21. června 2018 • 20:55

Černý: Měl jsem dobré nohy, takže to pro mě bylo jednoduché

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Cyklista Josef Černý potvrdil v boji o zlato v mistrovské časovce výtečné výsledky v dosavadním průběhu sezony, deklasoval zbytek startovního pole včetně obhájce Jana Bárty a mohl slavit první domácí titul. Prožil po všech stránkách povedený závod.


"Být domácím šampionem je nový pocit, který si hodně užívám. A doufám, že bude ještě dlouho trvat," řekl Černý novinářům.

"Měl jsem dneska dobré nohy, takže pro mě to bylo jednoduché. Ani vítr jsem necítil, žádná krize, neměl jsem v podstatě problém. Bál jsem se jen mraků, aby nepršelo. Jel jsem technicky, aby se náhodou něco nestalo, bez rizika. A ten kopec jsem jel tak, abych byl nahoře schopný zrychlit," líčil Černý.

Pětadvacetiletý jezdec stáje Elkov Author najel na týmového parťáka Bártu téměř 40 vteřin. Překvapený výší svého náskoku ale nebyl. "Věděl jsem, že už na prvním kopci jsem na něj najel patnáct vteřin. Pak jsem se to snažil jen hlídat. Nohy mě podržely, byl jsem schopný pořád zrychlovat," pochvaloval si.

Bárta je přitom dlouhodobě považován za domácího krále časovky. Z posledních sedmi mistrovských časovek má pět titulů a dvě stříbra.

"Titul zůstal v týmu, takže jsme spokojení. Příští rok o něj budeme zase bojovat. Každopádně mohu říct, že forma pořád roste. Myslím, že jsem dobře připravený i na neděli. Nevím úplně, zda z toho bude rovnou další titul, ale uvidíme," vyhlížel Černý silniční závod v Plzni.

Pomoci by mu mohla velká síla týmu. "Je to tak. Je nás tam hodně, kdo je na tom dobře. Čeká nás náročný okruh, tak uvidíme, jak se s tím popereme," doplnil Černý.

Prožívá zatím životní sezonu. "Hodně jsem tomu obětoval. Je za tím pevná vůle, trénink a sen dostat se do World Tour. A teď se to vrací," uvedl Černý, jenž se na zimu přestěhoval do španělského Calpe.

"V polovině října jsem zamířil tam, odjížděl jsem v dubnu. Tedy nějakých šest měsíců. Je lepší tam trénovat v teple, je tam pohodové klima. Příprava se tím prodlouží o dva měsíce. Tam se dá jezdit pořád, zatímco doma to nejde," řekl Černý.

Destinaci na pobřeží Středozemního moře si oblíbil ještě v předchozím působišti CCC Sprandi Polkowice. "Jezdili jsme tam na soustředění. Přišlo mi to jednodušší na transport, ekonomičtější a lepší než jet na Mallorcu. I počasí je stálejší, zalíbilo se mi to. Autem tam člověk v klidu dojede. Za rok to udělám znovu," prohlásil.

K tomu, aby se dostal do World Tour, by mu prý mohla pomoci řada agentů. "Zatím žádného nemám. Pár nabídek jsem měl, ale musím to promyslet. Když jsem neměl výsledky, tak neměl zájem nikdo. A teď je možností spousta, nevím kam dříve. Agenti se ozývají a ujišťují, že mě někam dostanou. Je potřeba být opatrný."

Jedním z vysněných týmů je pro něho Lotto Soudal. "Líbí se mi Belgie, mají dobrý kalendář. Jde o jeden z top týmů. A navíc se chci profilovat jako klasikář," uvedl Černý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud