Autor: iSport.cz
19.11.2020 • 12:00

Sportovní a rekreační areál Vrchbělá: krásná příroda i zážitky pro celou rodinu

Vstoupit do diskuse
0

Nevíte, kam se vypravit na víkendový výlet nebo podzimní dovolenou? Máme pro vás skvělý tip! Navštivte volnočasový areál Vrchbělá, kde se zalíbí všem aktivním rodinám. Sportem a poznáváním se tu zabaví děti i dospělí a okolní překrásná příroda zafunguje jako lék na každodenním stresem vyčerpanou mysl.



Volné dny strávené aktivním odpočinkem, hrami a poznáváním se zajisté zařadí mezi rodinné zážitky, na které si často a rádi společně zavzpomínáte. Vzácné a zábavné chvíle s blízkými si v areálu Vrchbělá vychutnáte nejen při procházkách nádhernou přírodou nebo na stezkách vhodných k projížďkám na kole či kolečkových bruslích, ale také, pokud vám nenahánějí strach výšky, v rozlehlém lanovém centru.

Součástí areálu je malá zoo, dětské hřiště s dřevěnými replikami slavných českých hradů a naučná stezka, po jejímž projití budete o zdejším kraji vědět úplně vše. Dozvíte se například, proč je příroda v Ralsku tak zachovalá a rozmanitá. Odpověď vám prozradíme už teď jako jedno z lákadel, proč se sem vypravit.

Jednak je tomu tak proto, že velká část území spadá pod chráněnou krajinnou oblast Kokořínsko – Máchův kraj. Druhý důvod je velmi neobvyklý – zdejší kraj byl po mnoho let turistům i zemědělcům zapovězený, jelikož ho využívala armáda, a to již od dob Rakouska-Uherska.

V padesátých letech minulého století zde byl zřízen střežený vojenský výcvikový prostor a vojáci kraj opustili až v devadesátých letech. Díky tomuto specifickému využití, které zvířatům ani rostlinám paradoxně neškodí, se zde zachovaly druhy, které z naší přírody mizí a jsou již téměř na pokraji vyhynutí. Vzniklo tu zvláštní území, jemuž přírodovědci přezdívají Česká tajga – je plné vřesovišť a březových hájů. Jedná se o téměř neporušenou přírodní rezervaci, kde se zastavil čas.

Nejméně jeden den si určitě pošetřete na túru chráněnou krajinnou oblastí Kokořínsko, jež proslula mimo jiné svými početnými skalními městy a útvary. Až se do sytosti vynadíváte na krásy stvořené přírodou, zajeďte se podívat na umělecká díla, která vykouzlil člověk. Ani v tomto případě ale nemusíte zacházet do interiéru. Monumentální do skal vytesané reliéfy Čertovy hlavy a Harfenice se totiž nacházejí venku.

V 19. století je vysochal Václav Levý a stvořil tak unikátní galerii pod širým nebem. Dalším velkolepým lidským dílem na Kokořínsku je hrad, jenž dal celé oblasti jméno a učaroval dokonce jednomu z našich nejproslulejších básníků Karlu Hynku Máchovi.

Více se o areálu se dozvíte ZDE >>>

Potřebuji rozlet, proto jsem se vrátil z Prahy do Staré Boleslavi, říká Synek
Video se připravuje ...

Helceletová si oblíbila hrad Okoř. Je to tu skvělé i pro děti, chválí atletka
Video se připravuje ...


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}