Martin Hašek
11. října 2012 • 12:53

Překážkářka Zuzana Hejnová bude smutná rychlá holka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přesně po deseti letech se v české atletice opakuje historie. Zatímco tenkrát se k trenéru Daliboru Kupkovi uchýlil desetibojař Roman Šebrle a vyřešil tak nepřekonatelné rozpory s konkurentem Tomášem Dvořákem, teď ke Kupkovi pílí překážkářka Zuzana Hejnová a opouští tak nepohodlnou atmosféru každodenního boje s Denisou Rosolovou.



Údajně není vztah dvou špičkových závodnic v jedné disciplíně hlavním důvodem rozchodu. Ve skutečnosti ale za ním samozřejmě stojí. Rosolové příchod do k Rychlým holkám před dvěma lety logicky otřásl hierarchií skupiny a podobné řešení bylo jen otázkou času.

Hejnová, do té doby jasná výkonnostní vládkyně party, se musela vyrovnávat s kolegyní na podobné úrovni. Od chvíle, kdy Rosolová nastoupila k Rychlým holkám trenérky Martiny Blažkové, ve vzduchu plula otázka, kdy se ze své hladké čtvrtky přesune na překážky a udělá z rivality dvou silných osobností navíc i přímý boj v závodní dráze.

Vrcholem byly pak události z první poloviny letošní sezony.  Nejdřív začala Rosolová překážky zkoušet, s většími či menšími problémy. Na mistrovství republiky ve Vyškově ale zaběhla skvělý osobní rekord, definitivně potvrdila, že se na překážkách může prosadit, a také s konečnou platností prolomila křehkou rovnováhu mezi dvěma špičkovými závodnicemi.

Následné mistrovství Evropy v Helsinkách, kde Rosolová získala senzační stříbro a Hejnová prohloubila své trauma čtvrtým místem, bylo už pro Hejnovou poslední kapkou. Podle informací deníku Sport už tehdy hrozila Hejnová odchodem.

Stejně jako na Cristiana Ronalda v Realu Madrid padl i na Hejnovou smutek. Jenže na zahlazení vrásek CR7 stačilo pár milionů navíc. Hejnová se těsně před olympiádou v Londýně dostala do nepříznivé situace, vyhledala psychologa a zcela změnila svůj mentální přístup k závodění.

Uvolnila se, rivalitu s Rosolovou vytěsnila, před olympiádou získala nové sebevědomí vítězstvím na Diamantové lize v Monaku a v Londýně nakonec vybojovala životní bronzovou medaili.

V nové pozici už byl jenom krok ke změně. Usain Bolt s Yohanem Blakem jsou na Jamajce schopni vzájemnou rivalitu zvládat a ještě si z ní dělat legraci.

V případě dvou nejlepších Rychlých holek to ale takhle nefungovalo. Na dráze oběma dočasná tréninková blízkost pomohla na vyšší úroveň. Ale stejně jako kdysi v případě Dvořáka se Šebrlem měla tahle situace svůj vymezený čas.

Své bronzové kolegyni blahopřála i Denisa Rosolová, která doběhla ve finále sedmáFoto Michal Beránek (Sport)


Odloučení dvou elitních překážkářek bylo v tuhle chvíli logické. Vyloučena nakonec nebyla ani varianta, že by ze skupiny místo Hejnové odešla Rosolová.

Současné řešení může aspoň na chvíli vyčistit vzduch a oběma závodnicím dá novou motivaci, která je ve vrcholové atletice často rozhodujícím momentem k medailovým úspěchům.

Rosolová by zřejmě bez vidiny Hejnové před sebou nezískala stříbro na mistrovství Evropy. A také Hejnovou šok z překvapivých porážek posunul dál. A takhle to bude pokračovat. Jenom bude jedna rychlá holka běhat u rychlých kluků Dalibora Kupky.

Zuzana Hejnová vybojovala bronzovou medaili.
Zuzana Hejnová vybojovala bronzovou medaili.


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud