Jonáš Bartoš
10. září 2019 • 22:44

Šilhavému se odvděčila slávistická klika. Ale než se hráči odbrzdili…

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jít do zápasu s tím, že musíš, není nikdy extra příjemná pozice. Navíc se značnou porcí kritiky v zádech. Češi kvalifikační duel v Černé Hoře naštěstí zvládli, tři získané body můžou mít v konečném součtu cenu zlata. Trenérovi Jaroslavu Šilhavému splatili důvěru slávističtí hráči, kteří nakonec zápas rozhodli. Přes úspěšnou nápravu selhání z Kosova ale ukázal balkánský výjezd řadu varování…



Hned osm hráčů základní sestavy, kterou Jaroslav Šilhavý vypustil na trávník, nosí v životopise slávistickou krev, čtyři patří do aktuálního kádru (navíc Alex Král přestoupil do Spartaku Moskva těsně před reprezentační pauzou). Trenér nakonec po velkém rozmýšlení vsadil na souhru aktuálního českého mistra a účastníka Ligy mistrů, dokonce na úkor Vladimíra Coufala posadil Pavla Kadeřábka .

Přitom nepovedený výstup v Kosovu (1:2) volal po změnách, provětrání sestavy. Jaroslav Šilhavý ale zvolil konzervativní řešení, vyjma Kadeřábka nevyndal ze sestavy jediného fotbalistu.

Podržel například Lukáše Masopusta , který byl v Kosovu na vystřídání možná už v prvním poločase. Dobře nezahrál ani Alex Král, rezervy ve výkonu byste našli u Tomáše Součka i dalších hráčů. O stoperech raději nemluvě…

Aktuální šéf české lavičky je ale známý tím, že odmítá panikařit. Když už si vybere kostru týmu, stojí za ní pevně jako tvrdá alpská skála, jen nerad mění vybrané a osvědčené fotbalisty. Někdo mu kvůli tomu vyčítá staromódní myšlení a přílišnou konzervativnost, druhý namítne, že do hráčů svou důvěrou nalije sebevědomí a pomůže ke zlepšení jejich výkonů.

Klíčové vítězství, Euro je zase blíž! Češi v Černé Hoře vyhráli 3:0, rozhodly standardky
Video se připravuje ...

V Černé Hoře se mu trpělivost vyplatila. Tomáš Souček otevřel hlavou skóre, kritizovaný Lukáš Masopust přidal druhou pojistku. Alex Král v úplném závěru vybojoval penaltu. Slávisté, na jejichž souhru Šilhavý tolik spoléhal, svému trenérovi poděkovali tím, že mu vyhráli důležitý zápas.

Výsledek a důležité tři body zaslouží pochvalu, Češi se v tabulce vrátili na druhou příčku, která zaručuje přímou vstupenku na evropský šampionát. Zároveň se ale nesmí zapomenout na to, jakým způsobem se mužstvo na Balkáně prezentovalo.

Zápas v Kosovu se vůbec nepovedl, to si dobře uvědomují hráči i trenéři a lidé okolo týmu. Náprava v Černé Hoře už dopadla mnohem lépe, nicméně zejména do vedoucí branky byla hra hodně kostrbatá. Plná ztrát, nepřesností, pomalé, bezúčelné rozehrávky. Navíc vzadu Češi znovu několikrát zle zahořeli, nebýt Tomáše Vaclíka , mohli domácí po poločase klidně vést o dvě branky.  

Češi si mohou po nasednutí do letadla směr Praha odfrknout, alespoň tři body domů vezou. Nicméně už teď může celý tým přemýšlet o tom, jak se na příštím srazu prezentovat ještě lépe.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud