Jakub Konečný
4. února 2011 • 12:51

POLEMIKA: Svědomí? Černý? Žádné!

Vstoupit do diskuse
17
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na hřišti proslul jako filuta schopný vymýšlet neotřelá řešení a kulišárny. Při svém odchodu ze Slavie do tureckého Ankaragücü ovšem Jaroslav Černý příliš důvtipu a sociální inteligence neosvědčil. Do své momentálně prekérní situace se dostal sám.



Chudáček fotbalista. Tak rád by poletoval po tureckých trávnících a bil se za barvy Ankaragücü, jenže místo toho jen marně čeká na potřebný souhlas Slavie. Její zlí šéfové Miroslav Platil a Tomáš Rosen mu odmítají potřebný glejt vydat – a navíc s ním vůbec nekomunikují.

Jaroslav Černý odpoví na vaše dotazy.Foto Michal Beránek SPORT
„Dělají ze mě pitomce,“ lká v dnešním vydání deníku Sport Jaroslav Černý.

Hele, a není to náhodou obráceně?

Vždyť Černý dobře věděl, že svolení k hladkému startu do nového angažmá nutně potřebuje. Přesto však ještě než se Platilova a Rosenova ano dočkal, zahnal Slavii kvůli dlužným odměnám k arbitráži. Projevil přitom trpělivost dítěte před rozsvícením vánočního stromku.

Pozor, to v žádném případě neznamená, že by hráč neměl na své peníze nárok. Jen prostě mohl lépe načasovat a promyslet způsob jejich vymáhání. Pokud na ně čeká už přes rok, ještě pár měsíců by to určitě vydržel.

Vždyť šel do Ankaragücü jako volný hráč, a dostal tak od Turků určitě hned při podpisu smlouvy tučný bonus. Nouzí zkrátka nyní rozhodně netrpí – na rozdíl od Slavie.

A jsme u optiky, jakou se na celou věc dívá vedení vršovického klubu. Černého bere jako hráče, za kterého dalo před lety Českým Budějovicím deset milionů korun. Zpět nedostalo ani haléř, protože Černý nepřijal návrh nové smlouvy a odešel do Turecka zadarmo.

Miroslav Platil slibuje, že přijde velký přestupFoto Barbora Reichová (Sport)
Navíc se během svého angažmá v Edenu dlouho léčil z těžkého zranění a v posledním roce stály jeho výkony za starou belu, takže i kvůli němu je sešívaný tým tam, kde je.

Osobní odpovědnost z toho nicméně Černý žádnou nevyvodil. Prostě se sebral a šel tam, kde mu nabídli víc. Na to má samozřejmě právo. Jenže on nejenže Slavii v těžké chvíli nepomohl, on jí navíc podnětem k arbitráži pěkně zasolil.

Během zimy přišla už o spoustu hráčů a kdyby dostala zákaz zaregistrovat těch pár posil, které vábí, byla by její situace už opravdu na pováženou.

Šprajc pánů Platila a Rosena má navíc i ryze pragmatický důvod. Jelikož Černý odešel do ciziny bez souhlasu Slavie, bude jej nutně potřebovat, až jednou zatouží po návratu do českého fotbalu. Bez slávistického požehnání si totiž v žádném tuzemském klubu nekopne.

Až ta chvíle nastane, bossové Slavie mu jeho dosavadní počínání pěkně spočítají.

Na to může Černý vzít jed.

Vstoupit do diskuse
17
Články odjinud


Články odjinud