3.10.2019 • 05:00

Je běh ještě spravedlivý sport? NE, pořádky otřásly legendy od NIKE

Vstoupit do diskuse
0

O běhání se říká, že je to nejspravedlivější ze všech sportů. Údajně nezáleží na tom, jak drahé máte vybavení, nebo kolik investujete do nejrůznějších doplňků. Jedinou opravdu důležitou věcí je vaše fyzička. Je to ale pořád ještě pravda?



Odpověď zní NE a může za to technologický pokrok ve vývoji běžeckých bot. Řeč není o ničem jiném, než o závodních botách Nike Vaporfly 4%, které navždy změnily svět vytrvalostního běhu. Zdá se vám to příliš přehnané? Tak se podívejte na několik čísel.

Vliv Nike Vaporfly 4% a podobných bot není omezen pouze na elitní běžce. Naopak. Na základě nezávislých studií bylo prokázáno, že tato bota opravdu dokáže běžci pomoci minimálně o 4%. A to není zrovna málo.

Podívejme se například na maratonskou trať a cílový čas tři hodiny. S Vaporfly na nohou bude běžec o sedm minut rychlejší. Například na Pražském maratonu 2019 by takový časový rozdíl znamenal posun o 120 míst ve výsledkové listině. Jenom proto, že si obujete jiné boty. Ještě pořád se vám to zdá jako zanedbatelná záležitost?

Závodní boty Nike Vaporfly 4%, které navždy změnily svět vytrvalostního běhu.Foto Twitter.com

Z běžeckých bot se stala v posledních sezónách naprosto zásadní součást výsledného výkonu a není divu, že ostatní značky si nechtějí nechat ujet vlak. V tuto chvíli jedinou konkurencí Nike Vaporfly je model Carbon X od značky Hoka One One. Americké Saucony ale vyvíjí vlastní model na podobném principu a v příštím roce by měla být tato novinka oficiálně představena.

Rok 2020 bude olympijským a to se s novinkami vždy roztrhne pytel. Dá se tedy očekávat, že nejen Nike, Hoka One One a Saucony s nějakými zásdadními přijdou, ale zahanbit se nedají jistě ani ostatní výrobci.

Zásadní otázka ale zní - kde se tento vývoj zastaví? Není už načase, aby mezinárodní atletická asociace zasáhla a narovnala podmínky pro všechny běžce zákazem pružných karbonových plátů a dalších prvků, které výrazně ovlivňují ekonomiku běhu a celkový výkon?

Na odpověď si budeme muset zřejmě ještě počkat.

Závodní boty Nike Vaporfly 4%, které navždy změnily svět vytrvalostního běhu.Foto Twitter.com


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}