Pavel Ryšavý
Premium
4. ledna 2021 • 12:15

Kanadě se rozpadá říše. Strach nese změnu chování k hokeji. Co Česko?

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanada se rovná hokej. Sehnat brusle a hokejku je snazší než koupit chleba. Máte? Vyrazíte ven, ledu je dost. Hurá mezi mantinely! Země v členské základně pořád vykazuje mamutí čísla, to samé Spojené státy, které mají své velké náborové projekty. Jenže obr řeší problém. Řádění pandemie znamená také škrty (což kvůli covidu čeká i český hokej). I velká Kanada vidí, že potřebuje změnit svoje chování. Bojí se krize. Cítí, že hokej musí začít nabízet.



Mocná organizace Hockey Canada má třináct poboček a jedenáct z nich hlásí úbytky v členské základně za rok 2020. Ano, legendární hokejová destinace Ontario taky. A Kanada se bojí, co přijde dál. Má strach, jak situace bude vypadat, až se všechno po covidu vrátí k normálu. Hodně rodin zasáhnou ekonomické problémy, tím pádem hrozí, že dětí přijde na stadiony méně.

„Nechceme ztratit nikoho. I pokud přijdeme o deset dětí, je to špatně, ne?“ říká Darren Cossar, který má v organizaci Hockey Canada na starosti i nábory nových členů.

Aby bylo jasno, evropskýma očima jde o nepředstavitelné počty. Organizace sdružuje 605 963 registrovaných hráčů, Česko se za rok 2019 dostalo na číslo 35 752, což byl pro něj další pokrok. Pro Kanadu tohle číslo ovšem znamená zásadní úbytek, řeší, že registraci má o 38 tisíc hráčů méně než o sezonu dřív. Celkově jde o nejmenší číslo od sezony 2010/11. Spojené státy si škrtly 6208 hokejistů.

„A přitom, pokud by nezasáhl COVID-19, dosáhli bychom rekordních čísel,“ řekl Kevin Erlenbach, zástupce výkonného ředitele USA Hockey. Spojené státy se totiž za poslední roky chlubí dynamicky rostoucí základnou, brzy nejspíš totiž Kanadu předjedou. Teď mají 561 700 hráčů ve svých programech, tedy jen o 44 tisíc méně než hokejová destinace číslo jedna. Od sezony 2009/10 jim přibylo o 18 procent víc hráčů, Kanadě za stejnou dobu jen o 5 procent víc.

Je tady fotbal a gaming

V tuhle chvíli i Kanada naráží na problém, který v Evropě známe dobře:

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud


Články odjinud