22. dubna 2018 • 21:42

Rittich: Zachytat si po NHL i v reprezentaci je pro mě velká věc

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Brankář David Rittich má za sebou skvělý debut v hokejové reprezentaci na Carlson Hockey Games. Absolvoval ho trochu netradičně s číslem jedna na dresu a navíc bez jmenovky, ale bezchybně. Při soustředěném výkonu pouze jednou inkasoval, když se v přesilovce Ruska dostal puk k Alexeji Kručininovi a ten trefil odkrytou branku.


Pětadvacetiletý jihlavský rodák si prodlužuje sezonu, v níž o sobě dal výrazně vědět. Jako dvojka působil v prvním týmu Calgary Flames za Mikem Smithem, naskočil do více než dvou desítek utkání NHL a přirozeně se tak dostal do povědomí i reprezentačním trenérům. "Je to pro mě krásná sezona - že se mi podařilo dostat do NHL i teď i do reprezentace, to je pro mě velká věc," řekl Rittich novinářům.

Sám k sobě však zůstával kritický i přes výhru 2:1. "Cítím, že jsou tam určitě věci, na které jsem zvyklý z úzkého hřiště. A které musím předělat. Je to o úhlových hrách, v těch úhlech, že to tam řeším jinak, než bych to měl řešit na evropském hřišti," uvedl Rittich, jenž se k národnímu týmu připojil v úterý večer a ve středu absolvoval první trénink.

Součástí reprezentačního výběru již v minulosti byl, start však na kontě neměl. Nervózní ze skutečné premiéry nebyl. "Nebývám nervózní. Kdybych měl být nervózní před každou premiérou, tak jsem v Americe nervózní půl roku," pousmál se Rittich. "Já to neřeším. Byl to zápas jako každý jiný, jenom jsem měl obavy z toho kluziště, že ten hokej bude jiný než v Americe."

Působil klidně a vyrovnaně, mnohokrát tým v důležitou chvíli podržel a nakonec si připsal 34 zákroků, řadu z nich výborných. "Od toho tam ale gólman je, aby něco chytil a pomohl ostatním klukům. Jsem rád, že mě něco trefilo a takhle to dopadlo," poznamenal skromně.

Povedené vystoupení stačilo k tomu, aby ho trenéři zařadili do trojice k Pavlu Francouzovi a Dominiku Furchovi, s níž počítají pro mistrovství světa v Dánsku. "Je to pro mě super. Je to možná i odměna za dobrou sezonu. Jsem rád, že jsem mohl o MS takhle zabojovat. A teď když vím, že tam jedu, tak bych chtěl zabojovat i o to, abych se tam dostal do brány," prohlásil Rittich.

U povedené premiéry byli takřka všichni jeho nejbližší. V hledišti se objevila i cedule s jeho jménem. "To byl jeden mladý kluk z Boleslavi, tak jsem rád, že přijel a povzbudil mě. Byli tady i taťka s bráchou, přítelkyně s rodiči, kamarádi. Škoda jen, že tady nemohla být mamka, ta je na dovolené," mrzelo Ritticha, který pomohl zlomit sérii šesti porážek se sbornou.

"Ani jsem nevěděl, že je tady nějaká taková bilance. Ale jak se říká, každá série někdy končí a tato skončila právě dneska. Chtěli jsme vyhrát a podařilo. Šli jsme však do zápasu stejně, jako do každého jiného," uvedl.

Původně trenéři zvažovali jeho nasazení až na Švédských hrách, které budou generálkou na MS. "Trenéři chtěli, abych šel chytat, já to nijak neinicioval. Vím, že to ještě není na 110 procent, ale cítil jsem se, tak jsem tam vlezl, protože nejvíc vám stejně pomůže ten zápas," řekl Rittich.

I proto musel chytat bez jmenovky na dresu. "Zdendovi Šmídovi (hospodář týmu) řekli, že budu chytat až ve Švédsku. Jedničku si asi nenechám. Pavel Francouz má třiatřicítku (jako Rittich v Calgary), tak popřemýšlím o změně. Ale asi si nechám svoje číslo z farmy," řekl Rittich. Příště by tak měl mít na zádech 39.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud