Tomáš Vrábel
18. listopadu 2016 • 14:26

Ve Philadelphii posadili hvězdu. Drzost, nebo odvaha?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Status healthy scratch většinou neznačí nic dobrého. Znamená, že je hráč zdravý, ale zápas bude sledovat z bidla pod stropem haly. Včera to postihlo hvězdného beka Flyers Shayne Gostisbehera. Důvod? Tento krok mu má pomoct. Kouč Dave Hakstol se za to dostal v nemilost fanoušků.



Gostisbehere dostal včera dvě zprávy. Jednu dobrou, druhou špatnou. Zaprvé byl vyhlášený sportovcem roku ve Philadelphii. Zadruhé se nevešel do sestavy.

Na hlavu kouče Hakstola se snesla vlna kritika. Fanoušci nechápou, proč jednoho z nejlepších ofenzivních beků NHL nahradil jeden z nejhorších MacDonald.

Trenér však u něj vidí výrazné mezery. Ne takové při hře s pukem, ale bez něj. Když reportérům vysvětloval svůj překvapivý krok, tvrdil, že Gostisbeherovi pohled z tribuny jenom pomůže, že uvidí hokej z perspektivy.

Philadelphia bojuje o každý bod, aby se dostala na pozice zaručující pro play off. O každý bod! I ty proti Winnipegu (5:2), kdy se její hvězdný bek nepřevlékl ani do výstroje. Hakstol však věří, že tento krok z něj udělá lepšího hráče, proto na jeho rozhodnutí lze z dlouhodobého hlediska najít logiku.

Posadit tak kvalitního hráče chce totiž kolečko plně naložené kuráže. Na druhou stranu v kolektivu, jakým je hokejový tým, jde především o odpovědnost. A ta v Hakstalových očích Gostisbeherovi chyběla.

Proto je třeba takovému rozhodnutí zatleskat. Není to jek vzkaz dotyčnému, ale i zbytku týmu. „Nikdo nemá úlevy!“

Podobně se rozhodl liberecký Filip Pešán před pátým finále se Spartou. Ve třetím dostal Petr Vampola dva vyšší tresty, na čtvrtý vyfasoval automatickou stopku a do další bitvy ho kouč nezařadil do sestavy. Oba duely bez něj Bílí Tygři vyhráli. Přesto zatraceně chyběl. Pešán i v tak důležité chvíli rozhodl, že tým je víc než jednotlivec.

A v podobném duchu právě uvažoval i Hakstol. Ukázal odvahu a šatně jasně určil mantinely, za které už jeho svěřenci nesmí. To je mnohem víc i než případná porážka s Jets.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud