30. července 2010 • 20:11

Legendy se loučily a Jágr chtěl hlavičkovat

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Robert Reichel s Jiřím Šlégrem stáli uprostřed hřiště, vestoje jim aplaudoval vyprodaný litvínovský stadion. Hokejkami o led uznale klepaly i dvě kohorty dalších slavných hráčů – mezi nimi Jaromír Jágr, Žigmund Pálffy, Zdeno Chára, Dominik Hašek. Dvě legendy českého hokeje se v pátek večer rozloučily s kariérou. Smutně a přece důstojně.



Spolu byli u mýty opředeného vítězství na naganské olympiádě. Vyválčili titul mistra světa, získali slávu v NHL. Český hokej neměl moc lepších hráčů, než jakými byli Reichel se Šlégrem. Dva litvínovští srdcaři, dvě legendy. Právě oni dva dali v pátek sbohem svým kariérám. A byl to povedený večírek.


Už dlouho před utkáním se městem pohybovali lidé v bílých tričkách s nápisem EXHIBICE, pod kterými na svět vykukovaly karikatury obou místních hrdinů. Byly vidět všude – v tramvaji, v nákupním centru, u továren. Litvínov se nemohl dočkat velké slávy.

Tohle město vidělo už hodně skvostných zápasů. Snad nikdy se ale na ledě Stadionu Ivana Hlinky nesešlo tolik hokejových celebrit. Stačilo se kochat slavnostním nástupem na led – Jágr, Chára, Pálffy, Straka, Ručinský, Dopita, Prospal, v civilu taky zraněný Hašek s Růžičkou. Plné tribuny nestačily tleskat.

„Uvažovali jsme, že naší rozlučku uspořádáme v Praze. Když ale pozoruju, jakou atmosféru jste byli schopni udělat tady v Litvínově, je mi jasné, že jsme udělali dobře,“ vzkázal fanouškům dojatý Jiří Šlégr. Slova ze sebe tahal jen s obtížemi, draly se mu slzy do očí. „Myslel jsem si, že to pro mě bude jednodušší.“

Reichel při vyvěšování dresů jen těžko skrýval dojetíFoto Michal Beránek (Sport)


Jeho i Reichlův dres byly před zápasem slavnostně vyvěšeny pod střechu stadionu. Čísla 19 a 22 už v Litvínově nikdo jiný neoblékne. Na velkoplošné obrazovce mezitím běžely největší okamžiky jejich kariér. I s proslulým komentářem Roberta Záruby.

„Góóóól! Takhle pálí Guma!“ – to ke Šlégrově pumelici v naganském semifinále s Kanadou. A taky: „Góóól! Albi, jsi pašák!“ – to k Reichlově klíčové penaltě ve stejném zápase, snad nejslavnějším klání české hokejové historie.

Právě pod zmíněnými přezdívkami obou hvězd se proti sobě v pátek postavily pozvané týmy. Guma tým obránce Šlégra a Albi tým útočníka Reichla. První gól exhibice dal herec Dejdar, pak už se to sypalo rychle. Zápas nakonec skončil 12:11 pro Guma tým po samostatných nájezdech.

Kromě gólů nabídnul sedmi tisícovkám diváků i hokejovou legraci. Jágr se naoko vystrašeně schovával před Šlégrovou ranou a pak mu naznačoval, aby to příště centroval spíš lehce na hlavičku. Habán Chára unikátní kličkovanou postupně obehrál tři protihráče.

Šlégr po gólu divoce slavil jako by jel v kajaku. Se svým tátou si zahrál mladý Kristián Reichel, dokonce skóroval. A právě za ostřejší zákrok na 12letého nástupce slavného hokejového rodu se pak ve "srandabitce" mstil Reichel starší na Prachařovi.

Reichel při vyvěšování dresů jen těžko skrýval dojetí
Reichel při vyvěšování dresů jen těžko skrýval dojetí


Snad jediné rozpaky tak vzbudilo přijetí sparťanského útočníka Martina Ručinského, na kterého se v Litvínově pískalo. Domácí fanoušci mu nemohli zapomenout, že dal před časem přednost nenáviděnému pražskému celku před svým mateřským klubem.

Albi team - Guma team 11:12 po s.n. (4:1, 2:4, 5:6)
Branky: 45. a 59. K. Reichel, 13. Nikolov, 14. R. Reichel, 15. Patera, 19. Vlasák, 25. Chára, 39. Procházka, 44. Lukeš, 44. Lála, 48. Pálffy - 30., 39., 45., 60. a 60. Šlégr, 58. a 60. Prorok, 11. Dejdar, 22. F. Kaberle, 31. Beránek, 55. Ručinský.
Rozhodčí: Turčan. Bez vyloučení.
Diváci: 7000 (vyprodáno).
Nájezdy: Albi team - Guma team 2:3 (Pálffy, R. Reichel - Šlégr 2, Jágr).

Albi team: Franěk (30. Hübl ml.) - Chára, T. Kaberle, Pilař, Musil, Škoula, Karagavrilidis, Mrázek, Nikolov - Lála, R. Reichel, Pálffy - Vlasák, Patera, Procházka - Lukeš, Dopita, Prospal - M. Reichel, Hübl st., Kysela - K. Reichel. Trenéři: Lener, Augusta, Černý.

Guma team: Orct (30. Pinc) - Šlégr, Prachař, Bubla, F. Kaberle, Kroupa, Hranáč, Vopat, Weissmann - Jágr, Straka, Ručinský - Dejdar, Beránek, Kašťák - Jeřábek, Výborný, Prorok - Rosol, Kučera, Zíma. Trenéři: Beránek st., Ručinský st., Kokrment.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud