Tomáš Vrábel
16. června 2015 • 20:30

Mládež je pod palbou. Ale reprezentace konkurují špičce, těší Lenera

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mládežnický hokej je v posledních dnech žhavým tématem, svaz proto zveřejnil konkrétní data a statistiky. Vyplývá z nich, že jeho investice do mládeže rapidně rostou, což přináší úspěchy i na ledě. Mládežnické reprezentace jsou konkurenceschopnější než dřív.



Před pěti lety započal šéftrenér českého svazu Slavomír Lener nový projekt, který měl pozvednout mládežnický hokej v Česku. Nyní je čas na hodnocení. „Nechceme hrát na výsledky, ale ty vám ukazují to, jakou máte sílu a jestli jste schopní hrát vyrovnané zápasy proti těžkým soupeřům,“ řekl na tiskové konferenci.

Vypovídající o úrovni českých reprezentací je následující statistika, která počítá průměrnou úspěšnost v zápasech proti Kanadě, USA, Rusku, Švédsku, Finsku a Švýcarsku. Zatímco v sezoně 2010/11 žádný z výběrů do 16,17 a 18 let neměl úspěšnost vyšší než 27 procent, v minulém ročníků neklesla pod 50%.

Úspěšnost mládežnických reprezentací Úspěšnost mládežnických reprezentacíFoto ČSLH

„U každé reprezentace je progres především v té poslední uplynulé sezoně. Jsme konkurenceschopní,“ zhodnotil Lener. Důkazem je i premiérové stříbro osmnáctky z mistrovství světa 2014 – jde o první medaili od roku 2006. Dále pak obsadila druhé (2014) a třetí (2013) místo na Memoriálech Ivana Hlinky – předtím se mezi nejlepší trojici vešla naposledy v roce 2005. Tým vedl úspšěšný kouč Jakub Petr, který nahradil Miroslava Přerosta u dvacítky.

Jednou z hlavních příčin, která ke zlepšení vedla, byl upravený program mládežnických reprezentací. „To byl jeden z našich stěžejních úkolů. Chtěli jsme ho oživit tak, abychom nehráli zápasy proti Polsku, Maďarsku a podobně, ale abychom hráli proti reprezentacím ze světové špičky,“ přiblížil Lener.

Například osmnáctka má od června do dubna každý měsíc nějakou reprezentační akci. „Bude ji čekat konfrontace s Ruskem, Kanadou či USA, program má nesmírně nabitý,“ potěšilo šéfrenéra svazu.

Svaz loni investoval 85 milionů

Český mládežnický hokej ale nejsou jenom národní týmy. Rekonstrukcí prošlo i vzdělávání trenérů. „Ve spolupráci s FTVS bylo do puntíku předěláno. Teď jsou nové osnovy s akcentem na celkový rozvoj mládeže,“ doplnil Lener.

Svaz také v posledních pěti letech do mládeže výrazně investoval. Za toto období příliv peněz do malých hokejistů vzrostl o 81% z 47 na 85 milionů korun ročně. Podobný nárůst rozpočtu zaznamenaly i reprezentace. Za čtyři roky pak vedení českého hokeje věnovalo 3 660 výstrojí pro ty nejmenší hráče v hodnotě 31 milionů korun. I počet akademií vzrostl z 6 na 12. Patnáct hráčů stříbrné osmnáctky bylo právě z akademií. Přibyli i profesionální trenéři. „Když jsem přišel, byli tady dva, v této chvíli je jich na svazu sedm, k tomu dalších 36 v akademiích, 20 jich je regionálních... Nakonec se dostaneme nad stovku,“ počítal Lener.

Začátkem března navíc svaz založil oddělení rozvoje hokeje, jehož novým šéfem je Milan Hnilička. „Ten by se měl zaměřit na ‚malé‘ kluby a nábory nových hokejistů. Hnilička bude dohlížet na projekty regionálních trenérů, profesionálních koučů mládeže a nábory ve všech 22 profesionálních klubech.

Úspěch to přineslo například ve Slaném. „Před nástupem profesionálního trenéra svazu mělo Slané registrování 41 dětí, po jeho nástupu jejich počet vzrostl na 60. Navíc vznikly týmy 2. a 3. tříd,“ prezentoval svaz.

Dále se pak svaz bude snažit o to, aby se nejtalentovanějších děti z kraje neshlukovaly v těch největších klubech, což nese další časové i finanční nároky na rodiče, proto vytvořil projekt talentované mládeže v krajích. Půjde o jakýsi mezistupeň mezi klubem a reprezentací pro 12leté až 15leté hokejisty. Každý měsíc bude svaz pořádat soustředění, dvakrát za sezonu turnaj. 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud