Pavel Bárta
30. prosince 2017 • 15:30

Atmosféra na MS dvacítek jak v kině. Mobily, popcorn a nachos

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BUFFALA | Kdekdo vám v Buffalu bude tvrdit, že to je hokejové město. Řidič autobusu, policista na ulici nebo Richard Šmehlík, který tady devět sezon hrál. I když místní Sabres v posledních letech strádají, od roku 2007, kdy podruhé za sebou bojovali ve finále konference, osmkrát nepostoupili do play off, z toho ani jednou v předchozích pěti letech. Ani tentokrát to moc slavně nevypadá. 



Slavné časy Šmehlíka a hlavně Dominika Haška připomínají už jen dobové fotografie v hale KeyBank Center i před ní a prapor s číslem 39 pověšený vysoko nad ledem. Záběr na něj si vybrala kanadská stanice TSN po jednom ze zázračných zákroků Jakuba Škarka v utkání české dvacítky proti Švédsku.

Jihlavský mladík už před rokem nastupoval v Montrealu na ledě, kde působí jeho idol Carey Price, v Buffalu zase řádí v brankovišti, které před lety ovládal český Dominátor. „Je pro mě čest chytat ve stejné hale, kde chytal on a další skvělí gólmani. Vážím si toho, že tady můžu být. Každý zápas je velká škola, zkušenost do budoucna. A doufám, že tady uspějeme,“ zmínil se Škarek.

Město prý nasáklo hokejovým duchem i proto, že leží nedaleko kanadských hranic. Návštěvy na utkání juniorského šampionátu jsou však zatím většinou mizerné. Pokud nehrají USA nebo Kanada.

Zatímco pořadatelé hrdě hlásili, že 44 000 prodaných vstupenek na jejich vzájemný zápas pod širým nebem bude znamenat nový mládežnický rekord, média vydávaná na opačném břehu Niagary, tedy ta kanadská, škodolibě připomínala, že důvodem, proč se venkovní duel ocitl v ohrožení, nebyly pukliny v ledu způsobené silnými mrazy, nýbrž slabý zájem diváků...

Fanoušci si i přes nepříznivé počasí cestu do hlediště našli
Fanoušci si i přes nepříznivé počasí cestu do hlediště našli

Pravda, do naplnění kapacity 71 000 hlav to mělo pořád dost daleko. V místní aréně to bývá podstatně horší. Oficiální údaj z utkání českých juniorů s Tre kronor zněl 6890 návštěvníků.

Možná že k tomu číslu přidali nulu. Horní galerie jak vymetená, na sedadlech dole aby se lidi kolikrát hledali dalekohledem. Atmosféra, v níž byly pokyny trenérů ze střídačky slyšet až nahoru na novinářskou tribunu. Sem tam je přehlušily jen skupinky převážně švédských rodičů.

„V Americe to tak bývá. Nemají tady kotle jak v Česku. Jen po dobrých akcích, zákroku nebo gólu se někdo ozve,“ vracel se gólman Škarek.

„Přijde mi to jako v kině. Lidi mají puštěné mobily, jedí nachos a popcorn. Je to jiné, ale během zápasu to ani nevnímám. Soustředím se jen na to, abych chytil tu černou věc. Taky mám lepší pocit, že jsem slyšet, když se snažím řídit obranu.“

Svůj pohled přidal i obránce Libor Hájek, nejlepší český hráč střetnutí: „Atmosféra byla komornější. Když do tak obrovské haly zabloudí pár stovek lidí, vypadá to, jako kdyby nepřišel nikdo. Ale bylo to lepší než v prvním zápase proti Rusákům. Lidi sice fandili Švédsku, ale i tak to bylo hezké.“


Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Švédsko 4 3 1 0 0 20:7 11
2. Česko 4 3 0 0 1 18:15 9
3. Rusko 4 2 0 1 1 17:13 7
4. Švýcarsko 4 1 0 0 3 10:20 3
5. Bělorusko 4 0 0 0 4 10:20 0

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud