1. Bud Holloway - Skelleftea - 18 zápasů (6+16)
10. Alexander Steen - MODO - 14 zápasů (5+9)
51. Viktor Stalberg - Frölunda - 6 zápasů (4+4)
104. Matt Duchene - Frölunda - 6 zápasů (1+4)

ŠVÝCARSKO
Alpská země má asi největší koncentraci těch pravých hvězd. Po jejích kluzištích se prohání jména jako Patrick Kane, Joe Thornton nebo Jason Spezza.

Přesto nejproduktivnější hokejista patřící některému z týmů NHL je Damien Brunner. Že neznáte?

Šestadvacetiletý útočník nebyl nikdy draftován, ale nadprůměrnými výkony, které podával v posledních letech v dresu Zugu zaujal vedení Detroitu Red Wings, které s ním v létě podepsalo smlouvu. V této sezoně nasbíral v patnácti utkáních šestadvacet bodů.

Bilanci více než bod za zápas si drží i Logan Couture, Tyler Seguin, Patrice Bergeron (ten má dokonce v šesti zápasech 14 bodů) nebo Henrik Zetterberg. Kdo naopak bodově zklamal byl Max Pacioretty z Montrealu, který si v pěti utkáních v dresu Ambri-Piotta připsal jediný bod za gól.

Nejproduktivnější hráči z NHL
1. Damien Brunner - Zug - 15 zápasů (10+16)
6. Logan Couture - Ženeva - 13 zápasů (6+13)
10. Tyler Seguin - Biel - 13 zápasů (8+9)

OSTATNÍ SOUTĚŽE
V rakouské EBEL lize doslova září Slovinec Jan Muršak v dresu Lublaně. Kmenový hráč Detroitu se v jedenácti utkáních připsal už dvaadvacet bodů.

Nezklamal ani Thomas Vanek v dresu Grazu nebo vítěz Stanley Cupu s Chicagem Bryan Bickell, který v dresu Znojma bodoval desetkrát v sedmi zápasech.

Slušně bodují i Nick Bonino z Anaheimu ve druhé nejvyšší itlaské soutěži nebo třeba Anthony Stewart z Caroliny v dresu anglického Nottinghamu. Kdo naopak zklamal je posila Washingtonu Wojtek Wolski. Ten má ve čtyřech zápasech v dresu polského Sanoku jen jednu nahrávku.

Nejproduktivnější hráči z NHL
Jan Muršak - Lublaň - 11 zápasů (7+15)
Nick Bonino - Egna - 4 zápasy (3+8)
Anthony Stewart - Nottingham - 11 zápasů (4+5)

Pozn.: Počty bodů jsou k datu 1. 11. 2012

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud