Štěpán Filípek
29. srpna 2017 • 14:44

Ligové (o)hlasy: O rebelii na Letné, chlebové kúře i špionáži na hotelu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to rebel! Známé to zvolání, linoucí se z tuzemských televizních obrazovek zhruba padesátkrát za rok, v zimě v létě, naplnil sparťanský záložník Martin Frýdek. Otázkou je, zda měl příčinu. Zatímco na Letné něco uteklo ze šatny, na Slovácku zase přímo ze hřiště. Jablonecký útočník Stanislav Tecl stoprocentně zhodnotil společný pobyt se zlínskými protihráči, fanoušci Baníku si zase (ne)užili mimostadionovou turistiku. I v 5. ligovém kole, před ním i po něm, se děly věci…



„Je kolem nás hodně vlivů a různých transferových spekulací. My to musíme zvládnout. Chci zdůraznit, že pro mě je Frýdek hráč Sparty a pro mě jím zůstává.“

Andrea Stramaccioni, trenér Sparty

Sparťany o víkendu hrubě rozrušila hrozivá porážka v Brně (0:2), což za všechny formuloval na Twitteru známý herec a fanoušek David Novotný: „Byl to vyčichlý a neobhajitelný výkon. Jsem na hraně studu.“ Aby toho nebylo málo, přidala se osobní vzpoura záložníka Martina Frýdka, jenž vyslovil nespokojenost s tím, jak s ním nakládá trenér Andrea Stramaccioni, a při vzájemném hovoru překládaném Radoslavem Kováčem projevil zájem odejít. Tím přišel o lákavou vyhlídku cesty po D1, ale také nominaci na poslední utkání.

Tyhle situace jsou vcelku očekávatelným vedlejším efektem obrovské přestavby, do níž se na Letné pustili. Vznikl z toho nepřehledný mix „starousedlíků“, hráčů pořízených jaksi do foroty, a těch, které se povedlo získat posléze. Opět vcelku logické vypadnutí z Evropské ligy pak jaksi zužuje pracovní uplatnění, navíc mnohé Stramaccioniho tahy, kdy se z vedlejších rolí stávají hlavní a naopak, vzbuzují pochybnosti a nepochopení. Pak to i kvůli napětí jiného druhu musí nutně vřít jako v kotli, a když si spletete ty správné drátky, je to časovaná bomba.

Přes to všechno ale nelze mít pro Frýdkovo chování mnoho pochopení. Je to zkrat, který ukazuje, na co si hráči na Letné zvykli. Nebo nějaká rodinná tradice: pamětníci si vybaví, jak byl na čas v polovině 90. let vyřazen z kádru… Martin Frýdek.

CELÝ SESTŘIH: Brno - Sparta 2:0. Pražany zaskočil poslední celek tabulky
Video se připravuje ...

„Takový mladý kluk nemůže nadávat na moji mamku. Nejdřív nadával Dáňovi, Hofmannovi a potom mně. Ještě musí sníst hodně chleba, aby mohl dělat takové věci.“

Veliče Šumulikoski, kapitán Slovácka

Na víkend se chystal ostře sledovaný fight, jak se říká i v české kotlině, a byla kolem toho spousta nepěkných řečí, nadávek a tak. Netušil jsem, že se odehraje na hřišti Slovácka, kam zavítala Olomouc. Na jedné straně stál zkušený domácí kapitán Veliče Šumulikoski, na druhé pak talentovaný útočník Sigmy Tomáš Chorý. Právě on se nápadně často dostával do konfliktů s hráči Slovácka, což vyvrcholilo střetem s makedonským záložníkem. „Na hřišti každý nadává každému. Šumulikoski to asi moc neunesl,“ glosoval to takřka dvoumetrový čahoun.

O šestnáct centimetrů nižší, ovšem o čtrnáct let starší borec to viděl jinak, a tak nejprve chytil útočníka za krk a po slovní výměně se mu rozhodl místo výchovného pohlavku uštědřit rovnou ránu pěstí. Fotbal jistě není pro chlapce z nedělní školy a co na hřišti padalo, ví jen samotní aktéři. A ano, Šumulikoski to přehnal a mohl (měl) být vyloučen. Přesto by Chorý mohl náhled na fotbalové zápasy v zájmu zdravého vývoje své kariéry přehodnotit. A možná i jídelníček. Ne trochu. Veliče.

Slovácko - Olomouc: Šumulikoski chytil Chorého za krkem a dal mu pěstí
Video se připravuje ...

„Všichni jsme cítili, že bylo ke spokojenosti daleko, zvlášť s naší produktivitou a ztrátami v domácí soutěži. Museli jsme vyhrát, a to se podařilo.“

Jaroslav Šilhavý, trenér Slavie

Čerstvé přibouchnutí dveří od Ligy mistrů a ofenzivní trápení zkalkulované do 356 minut bez gólu zahnala Slavia povedeným představením s Mladou Boleslaví (4:0), při němž se bavili hráči, fanoušci a nakonec i kouč Jaroslav Šilhavý. Není divu, že se mu ulevilo. Ať jsou příčiny jakékoli (nabízí se otázka, zda byl kádr doplněn typologicky nejvhodněji a podle jeho přání), faktem je, že mužstvo nebylo na strategicky důležitý start sezony vyladěné. A v útočné fázi se to ukazovalo nejcitelněji, i navzdory setrvalé adoraci kanonýra Milana Škody.

Kyperský APOEL byl přitom všeobecně, včetně klubových šéfů, považován za schůdného soupeře. O to větší pak přišlo zklamání. A v zákulisí už se začalo spekulovat, zda to navzdory nehynoucím zásluhám o zisk titulu nezakývá Šilhavého pozicí, byť ne bezprostředně, ale výhledově. Triumf nad Boleslaví učinil tyto úvahy nespolečenskými, ovšem pro všechny případy není od věci Šilhavému popřát, aby nebyl neodvolatelný.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Mladá Boleslav 4:0. Gólový půst prolomil Van Buren
Video se připravuje ...

„Bydlel jsem v hotelu, kde byl ubytovaný i Zlín, takže jsem s nimi nocoval. Myslel jsem, že tam budeme mít klid, ale on tam byl celý Zlín.“

Stanislav Tecl, útočník Jablonce

Ve Slavii to nebylo ono, po návratu na sever Čech v podobě hostování ovšem Stanislav Tecl ožil a dal už dva góly. Naposledy proti Zlínu už také hrál útočníka, což mu jinak trenéři poměrně důsledně odpírají. To je ostatně problém mnoha dalších podobných hráčů, kteří procházejí rekvalifikací.

Je ale možné, že právě trefě, která přispěla k výhře 2:0 nad Zlínem, napomohly i zcela jiné okolnosti. Kvůli rekonstrukci bytu se Tecl ubytoval na hotelu, kde shodou okolností přespávala i výprava z Valašska. Možná by to takhle Jablonečtí mohli v rámci taktické přípravy praktikovat i jindy a s dalšími hráči. Evidentně se vyplatí poslouchat, co se povídá za zdí…

Jablonec - Zlín: Stanislav Tecl si naběhl na zadní tyč a otevřel skóre zápasu 1:0!
Video se připravuje ...

„Fanoušci Baníku dokázali, že když chtějí, umí fandit výborně.“

Dušan Svoboda, předseda LFA

Šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda si při představování novinek před nynější sezonou pochvaloval, že se s Baníkem vrací do ligy i jeho početní fanoušci, jakkoli správce cizích stadionů budí jejich výlety někdy právem jindy ze setrvačnosti ze spaní. Řeč při tom nepřišla na opatření, které pak bylo/nebylo už v pátém kole právě na příznivce Ostravy aplikováno – za nepřístojné chování během utkání třetího ligového dějství na Slovácku jim disciplinární komise odepřela přístup na duel v Plzni.

To ovšem část baníkovců stejně neodradilo a jali se navázat na (protestní) diváckou turistiku, jíž provozovali už ve druhé lize například v Opavě. Tedy na výjezd, při němž budou fandit nikoli uvnitř arény, ale za jejími zdmi. To vyvolalo obavy o bezpečnost a v nedělním brzkém odpoledni se najednou objevila zpráva, že odvolací komise výkon trestu po námitkách Baníku odložila. V té chvíli už pochopitelně z Ostravy nikdo na západ Čech nevyrazil a ti, kdo přijeli, na zápas mohli. Což pak všichni zúčastnění, svorně domácí i hosté, kvitovali a rozplývali se nad skvělou atmosférou.

To je v Česku poměrně obvyklé, i když po trávníku někdo sprintuje z jednoho konce na druhý, nehraje se kvůli dýmu a nebohého hráče soupeře zlijí pivem. Tentokrát se však nic nestalo, a tak byl (ne)organizovaný postup nakonec vykládán jako účinné a blahodárné opatření, který koneckonců zapadl do vytouženého trendu nárůstu návštěvnosti. V tomto směru navrhuji krok, jenž mu napomůže systematicky: kdyby příště stadion přece jen zůstal nedobytný, zahrnout do oficiální sumy diváků i ty v bezprostřední blízkosti. S počítáním případně pomůže Policie ČR.

Plzeň - Ostrava: Fanoušci Baníku dorazili – a sundali trička
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud