Jaroslav Kalina
12. dubna 2021 • 06:35

Jen krok od finále? Liberec má dál výhodu, obří tlak ale Spartě pomáhá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po prvních třech střetnutích drželi Bílí Tygři Spartu pevně ve svých spárech. Už scházelo jen poslední zakousnutí na doražení. Jenže nyní? Krvácející gigant ze základní části hokejové extraligy se pod hrozbou rychlého konce sezony postavil na nohy a dvakrát za sebou odolal útoku dravé severočeské šelmy. Pražané po dvou semifinálových výhrách (5:0 a 3:2p) stále nemohou zachovat klid, stačí malé zaváhání a do boje o titul zamíří Liberec. Vývoj čím dál kvalitnější série ale dokazuje, že extrémní tlak je posiluje.



Na začátku semifinálové série mezi Spartou a Libercem jste měli až pocit, že Bílí Tygři zkrátka nemůžou prohrát. Liberecký stroj se na favorita velmi důkladně připravil a navíc ještě ohromně těžil z vyřazení Hradce Králové 4:0 na zápasy ve čtvrtfinále. Další hladký postup ale Severočeši neprovedou. Bezradnost Pražanů se zastavila. Stalo se tak ve chvíli, kdy byli zcela zahnáni do kouta.

V extraligovém play off dosud neotočený stav série 0:3 na zápasy a rychlé odepsání Spartě paradoxně pomohly. Hráči s "eskem" na hrudi i trenéři si velice dobře uvědomili, že další chyba už by byla fatální. Toto vědomí je nyní žene dopředu. Po překopání sestavy a detailním prostudování liberecké hry začali tvrději bojovat snad ve všech herních činnostech.

O emocích nemluvě. Na sparťanech na hřišti i na střídačce si nešlo nevšimnout, že i když historie mluví za současné situace v jejich neprospěch, sezonu ještě nehodlají zabalit.

Ostrá sparťanská reakce Liberec pod vedením trenéra Patrika Augusty rozhodně nepřekvapila. Už po prvním triumfu v sérii členové liberecké družiny nijak nepodceňovali sílu kvalitního kádru Pražanů, která se naplno rozjela až ve čtvrtém utkání. Domácí výprask 0:5 byl pro Bílé Tygry tvrdou odpovědí, rozhodně se tím ale nenechali rozhodit. Do páté bitvy se Spartou šli se stejným nasazením jako v předchozích zápasech v hlavním městě.

Necelých pět minut do konce třetí třetiny byl Liberec už skoro ve finále, když proti pražskému rivalovi dokázal obrat podobný tomu z úvodního semifinálového střetnutí. Sparta však další selhání nedopustila. V daleko vyhrocenějším a mnohem vyrovnanějším nedělním maratonu větší touhu po vítězství ukázali borci v rudých dresech, kteří se s představou vyřazení odmítli smířit.

Když pak kapitán Michal Řepík zajistil v 81. minutě hry prodloužení sezony, sparťané se radovali jako po zisku mistrovského titulu. A to dokonce dvakrát, jelikož vítěznou trefu ještě prověřoval videorozhodčí. Není se čemu divit. Přežili, vybojovali si další den v play off, které pro ně může stejně rychle skončit.

Výhodu stále drží v tlapách Bílí Tygři. Velké příležitosti k postupu do boje o Masarykův pohár ale ani napodruhé nevyužili, což tygří smečce může ubírat na pořád značném klidu. Spartě, jenž už nemá kam couvnout, naopak narůstá sebevědomí.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud