Pavel Hartman
28. listopadu 2022 • 21:30

Poselství MS: De Bruyne má pravdu a nejen Vrba potřebuje stáž u Japonců

Autor: Pavel Hartman, inf
Vstoupit do diskuse
9
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG PAVLA HARTMANA | Co zatím ukázalo mistrovství světa? Že vyhrává souhra. Že vrcholový fotbal přestává být pro staré. Že pořádek dělá přátele. Ale hlavně to, že o čem v Česku slýcháme, že nejde, ve skutečnosti jde. Teď k jednotlivým bodům trošku více.



Souhra

Už před mistrovstvím experti deníku Sportu a iSport.cz Jaroslav Hřebík a Stanislav Levý upozorňovali, že o vítězi katarského svátku rozhodne týmová souhra. Tudíž budou důležité vazby z klubů. Nejvýstižněji to demonstruje španělský národní tým.

Pohled na jeho základní sestavu v utkání s Němci (v grafické podobě je na snímku): levý bek z Barcelony, stopeři z Guardiolova Manchesteru City, jen pravý bek Carvajal z Realu Madrid. Záloha komplet barcelonská. Obě křídla také barcelonská (Olmo vyrůstal v La Masii, byť nyní válí v Lipsku), jen třetí do útočné party, Asensio, patří Realu Madrid.

Tady je základna raketového (mnohdy jednodotekového) kolotoče krátkých přihrávek, jimiž mužstvo Luise Enriqueho dokáže rozleptat i pevné obrany soupeřů. Všechny přihrávky a náběhy jsou navíc přesně tajminkově sladěné.

Pak z toho vzejde i rekordně dlouhá kombinace v dějinách mistrovství světa předcházející Olmově střele na německou bránu, která čítala 35 přihrávek španělského týmu v řadě (viz snímek).

Španělské přihrávky, které vedly ke střele Daniho Olma ke střele v utkání s NěmeckemFoto Opta Analyst

Němci vsadili po propadáku s Japonskem také více na klubové vazby. V jejich zahajovací jedenáctce se objevilo 6 hvězd z Bayernu Mnichov, v premiérovém utkání na katarském šampionátu nasadil Hansi Flick o jednoho koně z mnichovské stáje méně. Středová formace a útok byly proti Španělsku až na Gündogana v režii zaměstnanců barvorského velkoklubu.

Nejslabším článkem německé reprezentace je obranná linie. V prvním utkání ji tvořili hráči ze tří klubů (Real Madrid, Lipsko, Dortmumd), v souboji se Španělskem byla sestavena ze 4 klubů (Real Madrid, Lipsko, Dortmund, West Ham United). Když se k tomu přičte Süleho menší obratnost a rychlostní deficit, vzniká problém, který stále ještě může Němce poslat z Kataru domů už po základní skupině.

Základní sestava Španělska proti Německu podle klubové příslušnostiFoto Opta Analyst

Základní sestava Německa proti Španělsku podle klubové příslušnostiFoto Opta Analyst

Stáří

Když Kevin de Bruyne zhodnotil aktuální sílu belgického národního týmu, slovy - jsme za zenitem, proto nemůžeme šampionát vyhrát – vzbudil tím poprask. Neřešme, jestli to měl nebo neměl říct veřejně, zaměřme se na obsah sdělení.

V Česku pořád převažuje k mladým hráčům nedůvěra. Nářek, že s mladými nelze nic velkého vyhrát, je stále hluboce zakořeněný. Jenže moderní fotbal je především o rychlosti (běžecké, reakční, rychlosti myšlení...).

A marná sláva, s přibývajícími křížky na krku člověk zpomaluje. I Cristiano Ronaldo, který se o své tělo stará jako nikdo jiný na zeměkouli. Takže pokud máte kupu zkušeností, ale už nejste patřičně hbitý, nedostanete se k tomu, abyste je prodali.

Belgie by zkušenostmi vyzbrojila klidně dva další celky. Má mazáky v každé řadě. Přesto v Kataru nekraluje. Její hra je totiž pomalá. I proto, že Eden Hazard postrádá dynamiku z dob v Chelsea, kdy ho nemohl nikdo chytit.

Naopak plejáda týmů těží z energie a hbitosti mladých dravců. Španělé vyslali do bitvy s Němci sestavu s věkovým průměrem 26 let. Zálohu dirigoval osmnáctiletý Gavi s čerstvě dvacetiletým Pedrim.

Kdo byl podepsán pod nejnebezpečnějšími německými akcemi? Jamal Musiala, chlapec, jemuž bylo sedm, když Španělé získali v Jižní Africe v roce 2010 světové zlato. V devatenácti slavil v souboji se Španěly asistenci na vyrovnávací gól a nachystal gigantovi pár dalších nepříjemných chvilek. Nemusíme si připomínat, že Kylian Mbappé pomohl Francii na světový trůn v devatenácti a nyní ji může dotáhnout k obhajobě.

V tuzemsku máme Vánoce z toho, když se Adam Hložek v sedmnácti protlačí do sestavy Sparty. Ale když se přesune v devatenácti do bundesligy, zjistí, že jeho hra, díky níž vynikal v Česku, je pro německou první scénu málo.

Jak to že vrstevníci českých talentů vynikají na nejvyšším mezinárodním jevišti a naše lvíčata mají takové dovednosti, že nedávno dostanou od portugalské jednadvacítky pětibrankový příděl a od norské čtyřgólový?

Hřebík nevěřil Němcům, ale... poučili se. iSport studio po zápase Španělsko - Německo
Video se připravuje ...

Pořádek dělá přátele

Celý svět obletěly obrázky z parádně uklizené šatny Japonců po utkání s Němci. Po historické výhře měli důvod k juchání, místo toho zametli podlahu, roztřídili odpadky a přidali poděkování pořadatelům.

Nedlouho předtím sparťané oslavili ligové vítězství v plzeňské poškozením zařízení v kabině a rozbitím okna. Ještě smutnější byla dohra, v níž nemálo lidí (včetně expertů v televizi) konstatovalo, že se dá sparťanské ničení ospravedlnit euforií z přerušení série neúspěšných letenských představení ve Štruncových sadech.

Když Radek Příhoda, šéf rozhodčích, namítal, že by se to nemělo tolerovat a přidal osobní zkušenost, jak si vedoucí islandského týmu do jednadvaceti let přišel po prohrané baráži v Českých Budějovicích pro smeták a lopatku, aby hosté mohli uklidit v šatně bahno z kopaček, leckdo se nad tím pousmál.

Výklad norem po svém má totiž u nás tradici. Proto někdejší reprezentační kouč Pavel Vrba může opakovaně něco jiného říct a něco jiného udělat, aniž by to někomu přišlo divné.

Pamatujete, jak jeden den tvrdil, že od národního mužstva po EURO 2016 neuteče do Machačkaly a druhý den tam byl? Nyní hlásal, že po vyhazovu z Baníku Ostrava do konce roku žádné angažmá nepřijme, protože potřebuje načerpat zpátky šťávu, a hned na to se upsal Zlínu?

V konečném součtu má tahle česká specifičnost na svědomí neúčast reprezentace na světových šampionátech od roku 2006.

Zpátky na MS se dostane, až v Česku pochopíme, že chování Japonců a Islanďanů je normální.

Vstoupit do diskuse
9
Články odjinud


Články odjinud