11.7.2019 • 05:00

TEST: Brooks Levitate 2 je ztělesněné pohodlí s rychlostí ve své DNA

Vstoupit do diskuse
0

Energetická návratnost je pojem, který už pár let hýbe běžeckým světem. Výrobci se předhání, kdo vyrobí nejpružnější a nejefektivnější boty a americká značka Brooks rozhodně nezůstává pozadu. Slniční objemovka Levitate 2 vás přesvědčí o tom, že i tlumená bota může být pořádně rychlá.



Levitate byl vůbec první model, u kterého Brooks přišel s tlumicím materiálem DNA AMP. Pod touto zkratkou se skrývá pěna z materiálu TPU (termoplastický polyuretan), která vrací výrazně více energie, než standardně používané tlumicí směsi.

Speciální tlumicí materiál

Absolutně první, kdo zavedl pojem energetická návratnost byla značka Adidas se svým materiálem Boost. Od té doby uplynulo už mnoho sezón a dnes nejsou alternativy Boostu ničím výjimečným. Většina výrobců ale v tomto směru spoléhá na externí dodavatele a nechávají si pro výrobu svých bot dodat totožný materiál jako je výše zmíněný Boost. V Brooksu se ale nebáli jít vlastní cestou a tlumicí materiál si vyvinuli sami. Jak se jim to povedlo? To se dočtete na následujících řádcích.

Pohodlná objemovka s nečekanou dynamikou

Brooks Levitate 2
  • hmotnost: 315 gr UK8
  • drop: 8 mm 
  • výška tlumení: 26 mm
  • tlumicí materiál: TPU

klady:

  • komfortní pletený svršek
  • TPU tlumicí materiál s vysokou energetickou návratností
  • univerzální použití pro trénink i závod

zápory:

  • pletený svršek nemusí vyhovat každému běžci
  • vyšší hmotnost

Brooks Levitate 2 navazuje na veleúspěšnou první generaci Levitate, která snoubila povedený design s ještě lepší funkčností. Očekávání tak byla velká. Vývojáři v Brooksu si ale byli velmi dobře vědomi toho, že Levitate jedna nebyla vůbec špatná bota a dvojka tak staví na stejných základech. Gumová podešev i energetická mezipodešev tak zůstávájí bez jakýchkoliv změn. Zato v případě svršku nezůstal kámen na kameni a Levitate 2 přichází s kompletně přepracovanou konstrukcí. Pojďme ale začít u tlumení. To se sice nezměnilo, ale pokud nemáte zkušenosti s předchozí generací, pak se sluší ho podrobně popsat.

Mohutnost tlumicí pěny v oblasti paty je robustních 26 milimetrů a drop je pro objemovou botu standardních osm milimetrů. Levitate 2 je díky tomu mohutnou botou, která nabízí pohodlné tlumení bez ohledu na to, jestli vážíte šedesát, nebo sto kilogramů. To samé platí pro vzdálenosti, které se v této botě dají odběhnout. Levitate můžete vzít na krátké proběhnutí parkem stejně jako na městský maraton.

Materiál DNA AMP není tak mechový jako tradiční EVA tlumení a ve srovnání s některými jinými objemovkami vám mohou Levitate 2 připadat lehce tužší. Míra tlumení je ale i tak dostatečná pro kohokoliv a na cokoliv. Díky vysoké energetické návratnosti je navíc Levitate až nečekaně dynamický. Tato bota totiž váží 318 gramů a u takto těžké boty byste nečekali tak zajímavé chování ve vyšších rychlostech. Rychlý návrat energie a citelné nakopnutí do odrazu vás tak možná připraví o trochu měkkosti, ale dynamické vlastnosti, které díky tomu bota získává vše plnohodnotně vynahradí. Za zmínku stojí i skvělá životnost použitých materiálů, která je výrazně vyšší, než u alternativních modelů s nižší hmotností.

Čistokrevná silnička

Podešev je čistě silniční, ale šotoliny a zpevněné cesty v okolí měst jí nebudou dělat žádné zásadní problémy. Levitate je v tomto směru naprosto standardní silniční botou, která je doma na hladkém tvrdém povrchu. Do náročnějšího terénu bych z mnoha důvodů Levitate nedoporučoval. Pro tyto účely se raději poohlédněte po trailové, nebo univerzální botě, která bude stabilnější a odolnější.

Zbrusu nový svršek

Zbývá prozkoumat svršek. Ten je nově tvořen vícevrstvou pleteninou a perfektně drží nohu v patě i kolem nártu. Materiál svršku je poměrně mohutný a čas od času se dá narazit na názor, že prodyšnost použité pleteniny není zcela ideální. Osobně jsem ale s Levitate 2 neměl problém ani v teplotách okolo 30 stupňů.

Tvar svršku je poměrně široký a obzvlášť v oblasti příčné klenby a prstů nabízí bota dostatek prostoru pro přirozenou práci chodidla. Naprosto geniální je opatek, který v mém případě drží patu na místě tak, jako žádná jiná bota. Tato vlastnost ale může být velmi individuální a před zakoupením si botu pořádně vyzkoušejte.

Celkové shrnutí

Ve výsledku je tak Brooks Levitate 2 skvělou objemovkou vhodnou pro pravidelný trénink bez ohledu na výkonnost. Pokud hledáte pohodlnou botu na dlouhé běhy, ve které ale není problém čas od času odběhnout nějaký závod, nebo rychlejší trénink, pak byste měli Levitate 2 zařadit na seznamu favoritů velmi vysoko.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}