Ondřej Kuchař
29. ledna 2018 • 09:39

Pruhovaná bída. Rozhodčí neřežou jen Spartu, škodí všem i sami sobě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

V minulém týdnu hodil do extraligového rybníčku granát v podobě ostrých slov na adresu rozhodčích manažer Sparty Michal Broš. Měl pravdu tak napůl. Výkony rozhodčích jsou v této sezoně opravdu mizerné. Rozhodně ale neškodí jen Pražanům. A už vůbec ne úmyslně. Nenadržují nikomu, ale škodí všem.



Extraligoví rozhodčí. Snad v každém kole vyrobí nějakou botu. Seknou se. Někoho poškodí a naštvou.

„Přístup rozhodčích k nám je celou sezonu jasně tendenční. Dělají školácké chyby. Poškozují Spartu. Hrníček trpělivosti už přetekl,“ soptil Michal Broš. Ano, sudí leckdy vážně dělají hrubky, nad kterými se zastavuje rozum. Rozhodně ale v jejich počínání nevidím úmysl.

V této sezoně jsem zhlédl několik zápasů, kdy Pražany sudí poškodili. Zároveň jim ale taky mnohokrát pomohli. Nechtějí nikoho záměrně řezat. V názoru, že jdou pruhovaní muži cíleně s kudlou v ruce po Spartě, se s Brošem určitě neshodnu. Jeho slova vnímám spíše jako snahu o zvýšení tlaku. Takové bububu!

Důvod jejich minel je podle mě daleko prozaičtější. Prostě nemají kvalitu. Zkušená generace odešla a ta mladá zatím nedorostla. Nováčci se učí. Žel moc jim to nejde.

Nevděčná práce rozhodčích

V nedělním duelu Sparty s Plzní bylo chyb zase mnoho. Přehlédnutá hákování, i z druhého patra O2 areny jasně viditelná držení nebo nepochopitelně neodpískaná podražení a podobně. Pokud budou obě strany chtít, námětů na stížnosti mají hromadu.

Šéfovi ligových arbitrů Vladimíru Šindlerovi vážně nezávidím. Sám býval elitním evropským soudcem. Je to chytrý chlap, realista. Moc dobře ví, že aktuálně nemá tým jeho pánů s píšťalkou kvalitu, jakou by si představoval. Snaží se své hochy chránit. Někdy možná až moc.

Na rozhodčí se vždycky nadávalo a zřejmě i nadávat bude. Z velké části si za to ale můžou sami. Z mého pohledu je to skupina uzavřená v jakési bublině.

Na dresech nemají jména, ale anonymní čísla. Diváci jim nesmí pod pohrůžkou pokuty či dokonce zavření stadionu nadávat (nehodnotím, jen konstatuji). Hráči se k jejich výkonu nesmí vyjadřovat. Do médií nesmí mluvit ani sami rozhodčí. O trestech pro ně se veřejnost neinformuje.

Nechci do sudích kopat. Jejich práce je těžká, nevděčná. Nijak zvlášť dobře placená. V drtivé většině to nejsou profesionálové a za extraligou cestují po republice ve svém volném čase. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že naše soutěž by si zasloužila kvalitnější arbitry. Ti současní nenadržují nikomu, ale škodí všem. I sami sobě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud