19. dubna 2008 • 00:00

Rozhodující slovo měl Vrbata

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté České republiky porazili ve svém druhém vystoupení na turnaji Česká pojišťovna Cup Finsko 2:1 po nájezdech. V nich byl jako jediný dvakrát úspěšný útočník Radim Vrbata.



Čeští hokejisté porazili ve svém druhém vystoupení na turnaji Česká pojišťovna Cup Finsko 2:1 po samostatných nájezdech a v neděli se utkají s Ruskem o celkový triumf v závěrečném podniku Euro Hockey Tour. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika, o jejichž dnešním úspěchu rozhodl Radim Vrbata, mají stále šanci skončit v celkovém hodnocení seriáli na druhém místě. K tomu však potřebují v neděli získat více bodů než jejich dnešní soupeř, který se utká se Švédskem. Finští hokejisté ke svému prvnímu zápasu na severu Čech nastoupili po komplikované cestě z Moskvy, kde ve čtvrtek v předehrávce turnaje prohráli s domácím Ruskem. Jejich letecké spojení mělo totiž velké zpoždění a do Prahy tým přiletěl až dnes po půlnoci. Hráči šli poté spát až po čtvrté hodině ranní a tak trenér Shedden raději zrušil plánované dopolední rozbruslení. V úvodu duelu se navíc Seveřané museli vyrovnat se sérií vyloučení, na trestnou lavici usedli postupně tři hráči. Debutující brankáře Rämö si však poradil se všemi českými pokusy a ve 12. minutě jeho spoluhráči soupeři ukázali, jak se hraje přesilová hra. Vyloučený byl Jánský, Immonen si najel před Hniličku a trefil se přesně ke vzdálenější tyči. Po první třetině tak byl stav 0:1, přestože poměr střel byl 12:3 v český prospěch. Nejblíže gólu byl Veselý, který trefil tyč. Vyrovnat mohl ve 29. minutě Kohn, který však v přesilovce rozezvučel opět jen tyč. Následně chyboval Kaberle ve středním pásmu a osamocený Pyörälä se řítil na Hniličku, střílel však nepřesně. V polovině normální hrací doby měl po přečíslení tři na jednoho šanci vyrovnat Jánský, Rämöa však nepřekonal. Podařilo se to až ve 34. minutě Strakovi, jenž gólmana Tampy Bay prostřelil v početní výhodě od modré. Krátce nato byli vyloučeni dva finští hráči a Česko dostalo 89 vteřin výhodu pěti proti třem. Hadamczik poslal na led stejně jako ve čtvrtek proti Švédsku zámořské posily, které ale opět gól dát nedokázaly. Ve třetí třetině Hadamczik zařadil poprvé do sestavy debutujícího Kaluse a pozměnil složení útoků. Částečně se mu tím podařilo i oživit hru českého týmu, šance si však jeho svěřenci stejně jako soupeř nevytvářeli. Mírně aktivnější ale byli Finové. Brankář Hnilička však stejně jako jeho protějšek podruhé neinkasoval, a tak ke slovu přišlo prodloužení. Ani v nastavené pětiminutovce gól nepadl, musely tak rozhodnout samostatné nájezdy. Rozuzlení přinesla až pátá série, kdy se podruhé prosadil Vrbata. Čermák, Irgl ani Kaberle své pokusy neproměnili, na Hniličku vyzrál pouze Pirnes.


Česká republika - Finsko 2:1 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0) Branky a nahrávky: 34. Straka (T. Kaberle), rozhodující nájezd Vrbata - 12. Immonen (Hyvönen, Pesonen). Rozhodčí: Čerenkov (Rus.), Vinnerborg (Švéd.) - Gebauer, Lederer (oba ČR). Vyloučení: 7:10. Využití: 1:1. Diváci: 7169(vyprodáno). Česko: Hnilička - Kuba, T. Kaberle, Černošek, Šmíd, Sičák, Čáslava, Zíb - Vrbata, Hanzal, Kotalík - Irgl, Kohn (41. Kalus), Rolinek - Čermák, Straka, Veselý - Jánský, Netík, Kubiš. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil. Finsko: Rämö - Niemi, Saravo, Jokela, Mäenpää, Salmela, Väänänen, Mäntymaa, Berg - Petrell, Osala, Santala - Hyvönen, Immonen, Pesonen - Bergenheim, Hahl, Pyörälä - Leino, Pirnes, Pihlman. Trenér: Dough Shedden.
Hlasy po utkání: Asistent trenéra Josef Paleček si pochvaloval, že český tým v Liberci podruhé vyhrál. "Dnešní vítězství bylo ale těžší než ve čtvrtek proti Švédsku. I proto, že v minulém zápase jsme hráli lépe. Dnes to nebylo takové, jaké jsme si představovali," uvedl Paleček na tiskové konferenci po utkání. Negativem byla opět řada nevyužitých přesilových her včetně dlouhé dvojnásobné početní výhody. "Soupeř po našem dobrém začátku hru vyrovnal, velmi dobře bránil a chodil do rychlých protiútoků. Myslím si, že ve druhé třetině byl lepší. Ve třetí části jsme se zvedli, ale bohužel jsme nedali góly," podotkl Paleček. Dramatická koncovka v podobě samostatných nájezdů byla podle něj již jen otázka štěstí. "Radim Vrbata oba nájezdy suprově proměnil, a proto jsme vyhráli," ocenil Paleček zakončení útočníka Phoenixu, který dvakrát předvedl úspěšně kličku do bekhendu. Přestože jako první jel nájezd liberecký Leoš Čermák, Hadamczikův asistent přiznal, že trenéři chtěli na začátek poslat Tomáše Kaberleho. "On se ale necítil, tak jsme zvolili jiné pořadí," řekl Paleček. Bek Toronta ale nakonec šanci dostal jako čtvrtý. Gól ale nedal. Kanadský trenér finské reprezentace Dough Shedden své svěřence i přes porážku pochválil. "Jsem hrdý na to, jak hráli a na nic se nevymlouvali. Po tom, co nás potkalo včera při cestě sem, to pro ně bylo hodně těžké," poukázal Shedden na osmnáctihodinovou anabázi na letišti v Moskvě a přesun do Čech. Do Liberce přitom přicestovali Finové bez většiny osobních zavazadel a do hotelových postelí se dostali až po čtvrté hodiny ráno.
Tabulka turnaje: 1. Rusko 2 2 0 0 0 8:3 6 2. Česko 2 1 1 0 0 7:4 5 3. Finsko 2 0 0 1 1 2:6 1 4. Švédsko 2 0 0 0 2 5:9 0 Tabulka EHT: 1. Rusko 11 9 0 0 2 38:16 27 2. Finsko 11 4 1 1 5 24:29 15 3. Česko 11 4 1 1 5 31:41 15 4. Švédsko 11 3 0 0 8 25:32 9

Témata: 


Články odjinud


Články odjinud