22. ledna 2018 • 10:44

Hvězdy Orlanda Gordon s Paytonem rádi vzpomínají na Prahu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Basketbalisté Orlanda Aaron Gordon a Elfrid Payton považují Prahu za město, kde naplno odstartovali kariéru, ve které se propracovali mezi hvězdy NBA. Oba byli součástí americké reprezentace, která právě v pražské O2 Areně v roce 2013 vyhrála mistrovství světa do 19 let. A oba se chtějí do české metropole vrátit, protože si ji tehdy oblíbili.


"Praha je krásná, opravdu nádherné město. Mám to tam moc rád a spolu s Elfridem na to často vzpomínáme," řekl ČTK a České televizi Gordon. "Prahu mám rád, je to moje nejoblíbenější město. Těším se, že se tam někdy budu moci vrátit. Opravdu jsem si ji tehdy zamiloval," přizvukoval Payton.

Oba patřili k hlavním hvězdám tehdejšího turnaje, který do O2 Areny přivezl mnoho vycházejících hvězd. Z nich velká část už září v NBA jako třeba Srb Nikola Jokič, Chorvat Dario Šarič, Kanaďan Tyler Ennis, Australan Dante Exum, Španěl Willy Hernangómez, ale především vítězní Američané Montrezl Harrell, Marcus Smart, Justise Winslow, Jahlil Okafor a právě Payton s Gordonem. Gordon byl tehdy dokonce nejužitečnějším hráčem turnaje.

"Byl to skvělý turnaj a pro nás velká zkušenost. Byl to také pro naše kariéry hodně důležitý turnaj, protože to je pro většinu hráčů první velká příležitost poměřit se s konkurencí z celého světa," prohlásil Gordon. "Pro mě osobně to byl superdůležitý turnaj, protože ho sleduje hodně skautů a mohl jsem tam ukázat, jakým hráčem jsem. Vzpomínám na to rád, protože to byla velká zábava. Měli jsme skvělý tým a většina kluků je nyní v NBA," doplnil Payton.

Oba jsou v současnosti spoluhráči v NBA, v roce 2014 se sešli v kabině Orlanda. Nyní jsou hlavními tahouny týmu. Gordon má průměry 18,4 bodu a 8,2 doskoku na utkání, Payton 13,2 bodu a 6,4 asistence. "Jsme dobří kamarádi, máme spolu spoustu skvělých vzpomínek. Jsem moc rád, že mám Aarona za spoluhráče," řekl Payton.

Gordon vždy patřil mezi nejlepší atlety v NBA a největší rozruch vzbudil v roce 2016 při víkendu All Stars, kdy svedl se Zachem LaVinem možná nejlepší souboj ve smečování v historii. Loni mu sice stejná soutěž nevyšla, ale letos plánuje zaútočit na vítězství.

"Fanoušci se na mě mohou opět těšit. Budu smečovat a zase si užijeme legraci. Překvapení přichystané nemám, ale něco nového určitě předvedu," řekl Gordon s úsměvem.

Letos by se přitom mohl přihlásit i do soutěže trojkařů, jelikož na své střelbě z dálky výrazně zapracoval. Dosud měl v kariéře úspěšnost vždy pod 30 procent, v tomto ročníku se však zlepšil na 35 procent a v průměru dává dvě trojky na utkání. "Je to jen o častém opakování na tréninku, rovnováze při střelbě a sebevědomí. A to se mi povedlo skloubit. Proto to teď vychází," prozradil jednoduchý recept.

Payton pro změnu patří mezi nejuniverzálnější rozehrávače v NBA, s čímž souhlasí i český reprezentant Tomáš Satoranský, který s Washingtonem čelil Orlandu 12. ledna a při výhře Wizards 125:119 dělal Payton domácím značné problémy. "Potřetí v řadě nám dal téměř 30 bodů. Je to takový ten hráč, že v ničem výrazně nevyniká, ale ve všech činnostech je solidní a dokáže vás ošálit svými triky," řekl Satoranský.

Třiadvacetiletý rodák z Louisiany se kromě toho v NBA proslavil také atypickým účesem, ve kterém mu vlasy přepadávají dopředu jako kšilt u čepice. Pomalu se to stává jeho poznávací značkou, jako například plnovous u hvězdy Houstonu Jamese Hardena.

"Hodně se o tom mluví, ale já bych z toho takovou vědu nedělal. Nemyslím si, že James Harden nosí vousy kvůli image. Nemohu mluvit za něj, ale já to každopádně nenosím kvůli image. Je to prostě jen cool," prohlásil Payton.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud