Zdeněk Janda
27. srpna 2010 • 04:30

Evropa bije na poplach. NHL váhá nad Soči

Autor: Zdeněk Janda, rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Okouzlující podívaná. Nejsledovanější hokejový turnaj všech dob. To bylo olympijské klání ve Vancouveru, v němž v elektrizující atmosféře triumfovali Kanaďané. Budou ovšem i za čtyři roky v Soči hrát všechny hvězdy z NHL? Tohle nevyřešené téma spustilo vlnu emotivních prohlášení. A výsledek bouřlivých debat je v nedohlednu...



Když na právě probíhajícím hokejovém summitu v Torontu dostal René Fasel, šéf mezinárodní federace, otázku, jestli v ruském Soči nastoupí i zámořští borci, bez mrknutí oka vážně a pevně odpověděl: „Ano.“

Potom se ale pousmál. Sám věděl, že to ještě jisté není. Naopak.

V NHL jsou stále hlasitější názory, že by nejslavnější liga neměla hráče na olympiádu pouštět.

„V současné době to vypadá, že se stále více majitelů klubů přiklání k této variantě,“ přiznal Bob McKenzie, uznávaný komentátor stanice TSN a jeden z moderátorů setkání špiček světového hokeje v Torontu.

Právě toto olympijské téma rozproudilo vášně. Na jedné straně snaha mezinárodní federace, aby se v Soči odehrál další „turnaj století“.

„Potřebujeme vás,“ emotivně se Fasel obrací na NHL. „Potřebujeme, aby to byl ten úplně nejlepší turnaj z nejlepších. Stejně jako ve Vancouveru.“

Na druhé straně představitelé NHL, kteří vytahují své argumenty mluvící proti účasti. Ty hlavní jsou: náročné cestování, možnost zranění, časový posun, kvůli němuž by se v zámoří zápasy vysílaly v neatraktivních časech.

„Je ještě hodně moc věcí, které se musí vyřešit,“ shrnul to Gary Bettman, šéf NHL.

Také zámořští manažeři a majitelé přiznávají, že při poslední olympiádě ve Vancouveru to byl skutečně trhák. Jak marketingový, tak divácký. Ve finále se proti sobě postavili Kanaďané s Američany, co víc si mohla NHL přát?

„Lidé v zámoří říkají: ´Navždy si budu pamatovat, kde jsem se díval na tohle finále.´ Dobře. Ale kolik z nich se dívalo na finále v Turíně v roce 2006? Ti lidé by se dali spočítat na prstech jedné ruky,“ upozorňuje Brian Burke, generální manažer Toronta.

Sidney Crosby se raduje z rozhodujícího gólu ve finále olympijských herFoto ČTK/AP

Tehdy se totiž proti sobě postavili Švédové (koneční vítězové) a Finové. On účast zámořských hráčů nevylučuje, naopak je jejím zastáncem, ale upozorňuje i na možná rizika.

„Rozumím tomu. Je to prostě byznys. A NHL chce, aby měla své hráče zdravé a připravené na to, aby co nejlépe reprezentovali své kluby,“ říká Scott Niedermayer, dvojnásobný kanadský olympijský vítěz, který nedávno ukončil košatou kariéru.

Jde i o to, že NHL z Her vůbec ekonomicky neprofituje. Pošle sice do Soči svoje hráče, ale nemá za to žádnou kompenzaci.

„Nemyslím si, že by to peníze vyřešily. My bychom mohli zaplatit maximálně dva až tři miliony dolarů, což celkově není špatné. Ale pro NHL jsou to pořád jen drobné,“ řekl k tomu Fasel.

Na summitu v Torontu nechybí ani Rus Alexandr Medveděv, šéf KHL a jedna z nejvlivnějších person v evropském hokeji. Ten samozřejmě vehementně stojí o to, aby NHL hráče pustila. Všichni si totiž uvědomují – olympiáda bez hokejových hvězd, to není prostě ono.

„Ani v těch nejčernějších snech si nedovedu představit, že by NHL hráče neposvětila,“ uvedl. Diplomatické úsilí vyvíjí i Jacques Rogge, šéf Mezinárodního olympijského výboru. „Pro olympiádu je důležité mít hráče z NHL. Ale stejně tak je pro ligu důležité, aby její hráči zazářili na olympiádě,“ reagoval Rogge.

Jedno je jisté. Ať už složitá rokování dopadnou jakkoliv, Soči se může těšit na největší ruské hvězdy. Alexandr Ovečkin i Jevgenij Malkin už dopředu rázně vykřičeli do světa, že doma prostě reprezentovat budou. A basta!

„Nikdo mi olympiádu nemůže zakázat,“ hřímá Ovečkin, největší hvězda NHL. „Za Rusko jsem toho odehrál dost na to, abych věděl, co je vlastenectví.“

Alexandr Ovečkin pomohl na závěrečném ceremoniálu prezentovat olympiádu v SočiFoto ČTK/AP

„Zaplatím jakoukoliv pokutu, jen abych si na turnaji zahrál!“ předesílá i Malkin.

Je pravděpodobné, že se k těmto dvěma velikánům přidají i další ruští hráči. Jejich pocit vlastenectví v nich je zakořeněný velmi hluboko. Jak potom budou zámořští šéfové fanouškům zdůvodňovat, že NHL sice během olympiády normálně běží dál, ale bez Ovečkina, Malkina, Dacjuka nebo Kovalčuka?

Ve hře je stále hodně argumentů. Definitivně jasno má být až po skončení sezony 2011/12.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud