Tomáš Radotínský
15. února 2012 • 09:29

McCarthyho konec: Fanoušci i majitel mají krátkou paměť

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stará fotbalová pravda říká, že jakmile šéf veřejně vyjádří trenérovi podporu, chystá se ho propustit. V případě manažera Wolverhamptonu Wanderers Micka McCarthyho to platí stoprocentně. V pondělí dostal padáka, ačkoli ještě před měsícem předseda a majitel Steve Morgan tvrdil: „Nejsme klub, který by někoho najal a hned vyhodil. Musíme se zlepšit – ale stabilitu si nezajistíte tím, že neustále měníte manažery.“ Copak asi řekne teď?



Faktem je, že výsledky Vlků jsou letos nepřijatelné. V roce 2012 vyhrál tým ze střední Anglie jen jeden z osmi soutěžních zápasů. Byl vyřazen i z FA Cupu a v Premier League se postupně propadl do sestupové zóny.

V kontextu celého působení McCarthyho na stadiónu Molineux se však jednalo jen o momentální výpadek. Vždyť rodák z Barnsley zde pracoval bezmála šest let – od července 2006 – a byl pátým nejdéle sloužícím manažerem v anglické nejvyšší soutěži.

A proč má třeba Sir Alex Ferguson tolik úspěchů? Protože přečkal několik bouří a jeho nadřízení věděli, že jedna nepovedená sezóna ještě nic neznamená. Hned v té další důvěru splatil.

Navíc Wolverhampton se nenachází v žádné zoufalé situaci. Patří sice do okruhu pěti nejohroženějších celků, ale na druhou stranu má stejně bodů jako 16. Queens Park Rangers. Vzájemný duel těchto dvou soupeřů dokonce Vlci před týdnem vyhráli.

Jejich výsledkový propad byl částečně zaviněný i těžkým vylosováním. V předchozích osmi ligových kolech hráli hned se čtyřmi týmy z elitní sedmičky. Přitom s Arsenalem a Tottenhamem vybojovali cenné remízy na jejich hřištích a s Chelsea prohráli gólem z 89. minuty.

Odchod se vztyčenou hlavou

McCarthymu srazil vaz nedělní domácí debakl v derby s West Bromwichem. Zápas jsem sledoval a dlouho jsem Wolverhamptonu dával šanci minimálně na bod. Teprve závěrečná půlhodina vyzněla jasně pro hosty, kteří zužitkovali standardní situace a rychlé protiútoky a dařilo se jim trestat individuální chyby.

Zároveň McCarthy zápas nezvládl ani po taktické stránce. Udělal sice sympatické gesto, když do základní sestavy poslal tři čistokrevné útočníky, jenže najednou neměl kdo bránit. Jakkoli byl debakl 1:5 krutý, tak naivně se prostě k zápasům v Premier League přistupovat nedá.

Závěr dohrávali Vlci v totální rozkladu a proti McCarthymu se poněkolikáté v sezóně obrátili vlastní fanoušci. Řekl bych, že právě způsob, jakým ventilovali svůj hněv, donutil vedení klubu k radikálnímu řešení. 24 hodin poté byl bývalý irský reprezentant bez místa.

Příznivci Vlků nejspíš zapomněli, že McCarthy se stal nejúspěšnějším manažerem klubu za posledních 30 let.

Jeho nástupce dodá nový impuls a do nejbližšího ligového utkání má na přípravu dva týdny. Ale to je tak všechno, co výměna přinese. Přestupní termín skončil, takže Wolverhampton nemůže novému manažerovi přivést žádné posily.

Do konce soutěže navíc chybějí jen tři měsíce. Během tak krátké doby se zázraky dělat nedají. Nemluvě o tom, že najít vhodného kandidáta s patřičnými záchranářskými zkušenostmi vůbec nebude jednoduché.

A zároveň musí být McCarthyho následovník velmi opatrný. Teď už totiž každý ví, že slibům majitele Morgana se nedá věřit. A že je klubový boss schopen podkopat autoritu manažera tím, že po nepovedeném zápase vtrhne do šatny, jako to předvedl po prohře s Liverpoolem.

Pro Morgana je nyní těžké zachovat si tvář. McCarthy to i po výpovědi udělal. Svým bývalým svěřencům na rozloučenou bez špetky ukřivděnosti vzkázal: „Prosím, zachraňte se!“

Takhle se odchází se ctí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud