16. ledna 2018 • 11:25

Krasobruslař Březina plánuje pro ME dva čtveráky ve volné jízdě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Krasobruslař Michal Březina plánuje na mistrovství Evropy předvést celkem tři čtverné salchowy, jeden v krátkém programu a dva ve volné jízdě. V přípravě pod vedením arménského kouče Rafaela Arutjunjana se snažil stabilizovat tento skok a získat jistotu najížděním kompletních programů. Doufá, že to na šampionátu v Moskvě prodá.


Při podzimních závodech Grand Prix se Březinovi dařily čtverné skoky v Kanadě, kde zařadil po jednom do krátkého programu i volné jízdy a nakonec skončil šestý. Při druhém startu v Japonsku ho salchow zradil. Právě tomuto klíčovému prvku se s koučem hodně věnovali. "Zaměřovali jsme se hlavně na to, aby se ten salchow trochu víc stabilizoval, aby byl jasnější v těch jízdách. Taky jsme dělali hodně na jízdách jako takových, abych je měl pořádně najeté," popisoval Březina v telefonickém rozhovoru ČTK.

V současném mužském krasobruslení se to pokusy o čtverné skoky jen hemží, proto i český reprezentant zvolil cestu vyšší obtížnosti. "Posledních čtrnáct dní jsem projížděl volnou jízdu se dvěma salchowy. Určitě pojedu na dva salchowy ve volné jízdě," řekl. Náplň krátkého programu zůstane stejná jako na podzim, tedy s jedním čtverným salchowem.

V tréninku Březina pracuje také na čtverném toeloopu. "Ale nebudeme ho dělat teď na mistrovství Evropy, protože jsem netrénoval tu jízdu s ním, takže nebudeme riskovat," řekl bronzový medailista z ME 2013.

V zájmu přípravy na vrcholy sezony vynechal prosincový domácí šampionát, aby nemusel cestovat ze zámoří do Evropy. "Měl jsem víc času na trénink, nemusel jsem ten tréninkový proces přerušovat. To mně určitě pomohlo. Udělali jsme docela kus práce, takže doufám, že to tady zúročím," řekl krasobruslař, pro kterého poslední dva evropské šampionáty skončily zklamáním z desátého a dvanáctého místa.

Do Moskvy přicestoval až v pondělí odpoledne, závodit bude ve středu a v pátek. "Trenér chtěl, abych přijel později. Nechtěl, abych tady strávil moc času," poznamenal. Nejhorší noc po aklimatizaci z jedenáctihodinového časového posunu by díky pozdnímu příjezdu měla připadnout až na noc po volné jízdě. "Takhle to aspoň doteď fungovalo," poznamenal Březina.

Dnes má možnost si při dvou trénincích vyzkoušet led v tréninkové a především v hlavní hale. "Prostě se rozjedu, abych byl na tu středu ready," plánoval.

Tradičně nechtěl hovořit o konkrétním umístění, na které pomýšlí. "Budu se snažit zajet co nejlíp, aby z toho vyšlo co nejlepší umístění. Bude záležet na tom, jak zajedu. Když nezajedu, tak nebude místo," uvedl.

Těší se na atmosféru v hale, protože krasobruslení patří v Rusku mezi nejoblíbenější sporty. "Je to určitě podobné, jako když člověk závodí v Japonsku. Já myslím, že tady bude narváno. Myslím, že to bude super šampionát," dodala největší česká naděje nadcházejícího ME.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud